Μηχανισμός ασφάλειας της περιοχής Vs τουρκικών απειλών και προκλήσεων

Κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah al- Sissi Φωτογραφία ΚΥΠΕ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τριμερής σύνοδος κορυφής, Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, που φιλοξενήθηκε στην Ελούντα της Κρήτης, την περασμένη Τετάρτη, άλλαξε τη ρότα των μέχρι σήμερα επαφών σε αυτό το επίπεδο.

Τουλάχιστον υπήρξαν κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν στη υλοποίηση των αποφάσεων.

  • Αποφασίστηκε η δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας Συντονισμού της τριμερούς η οποία θα έχει έδρα την Κύπρο. Η Γραμματεία αυτή θα έχει ρόλο να ελέγχει την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων. Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν ενεργειακά ζητήματα.

Την ίδια ώρα, είναι προφανώς σημαντικό το γεγονός ότι οι τριμερείς συνεργασίες διευρύνονται με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών.

  • Σε αυτή τη φάση η Γαλλία θα συμμετέχει στο σχηματισμό με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
  • Στο σχηματισμό της τριμερούς με το Ισραήλ θα προστεθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η συμμετοχή των χωρών αυτών θα αφορά ειδικά ζητήματα και όχι τη συνεργασία εφ΄ όλης της ύλης, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα οι τριμερείς. Η Γαλλία θα μετέχει για τα ενεργειακά και οι ΗΠΑ για την τρομοκρατία. Ήδη για τα ενεργειακά συμμετέχει και η Ιταλία στην τριμερή Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ.

Κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε και είναι σημαντικό πως «η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων». Η δημιουργία γκρίζων ζωνών, οι απειλές, οι προκλήσεις, αφορούν όλους και είναι προτιμότερο η αντίδραση να είναι συλλογική. Τούτο, ωστόσο, για να μπορεί να περάσει από τις διακηρύξεις στην πράξη πρέπει να διαμορφωθεί ένα συμφωνημένο πλαίσιο ασφάλειας για την περιοχή.

  • Η συμφωνία πρέπει να δημιουργεί ένα κοινό μηχανισμό δράσης, που θα ενεργοποιείται για να αντιμετωπίσει απειλές και προκλήσεις.

Είναι προφανές πως όλες αυτές οι κινήσεις είναι πολύ σημαντικές και αναβαθμίζουν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδος στην περιοχή. Συνιστούν οι τριμερείς συνεργασίες οχήματα ισχυροποίησης του σταθεροποιητικού ρόλου Αθηνών και Λευκωσίας.

  • Αυτός ο ρόλος ενδέχεται να ακυρωθεί εάν η Λευκωσία επιμένει σε σχέση με το Κυπριακό να συζητά φόρμουλες, οι οποίες θα αφήνουν στη μεγάλη εικόνα την Τουρκία.
  • Να συζητά φόρμουλες, οι οποίες να αφήνουν τον έλεγχο στην Άγκυρα.

Για να έχουν σημασία τα στρατηγικά ανοίγματα, θα πρέπει να επηρεάζουν και στο Κυπριακό. Στη διαχείριση και στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *