Μια ρεαλιστική αλλαγή στρατηγικής: Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε το χλευασθέν «σωστό περιεχόμενο της λύσης»

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Στο Γκραντ Μοντάνα η ελληνοκυπριακή κοινότητα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Ο ηγέτης της έκαμε τέτοιες υποχωρητικές  προτάσεις, που θα ήταν η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Φυσικά η Κ.Δ. δεν αποαναγνωρίστηκε. Είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., αλλά έχει δεθεί πισθάγκωνα και είναι εντελώς απομονωμένη. Είναι σχεδόν «εκλιπούσα», όπως λέει το τουρκικό έγγραφο, που παρέλαβε εκ μέρους της ΕΕ ο πολύς Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να αρθρώσει λέξη.

Αν η Τουρκία έκαμνε ένα βήμα και αποδεχόταν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Ν. Αναστασιάδης, όταν παρουσίαζε τις απαράδεκτες προτάσεις του, τότε δεν θα υπήρχε ελπίδα επιστροφής. Όμως η Τουρκία δεν κάνει ούτε βήμα. Τα θέλει όλα. Ξέρει ότι ο Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ και ο Αντρος είναι ηγέτες έτοιμοι να τα δώσουν όλα για να «επανενώσουν», δήθεν,  την Κύπρο. 

Ακόμα και ο ΠτΔ παραδέχτηκε, ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Εγώ λέω χρειάζεται μόνο να αλλάξουμε τακτική, χωρίς να αναιρέσουμε καμιά από της παραμέτρους λύσης του ΟΗΕ. Φτάνει μόνο να επιμείνουμε στο σωστό περιεχόμενό τους και όχι στο περιεχόμενο, που θέλει να τους δίνει η Τουρκία για να τις αποδεχτεί. Γιατί η Τουρκία θεωρεί ως παράμετρο του ΟΗΕ και το σχέδιο Ανάν που έφερε ο Κληρίδης και ερωτεύτηκε ο Αναστασιάδης, αλλά απέρριψε ο λαός. Οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι οι αποφάσεις του και τα ψηφίσματα του Σ.Α.

Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν παραμονή των εποίκων και πολιτογράφησή τους, μετατρέποντας τους σε Ευρωπαίους πολίτες. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν παραχώρηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στα 80.000.000 των Τούρκων υπηκόων. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν ανακήρυξη των σφετεριστών  σε ιδιοκτήτες των περιουσιών των προσφύγων. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και νομιμοποίηση της κατοχής. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν ότι την ασφάλεια της Κ.Δ. πρέπει να την έχει το κράτος που έκαμε εισβολή και κατέχει τμήμα της Κ.Δ. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν εκ περιτροπής προεδρία, ούτε ανάληψη της προεδρίας από πρόσωπο που δεν θα εκλέγεται, αλλά αναλαμβάνει την προεδρία ως προνόμιο της εθνικής του καταγωγής. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν διαχωρισμό της κυριαρχίας, ώστε να προέρχεται από δυο πηγές και όχι από το λαό. Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ δεν προνοούν διπλή ιθαγένεια στους πολίτες του κράτους, ούτε διπλή διεθνή προσωπικότητα στα συνιστώντα κρατίδια.

Οι παράμετροι λύσης του ΟΗΕ προνοούν αποτελεσματική συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην εξουσία και όχι δικαίωμα παράλυσης του κράτους.

Δεν είναι δυνατόν οι παράμετροι λύσης του Κυπριακού να μεταλλάσσουν την Κ.Δ. σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Για τούτο έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτούμε το χλευασθέν «σωστό περιεχόμενο της λύσης» και να απαιτούμε από τον Γ.Γ. να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο που να είναι συμβατό με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Σ.Α. Για τούτο οι απαράδεκτες προτάσεις του ΠτΔ στο Γκραντ Μοντάνα πρέπει να αλλάξουν για να είναι σύμφωνες με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και όχι με το πλαίσιο του Γ.Γ. Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Σ.Α. υπερέχουν και υπερτερούν των εισηγήσεων του πλαισίου Γκουτέρες, που τείνει να καταστεί χειρότερο από τη μεροληπτική επιδιαιτησία Ανάν.

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι με αυτές τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις προκρίνουμε τη λύση «εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζιεί», επειδή δεν τις αποδέχονται οι Τούρκοι. Αν όμως εμείς υποκύψουμε και αποδεχτούμε τις θέσεις των Τούρκων, τότε είναι σαν να προκρίνουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής και τη λύση «εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι τζαι ποτζιεί τζιαι ποδά», ώσπου να πραγματοποιήσουν την κατάκτηση όλης της Κύπρου. Θα τους διευκολύνουμε να το κάμουν ή θα αντισταθούμε; Η υποταγή δεν είναι λύση. Η αντίσταση είναι αναγκαιότητα.

Υστερόγραφο: Η επιστροφή της Αμμοχώστου, χωρίς όρους, περιέχεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ. Γιατί το αγνοεί ο κ. Γκουτέρες; Αυτή δεν είναι παράμετρος του ΟΗΕ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *