Μια ωραία ιστορία προνοητικών ανθρώπων

Ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις. Πηγή τουρκικό ΥΠΕΞ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Η ιστορία των λαών κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αυτό είναι ίσως γνωστό. Οι λαοί που προνοούν για το μέλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο. Η προνοητικότητα όμως δεν είναι θεωρία, ούτε μπορεί να στηρίζεται στα λόγια.

  • Το κράτος μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν φημίζεται δυστυχώς για την προνοητικότητά του. Αντίθετα, τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Ως κοινωνία έχουμε πληρώσει πολύ μεγάλο κόστος από τις απρονοησίες του κράτους. Υπάρχουν όμως και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι η σωτηρία του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν στηρίζεται στην πρόνοια του πολιτικού προσωπικού, αλλά στον πατριωτισμό και την εργατικότητα μερικών ανθρώπων που σκέφτονται το κοινό καλό, με έγνοια το συμφέρον της πατρίδας.

Σήμερα λοιπόν που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχη ανάσχεσης της νέας τουρκικής επιδρομής στις κυρίαρχες θαλάσσιες ζώνες της, πρέπει να γίνει και η οφειλόμενη μνεία στους ανθρώπους εκείνους που προνόησαν πριν από χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει το πλαίσιο εκείνο, για να μπορεί η Δημοκρατία να έχει στη διάθεσή της κάποια αποτελεσματικά όπλα αντίδρασης.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί γύρω στα 25 εντάλματα σύλληψης κατά ατόμων που εργάζονται στον «Πορθητή». Τα άτομα αυτά παραβιάζουν νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες. Αυτά τα εντάλματα είναι για την ώρα και τα μόνα χειροπιαστά και πρακτικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Ενοχλούν την Τουρκία αυτά τα εντάλματα. Την ενοχλούν πολύ, διότι είναι ένα στοιχείο κόστους που δεν το είχε υπολογίσει. Ενδεχομένως και να το αγνόησε.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι ενοχλημένο διότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στον «Πορθητή» προβληματίζονται, φοβούνται για τις συνέπειες. Βρετανοί και άλλοι πολίτες τρίτων κρατών που συνεχίζουν να εργάζονται στον «Πορθητή» ξέρουν ότι θα είναι ενδεχομένως υπόλογοι έναντι της δικαιοσύνης. Εάν ένα από αυτά τα άτομα ταξιδέψουν στη χώρα τους ή σε άλλο τρίτο κράτος, το ένταλμα που εξέδωσε εναντίον τους η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκτελεστεί και θα συλληφθούν. Το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να εκδοθούν τα άτομα αυτά και να δικαστούν στην Κύπρο. Όλα αυτά τα εντάλματα είναι άμεσα εκτελεστέα στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλα τρίτα κράτη.

Τα εντάλματα αυτά εκδόθηκαν βάσει δύο νόμων. Πριν από χρόνια κάποιοι άνθρωποι προνόησαν να ετοιμαστούν δύο νόμοι, ο περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Νόμος του 2004 και ο περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Νόμος του 2007. Η τότε Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου στήριξε και προώθησε αστραπιαία τη διαδικασία υποβολής τους στη Βουλή. Ιδιαίτερα ο νόμος του 2004, προωθήθηκε και ψηφίστηκε λίγο πριν από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. Και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν από τη Βουλή και προβλέπουν επιβολή προστίμων και ποινές φυλάκισης (οι νόμοι αυτοί παρατίθενται στο τέλος όποιον θέλει να τους μελετήσει).

Δεν θα αναφερθούν εδώ τα ονόματα εκείνων των ανθρώπων που εργάστηκαν τόσο μεθοδικά και προνοητικά 15 χρόνια πριν. Αυτό το έργο αξίζει σίγουρα να αναδειχθεί. Διότι στην κυπριακή κοινωνία, στη Δημόσια Υπηρεσία, υπάρχουν όντως κάποιοι πραγματικά άριστοι.  Εύχομαι να αναλάβουν το έργο αυτό οι καλοί μας δημοσιογράφοι, παίρνοντας ίσως και συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές.

Τα εντάλματα σύλληψης δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Είναι όμως ένα μικρό στοιχείο ανάσχεσης και αποτροπής. Ο στόχος σαφής: Να αναγκαστεί το εξειδικευμένο προσωπικό του «Πορθητή» να αποχωρίσει και να ανατραπούν για την ώρα οι σχεδιασμοί της Τουρκίας. Εάν το πολιτικό προσωπικό είχε ένα πολύ μικρό μέρος της προνοητικότητας και της έγνοιας κάποιων υπηρεσιακών, το κράτος μας θα ήταν καλύτερο και θα είχε σίγουρα πολλά περισσότερα όπλα αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική επιδρομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *