«Μεικτό Γραφείο Μελετών και Τακτικής» στην Εθνική Φρουρά

Επίδειξη από καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της απονομής των πράσινων μπερέ. Πηγή: ΓΕΕΦ

Του ΔΡ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Μετά από δυο δεκαετίες σταδιακής απαξίωσης της κυπριακής άμυνας, τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από διαδοχικές κυβερνήσεις, και της επίσημης, κρατικής, υπεξαίρεσης των σημαντικών οικονομικών πόρων που συλλέγονται ετησίως για την άμυνα (πρώην Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης), έχουν δημιουργηθεί σοβαρά κενά στην ΕΦ. Επιπλέον, οι συνέχεις αναδιοργανώσεις της ΕΦ και οι επιχειρησιακοί συμβιβασμοί που έχουν γίνει αποδεκτοί από τις διάφορες στρατιωτικές ηγεσίες, για καθαρά πολιτικούς-δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς την υλοποίηση των αναγκαίων στρατιωτικών προϋποθέσεων(οικονομικοί πόροι, προσωπικό, συντήρηση, εξοπλισμοί, οργάνωση), έχει φέρει την Δύναμη σε δεινή θέση.

Στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα, το οποίο μεταβάλλεται ραγδαία και εξελίσσεται, τεχνολογικά, τακτικά και θεωρητικά, σε νέες διαστάσεις, όπως οι υβριδικές επιχειρήσεις, ο πληροφοριακός πόλεμος, οι ασύμμετρες συγκρούσεις, η τεχνική νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και το διάστημα, η στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη απαιτεί πλέον εξειδικευμένη αρωγή από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιστημονικό κόσμο και τον ιδιωτικό τομέα. Η έλλειψη πραγματικής εμβάθυνσης επί αναδευομένων απειλών, η απουσία αναλυτικής γνώσης για την μορφή και τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων συγκρούσεων, και η δημόσιο-υπαλληλική γραφειοκρατία, δημιουργούν προϋποθέσεις που ευνοούν πρόχειρες λύσεις, χωρίς μακροπρόθεσμο όραμα και επιχειρησιακό συλλογισμό «out of the box» εκτός των στενών πλαισίων του υπηρεσιακού συντηρητισμού. Το ΥΠΑΜ και η ΕΦ διαθέτουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων που ασχολούνται με πληθώρα υπηρεσιακών θεμάτων, κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, αλλά στερούνται ενός εξειδικευμένου «Μεικτού Γραφείου Μελετών και Τακτικής». Η δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου υπό τον Γενικό Επιθεωρητή Εθνικής Φρουράς (ΓΕΠΑΕΦ), αποτελούμενο από μικρό αριθμό ικανών αξιωματικών και μικρό αριθμό εξειδικευμένων ακαδημαϊκών και επιστημόνων, θα συνδύαζε την στρατιωτική και την επιστημονική γνώση, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή τόσο σε υπηρεσιακά όσο και επιχειρησιακά θέματα. Η δημιουργία μιας μικρής «δεξαμενής σκέψης» στο εσωτερικό της ΕΦ θα ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα και θα μπορούσε να προσδώσει μεγάλο όφελος, αφού οι έρευνες και οι μελέτες της θα αποτελούσαν καταλύτη γόνιμου προβληματισμού στο εσωτερικό του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ.

Το «Μεικτό Γραφείο Μελετών και Τακτικής» θα μπορούσε να στελεχωθεί από μικρό αριθμό, νέων και ικανών αξιωματικών (βαθμού λοχαγού-ταγματάρχη), οι οποίοι διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα, και, ειδικά, τη διάθεση διερεύνησης και εμβάθυνσης σε επιχειρησιακά και υπηρεσιακά θέματα, τόσο σε θεωρητικό-ερευνητικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου. Η στελέχωση δύναται να περιλαμβάνει επίσης μικρό αριθμό επιστημόνων και ακαδημαϊκών, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των οποίων επικεντρώνονται σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, ανάλυσης συγκρούσεων, εξοπλισμών, τεχνολογίας, γεωπολιτικής και στρατηγικής. Στη δεύτερη περίπτωση, η πρόσληψη θα μπορούσε να γίνει με συμβόλαιο, παρά με μόνιμο διορισμό, ώστε να υπάρχει ευελιξία και αφοσίωση στο έργο και αποφυγή δημόσιο-υπαλληλικών φαινομένων, όπως συμβαίνει συχνά σε κυβερνητικά τμήματα. Μεταξύ των πολλαπλών θεμάτων που δύνανται να μελετηθούν από μια «δεξαμενή σκέψης» στο εσωτερικό του ΥΠΑΜ και της ΕΦ, είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία του μαχητή στο πεδίο της μάχης, η υιοθέτηση ασύμμετρων τακτικών και μη συμβατικών μεθόδων στον τακτικό αμυντικό αγώνα, η εφαρμογή παθητικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΕΜΕΑ), η επιβιωσιμότητα και η προστασία δυνάμεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, και η υιοθέτηση ανορθόδοξων τακτικών από τις δυνάμεις ελιγμού για αντιμετώπιση των σύνθετων απειλών έξυπνων όπλων-ΕΜΕΑ-πυροβολικού. Παράλληλα μπορεί να διεξάγει πρακτική έρευνα επί του πεδίου, όπως η αξιοποίηση θερμικών ή ηλεκτρομαγνητικών ομοιωμάτων (decoys) για παραπλάνηση του αντιπάλου, η διερεύνηση μη συμβατικών μεθόδων παραλλαγής-αποκρύψεις οπλικών συστημάτων σε αστικές περιοχές και ανορθόδοξους χώρους διασποράς στην ύπαιθρο, η ανάπτυξη ευφάνταστων τακτικών έξυπνων όπλων όπως αντιαρματικών πυραύλων 5ης γενιάς τύπου NLOS (non-line-of-site) και περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions), και η τακτική αξιοποίηση μηχανοκίνητων Διμοιριών Κρούσης Πεζικού επί του Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (ΠΓΑ).

Το «Μεικτό Γραφείο Μελετών και Τακτικής» δύναται να εξελιχθεί, με ελάχιστο οικονομικό κόστος για το κράτος, σε ένα πυρήνα παροχής εξειδικευμένης αρωγής στο ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ, το οποίο, σταδιακά, θα μπορούσε να καλλιεργήσει στο εσωτερικό τους μια κουλτούρα συνδυασμένης αξιοποίησης της υπηρεσιακής, στρατιωτικής-επιτελικής, γνώσης και της επιστημονικής-ερευνητικής πραγματογνωμοσύνης, επ’ ωφέλεια του ζωτικού θέματος της στρατηγικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*Γεωπολιτικός αναλυτής και επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Η.Β. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *