Μέρος της μεγάλης εικόνας Ελλάδα και Κύπρος: Να μην λειτουργήσουν με όρους συμπληρωματικών δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (2A), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (2Δ), και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Α), συνομιλούν στις εργασίες της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στην Ιερουσαλήμ. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά από σημαντικές συνόδους, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει συνέχεια και πρωτίστως να γίνουν και πρακτικά βήματα υλοποίησης των διακηρύξεων. Η τριμερής σύνοδος Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ στην παρουσία των ΗΠΑ, την περασμένη Τετάρτη στο Ισραήλ, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια κίνηση προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τα θέματα της ενέργειας, της ασφάλειας και της αναβάθμισης των συνεργασιών.

  • Είναι σαφές πως όλα καθορίζονται από τη σύμπτωση συμφερόντων και σε αυτή τη φάση είναι πρόδηλο πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά που έχουν βρεθεί σε ένα «κοινό τόπο».

Τριμερείς σύνοδοι κορυφής έχουν γίνει και στο παρελθόν και με διαφορετικές συνθέσεις. Αυτό που διαφοροποιεί αυτή της περασμένης Τετάρτης, στο Ισραήλ, είναι η παρουσία και συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Τα δεδομένα συνεπώς διαφοροποιούνται:

  • Πρώτο, είναι σαφές πως εδραιώνεται μια συνεργασία, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί πάντα είχαν ρόλο και συμφέροντα στην περιοχή μας. Αυτή τη φορά υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα και οι συγκυρίες τοποθετούν στη μεγάλη εικόνα την Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Δεύτερο, η Τουρκία δεν είναι μέρος αυτού του παιχνιδιού. Και δεν θα είναι καθώς, για παράδειγμα, ο αγωγός EastMed δεν την αφορά. Είναι δε σαφές πως ακόμη και οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας να ομαλοποιηθούν, πού είναι πολύ πιθανόν, αυτή η συνεργασία που οικοδομείται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επηρεασθεί. Εάν κάποιοι στη συνέχεια επιχειρήσουν να εντάξουν και την Τουρκία σε αυτή την μεγάλη εικόνα, θα αποτελέσει βήμα προς το κενό. Θα ανατραπούν σχεδιασμοί και πολιτικές καθώς ως γνωστό το καθεστώς Ερντογάν θέλει να «παίζει» μόνοι με τους δικούς του όρους. Αυτό προφανώς και το γνωρίζουν οι μεγάλοι παίκτες.

Τρίτο, Ελλάδα και Κύπρος είναι μέρος του πάζλ. Πόσο σημαντικά κομμάτια είναι σε αυτό, εξαρτάται και από τις ίδιες. Το μείζον είναι να αξιοποιήσουν τα δικά τους στρατηγικά πλεονεκτήματα, να τα αναδείξουν και να καθορίσουν το δικό τους ρόλο. Ούτε συμπληρωματικές δυνάμεις είναι, ούτε ουρά στις εξελίξεις μπορούν να γίνουν.

Τέταρτο, σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά κυρίως το θέμα του αγωγού EastMed. Ρόλο αναζητεί και η Γαλλία, που θα συμμετέχει στην άλλη τριμερή, εκείνη με την Αίγυπτο.

Η σύνοδος της περασμένης Τετάρτης ήταν σημαντική και διανοίγει προοπτικές. Αυτό που προέχει δεν είναι η επικοινωνιακή αξιοποίηση του γεγονότος, αλλά πρακτικά πώς θα βαδίσουμε εφεξής. Και σε αυτή την μεγάλη εικόνα ποια θέση θα έχουν Ελλάδα και Κύπρος. Αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *