Μην βγάλετε τις μάσκες: Οι «φιλειρηνικές» μάσκες  των πολιτικών δεν πείθουν πια κανένα                          

Καρναβαλίστικη παρέλαση που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου/ ΚΥΠΕ/ Κική Περικλέους

Του Κυριάκου Τσιμίλλη

Η ολοκλήρωση του καρναβαλιού σηματοδοτεί το (προσωρινό) κλείσιμο της περιόδου του κεφιού και της διασκέδασης. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος απεχώρησε εν μέσω αποθέωσης, δεσμεύτηκε όμως να επανέλθει του χρόνου. Κανείς δεν έχει αμφιβολία γιαυτό. Φάνηκε μάλιστα φέτος πως το καρναβάλι αποτελεί στην Κύπρο ένα από τους ισχυρότερους και σεβαστούς θεσμούς. Η χρονοθέτησή του είναι περισσότερο σεβαστή ακόμα και από τις εκλογές. 

Είναι αναμφισβήτητο πως το εκλογικό αποτέλεσμα ουδόλως επηρεάστηκε από τη μεταφορά νωρίτερα της Μέρας της Δημοκρατίας (πιο σωστά, των δυο διαδοχικών Κυριακών). Ούτε περισσότεροι θα έσπευδαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους  – δεν ήταν που δεν πρόλαβαν. Ας πάνε από τώρα, να είναι έτοιμοι για την επόμενη φορά. Μέχρι τότε όλοι θα έχουν εμπεδώσει  το μάθημα που (όπως είπαν, πάλι) πήραν από την αυξανόμενη αποχή. Και τις μάσκες, τι θα τις κάνουμε; Κρατήστε τις, είναι οι πιο αθώες και ακίνδυνες από όσες άλλες (πολλές) χρησιμοποιούνται ολόγυρα του χρόνου…

Σε δέκα μέρες μπαίνουμε στον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα μα και στη νέα προεδρική θητεία. Μακάρι η νέα Κυβέρνηση και το νέο υπουργικό συμβούλιο να κάνουν καλό ξεκίνημα και να ΄χουν καλή συνέχεια για το καλό του τόπου. Οι πολίτες που «μίλησαν» και «νίκησαν» τις δυο εκλογικές Κυριακές μπορεί να μην χρειάζονται πια εκλογικό βιβλιάριο, ουδόλως όμως μπορούν να κρύψουν στο ίδιο εκείνο συρτάρι την ιδιότητα του ενεργού πολίτη που διεκδικεί και ταυτόχρονα ελέγχει την (κάθε) εξουσία. Τούτος ο έλεγχος δεν αποτελεί αυτοσκοπό – έκφραση κομματικής γκρίνιας ή εγωϊστικής διεκδίκησης μικροσυμφερόντων. Ούτε απαντιέται με την αυτάρεσκη και αλαζονική θέση πως «ο λαός μίλησε – είμαστε η εξουσία». Η έγνοια για τον τόπο, δικαίωμα και υποχρέωση, θα πρέπει να εκφράζεται με τεκμηριωμένες θέσεις για τις όποιες διαφορετικές (και σεβαστές) απόψεις. Χρειάζεται ειλικρίνεια και συνέπεια και ποιότητα στη συμπεριφορά.

Οι μέρες σημαδεύονται με τα ενεργειακά θέματα και τις εξ αυτών προοπτικές για το αύριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωχελικός εμφανίζεται στις παρεμβάσεις του ο διεθνής παράγοντας όταν (με καθυστέρηση) αποφασίζει να πει δυο κουβέντες για την επιθετική στάση της Τουρκίας. Κι αυτές οι κουβέντες δεν θα ΄πρεπε να περιορίζονται στην παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και την απειλή για νέα δεινά. Δεν πρέπει η συνεχιζόμενη κατοχή να θεωρείται (ακόμα και από πολλούς από τους κατεχόμενους) σαν μη αντιστρεπτή, με «ρεαλιστική» την αποδοχή των διζωνικών της συνεπειών. Μέσα σ΄αυτή τη σύγχυση είναι που ξεφεύγει και καμμιά κουβέντα περί «ΑΟΖ των κατεχομένων»! Αυτονόητα οι φυσικοί όροι ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους – νόμιμους κατοίκους που, νοείται πως, πληρώνουν φόρους στην Κυπριακή Δημοκρατία που επιβαρύνεται με την επένδυση, όπως πλήρωσε και για την εναρμόνιση και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διεθνής παράγοντας ούτε αυτή τη φορά μάς εκπλήσσει. Εδώ δεν είπαν καθαρές κουβέντες για τη νέα εισβολή, αυτή τη φορά στη Συρία, που το φασιστικό σουλτανάτο θεώρησε αυτονόητη για την ασφάλειά του. Με τέτοια ιμπεριαλιστική συμπεριφορά πώς να μην την εμπιστευτεί η Ρωσία όχι μόνο να χρησιμοποιεί τους S-400 που της (μοσχο)πούλησε αλλά και να τους κατασκευάζει η ίδια. Οι υπερδυνάμεις πάντως της κάνουν κάποιες μικροπαρατηρήσεις και τη συμβουλεύουν να σκοτώνει «με μέτρο» στη Συρία ώστε να μπορούν κι αυτές να βρίσκουν στόχους ανάμεσα στους αμάχους στη διάρκεια των δικών τους «ειρηνευτικών» επιδρομών. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πια τόσο παράπλευρες ούτε από ατύχημα.  Οι «φιλειρηνικές» μάσκες  πολιτικών και διπλωματικών καρναβαλιστών δεν πείθουν πια κανένα!

kctsimillis@cytanet.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *