Μια ψευδώς επαναλαμβανόμενη επίσημη δήλωση: Των επιλεκτικά πληροφορημένων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!

Ομοίωμα στρατιώτη σε σκοπιά στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς/ Πηγή: Φιλελεύθερος

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Φταίμε, άραγε, που αυτή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την προσωρινή απόλυση στρατευθέντων και το σχεδόν προφανές παρασκήνιό της μάς θυμίζει κάτι από προηγούμενες εμπειρίες; Φταίει, άραγε, πoυ σ’ αυτό τον τόπο δεν γνοιαζόμαστε για την προστασία των πληροφοριών ή, μήπως, θα πρέπει για να ‘μαστε ακριβείς, να διαχωρίζουμε τις περιπτώσεις διαρροής πληροφοριών προς μη εγκεκριμένους αποδέκτες από εκείνες της προσεγμένης ενημέρωσης επιλεγμένων πολιτών που έχουν το προσόν μιας στενής σχέσης με την εξουσία; Παραδείγματα έχουμε, ατυχώς, αρκετά.

Η διαρροή για τα χρυσά διαβατήρια (όχι μόνο αυτή) μας ρεζίλεψε στο εξωτερικό. Πλείστες περιπτώσεις επιλεκτικής ενημέρωσης ή πρόσβασης επιτήδειων στις πληροφορίες μάς ρεζιλεύουν στο εσωτερικό. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς πως στο (βαθύ) κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτη 2013, κάποιοι «έτυχε» να έχουν μαντικές ικανότητες και έτσι γλύτωσαν την οικονομική απώλεια που άλλους οδήγησε σε ολική καταστροφή; Χαράς το πράγμα θα πούνε οι μνήμην έχοντες που εξιστορούν (και τεκμηριώνουν) «προσαρμογές» που γίνονταν (και γίνονται) σε έργα του δημοσίου για να περάσει ή να μην περάσει ένας δρόμος από συγκεκριμένα τεμάχια, πώς μια αγροτική γη μετατρέπεται μαγικά σε τουριστική ή πώς με σχεδιαζόμενη «ανάπτυξη» θα πολλαπλασιαστεί η αξία της γης ή πώς θα άλλαζε, χωρίς πολεοδομικά αλλά με άλλα κριτήρια, μια πολεοδομική ζώνη, ώστε οι προνοητικοί και ενημερωμένοι να κάνουν τις επενδυτικές κινήσεις τους ή και να επηρεάσουν αποφάσεις της Πολιτείας.

H παράδοση συνεχίζεται φτάνει να ρίξετε μια ματιά στις ζώνες π.χ. στην περιοχή της Πέγειας όπου αντί δαντελωτές ακρογιαλιές έχουμε επί χάρτου δαντελωτές ζώνες για να περιλάβουν επιλεγμένα τεμάχια. Τέτοια ζήτησαν διάφοροι και πριν λίγες μέρες, με διαφάνεια αυτή τη φορά, στη δημόσια ακρόαση για το Τοπικό Σχέδιο Πέγειας.

Μακάρι αυτή η (μεγάλη) εισαγωγή να μην είχε σχέση με το σημερινό θέμα. Ο πειρασμός όμως εκ του αναπόφευκτου συνειρμού επιβεβαιώνει πολλές αναλογίες. Θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια από τους αρμόδιους για να πειστούμε για το αντίθετο αφού είναι οι δικές τους δηλώσεις που ενισχύουν τα όσα ήδη τους καταλογίζονται. Αναφερόμαστε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 3 Σεπτεμβρίου για «κατ’ εξαίρεση προσωρινή απόλυση αριθμού στρατιωτών… οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει θέση σε αγγλικά πανεπιστήμια για το έτος 2020». Με ποια σιγουριά αριθμός συμπολιτών μας έσπευσαν να εξασφαλίσουν θέση πριν την απόφαση μια και υπηρετούσαν ήδη στην Εθνική Φρουρά και όλοι μαζί ακούαμε επαναλαμβανόμενες «με συνέπεια» τις επίσημες ανακοινώσεις πως «είναι αδύνατον να δοθούν αναστολές για εκπαιδευτικούς λόγους»; Τελικά, στην πράξη μας είπαν απλά: Aγαπητοί υπήκοοι, πλάκα σας κάναμε!

Είχαν αλήθεια οποιαδήποτε ουσιαστική πιθανότητα όσοι στρατιώτες, άλλοι σε υπηρεσία, άλλοι σε σκοπιά, ακόμα κι αυτοί που είχαν έξοδο, να αξιοποιήσουν την απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου μετά τη δημοσιοποίησή της; Οι όποιες ενέργειές τους ήταν πια καταδικασμένες, αφού δεν είχαν λόγο να απευθυνθούν νωρίτερα και μάλιστα έγκαιρα προς πανεπιστήμια της επιλογής τους αλλά και των δυνατοτήτων τους, με βάση τις καταγραμμένες επιδόσεις τους στις σχετικές εξετάσεις και το απολυτήριό τους. Ο κάθε απόφοιτος είχε σηκώσει τον πήχη όσο άντεχε κι όσο κουράστηκε και τώρα πια θα ήταν απογοητευτικό να αναζητήσει τη «δικαίωση» στην περιορισμένη διαθεσιμότητα κενών θέσεων της τελευταίας στιγμής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα πολύ χαμηλότερων απαιτήσεων…

Κι όμως, η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ήξερε τουλάχιστον από τις 17 Αυγούστου και μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της στις 4 Σεπτεμβρίου, το ‘χε και η ίδια εισηγηθεί, υπονοώντας πως με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία για τους στρατιώτες σε σχέση με τις συμμαθήτριές τους. Μα μια αδικία που, υπό τις περιστάσεις είναι αναπόφευκτη λόγω της θητείας, μπορεί να αρθεί «με ολίγην»; Όπως δήλωσε τηλεοπτικά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας (9 Σεπτεμβρίου), από τους 570 δυνάμει «δικαιούχους» μόνο περί τους 100 θα αξιοποιήσουν την απόφαση. Διερωτήθηκαν, άραγε, εκεί στο υπουργείο της Άμυνας ή της Παιδείας ή στο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί; Εκτός κι αν τους χαροποιεί το γεγονός πως, πέρα από την επίδειξη του… ενδιαφέροντός τους για τους στρατευθέντες, τη βγάζουν φτηνά αφού δεν θα χρειαστούν πολλοί ΣΥΟΠ στη θέση των «προσωρινά απολυόμενων» κι έτσι η απρόβλεπτη δαπάνη εργοδότησής τους δεν θα είναι τόσο μεγάλη – «λεφτά υπάρχουν».

Ήταν από την αρχή λάθος που εναποτέθηκαν ελπίδες στην κατανόηση της αγγλικής κυβέρνησης προς την οποία στράφηκαν οι ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας. Η μονομερής μη αύξηση των διδάκτρων μόνο για τους Κύπριους νέους φοιτητές του 2021 ούτε λόγω της παρελθούσας πια ευρω-συγγένειας ούτε και λόγω (ξεχασμένης) Κοινοπολιτείας ήταν λογικό να αναμένεται.

Τελικά, των επιλεκτικά πληροφορημένων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Η υποβολή αιτήσεων σε αγγλικά πανεπιστήμια, όχι σε ανύπτοπτο αλλά πραγματικά σε «ύποπτο χρόνο», δεν έγινε μεμονωμένα ούτε από (συλλογική) αφέλεια ούτε από άγνοια πως «είναι αδύνατον να δοθούν αναστολές για εκπαιδευτικούς λόγους»! Ένας που θα ελέγξει (και πρέπει να ελέγξει!) το θέμα θα πρέπει να αναζητήσει τη λογική βάση για την τότε υποβολή τους και, ακόμα, από πού αποφοίτησαν τα «τυχερά παιδιά» – άραγε να ‘ναι πολλά από συγκεκριμένα μόνο σχολεία; Μακάρι να μπορούσαν να διαψευστούν όλες οι ενδείξεις για τα διαφαινόμενα σενάρια. Ε, τότε πια, όλοι θα πέσουμε με τα μούτρα να βρούμε πώς έγινε η διαρροή στο Al Jazeera…

  ktsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *