Μια ελάχιστη κίνηση υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από τουρκική φρεγατα Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας

Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΚΑΡΠΑΡΗ

Ασφαλώς, δεν μας αφήνει αδιάφορουςη νέα υπόδειξη των ΗΠΑ προς την Άγκυρα για τερματισμό των παράνομων ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χαιρόμαστε για την προχτεσινή (20/8/19) δήλωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, όπως χαρήκαμε και για την αλληλεγγύη που επέδειξαν πρόσφατα οι εταίροι μας στην Ε.Ε., όσο αναποτελεσματική κι αν αποδείχτηκε. Είναι προφανές ότι τόσο οι 27 όσο και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να έρθουν σε ανοικτή ρήξη με την Τουρκία για χατίρι μας.

  • Στα ίδια μήκη κύματος κινείται και ο ΟΗΕ, ο οποίος έχει από καιρό απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία του προστάτη των αδύναμων λαών και των απειλούμενων κρατών, έστω και αν αυτά είναι μέλη του αναγνωρισμένα και με άψογο μητρώο. Ξέρουμε, φυσικά, πόση δύναμη διαθέτει ο εν λόγω οργανισμός, ιδίως όταν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του δεν ομονοούν πάνω σε κάποιο “παγωμένο” διεθνές ζήτημα όπως το δικό μας, που δεν απειλεί άμεσα την παγκόσμια ειρήνη.

Από μια άλλη οπτική γωνία, γιατί να περιμένουμε πιο δραστικές ενέργειες από τους ξένους, όταν εμείς οι ίδιοι εμφανιζόμαστε τόσο υποτονικοί στις αντιδράσεις μας έναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

Καταγγείλαμε την Τουρκία στην Ε.Ε. και εξασφαλίσαμε κάποιες ήπιες κυρώσεις, που καθώς αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετές να την αναγκάσουν να σταματήσει τις νέες εισβολές και τις απειλές της. Τουτέστιν, όχι μόνο συνεχίζει ακάθεκτη αλλά σύντομα βγάζει και τέταρτο ερευνητικό σκάφος στην ΑΟΖ μας, όπως διατυμπανίζει. Και εμείς, αντί να διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας για σκληρότερα μέτρα προσποιούμαστε τους ψύχραιμους και τους νουνεχείς και διαλαλούμε προς πάσα κατεύθυνση τον διακαή μας πόθο για έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων!

Από το σημείο, μάλιστα, που μείναμε την τελευταία φορά. Σφυρίζοντας αδιάφορα για τα τύμπανα πολέμου που βαρούν με το γυρίν, πότε ο υπουργός των εξωτερικών, άλλοτε ο υπουργός της άμυνας, ενίοτε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας και μονίμως ο νεοσουλτάνος. Ως να είμαστε εμείς οι εισβολείς και οι παραβάτες της διεθνούς έννομης τάξης. Ως να είμαστε εμείς οι βέβηλοι!

Ότι κάποιο σοβαρό πρόβλημα είχαν πάντα οι πολιτικές μας στο Κυπριακό δεν χωρεί καμιά αμφιβολία.

Απόδειξη αδιαμφισβήτητη το περιεχόμενο της λύσης που φτάσαμε να συζητούμε, και η προθυμία μας, σήμερα, να ξαναμπούμε σε διαπραγματεύσεις χωρίς οποιαδήποτε εξασφάλιση πως η αδιαλλαξία που επέδειξε η Τουρκία στο Κραν Μοντανά στα θέματα “εγγυήσεις/ξένοι στρατοί” έχει καμφθεί. Αυτά, όμως, μια άλλη φορά. Το αντικείμενο της σημερινής μας παρέμβασης είναι οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και η εισήγηση ενός μέτρου που θα μπορούσε να πάρει η ΚΔ για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της.

Να προβούμε σε επιθετική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Ωστόσο, για να ονομαζόμαστε κυρίαρχο κράτος είναι απαραίτητο να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως την κυριαρχία μας, όταν αυτή αμφισβητείται. Στα πλαίσια, λοιπόν, της υπεράσπισης της κρατικής μας κυριαρχίας, θα μπορούσαμε να αποστείλουμε μια ακταιωρό της κυπριακής Αστυνομίας η οποία, με τη συνοδεία κάποιου από τους δηλωμένους φίλους μας, να προσεγγίσει την περιοχή που βρίσκονται τα τουρκικά ερευνητικά πλοία και να καλέσει τους καπετάνιους τους να τερματίσουν τις έκνομες δραστηριότητές τους και να εξέλθουν από την ΑΟΖ μας.

Φυσικά, η απάντηση, αν λάβουμε τέτοια, θα είναι αρνητική. Μπορεί και να ριφθούν ακόμα και προειδοποιητικά πυρά για εκφοβισμό και απομάκρυνση της ακταιωρού μας. Έχοντας, όμως, προβεί στην κίνηση που περιγράφουμε, τα ερείσματά μας να καλέσουμε σε έκτακτη σύγκλιση το Συμβούλιο Ασφάλειας και τα όργανα της Ε.Ε. για καταγγελία της Τουρκίας και απαίτηση επιβολής σοβαρών κυρώσεων αυξάνονται. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι λοιποί φίλοι μας δεν μας υποστηρίξουν, θα έχουμε τουλάχιστον διασώσει την αξιοπρέπεια και την υπόστασή μας ως κράτος.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *