Μήπως η τράπουλα είναι σημαδεμένη; Από ένα νέο αδιέξοδο στις «νέες ιδέες»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν χαιρετίσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κάθε προσπάθεια ερμηνείας των κινήσεων που γίνονται στο Κυπριακό και τα ενεργειακά είναι παρακινδυνευμένη. Μετά το μάδημα της μαργαρίτας «κάνει ή δεν κάνει γεώτρηση ο Πορθητής»- ως και αυτό είναι το θέμα και όχι η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ-  η Κύπρος απευθύνθηκε στην Ε.Ε. Μέσα από πολλές δυσκολίες, παζαρέματα, προέκυψε ένα πακέτο μέτρων κατά της Τουρκίας. Όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αλλά είναι σαφές πως δεν… παίζουμε μόνοι μας μπάλα. Παίζει και η Τουρκία, αν και δεν είναι κράτος-μέλος, αλλά και οι σύμμαχοί της. Ακόμη και η ξεδοντιασμένη αυτοκρατορία, που βρίσκεται υπό ατμό από την Ε.Ε., η Βρετανία.

  • Την ώρα, λοιπόν, που εγκρινόταν το πακέτο, μετά από τόσες προσπάθειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωνε από κοινού με τον παλιό καλό του φίλο, Μουσταφά Ακιντζί, ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που συζητείτο για πολλά χρόνια, αυτό της κινητής τηλεφωνίας. Ένα μέτρο που επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους να επικοινωνούν με τους Τουρκοκύπριους με κωδικό Τουρκίας.

Ερώτημα πρώτο: Ποιο μήνυμα στάλθηκε τη στιγμή που η Τουρκία αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και αναζητούνται μοχλοί αποτροπής αλλά και ανατροπής των τετελεσμένων να ανακοινώνεται ένα ΜΟΕ; Ότι ναι μεν η Τουρκία εισέβαλε στην ΑΟΖ, διαμαρτύρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά υπάρχει κινητικότητα. Και χωρίς η Τουρκία να αλλάξει γραμμή πλεύσης, παραμένοντας και κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και τις ενέργειες, συμφωνήθηκε ένα αμφιβόλου χρησιμότητας ΜΟΕ. Ανακοινώθηκε όταν η Τουρκία προελαύνει στην κυπριακή θάλασσα.

Υπήρξε και συνέχεια. Την ώρα που η Τουρκία, ως αντίδραση στα μέτρα της Ε.Ε., εξήγγειλε κάθοδο κι άλλου ερευνητικού πλοίου στην περιοχή, ανακοινώθηκαν άτυπες συναντήσεις και Πενταμερής, όπως και κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Με την προσδοκία, από πλευράς της Κυβέρνησης, ότι η Τουρκία του Ερντογάν θα αντιμετωπίσει με… λογική το όλο θέμα και δεν θα συντηρήσει το κλίμα έντασης και την τακτική της επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα.

Ερώτημα δεύτερο: Πώς θα ζητείται παρέμβαση για να αποσυρθεί η Τουρκία όταν το μήνυμα από τη Λευκωσία είναι ότι αρχίζει, έστω και άτυπα, μια διαδικασία και μάλιστα χωρίς η Άγκυρα να κάνει βήμα πίσω; Μάλλον όλοι θα αναμένουν αποτελέσματα από τις συζητήσεις, τη στιγμή -το έχει διαμηνύσει η Τουρκία- που η κατοχική δύναμη θα προωθεί και θα ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της.

  • Και σε όλα αυτά, ο Κουντρέτ Οζερσάι έκανε παράσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, για να προσθέσει κι άλλα θέματα στο καλάθι των τετελεσμένων. Μήπως κάτι δεν καταλαβαίνουμε;

Πρέπει να κουβεντιάζουμε. Πρέπει να εκτονώνονται οι κρίσεις μέσα από τον διάλογο. Υπάρχουν, όμως, προϋποθέσεις. Με αυτά τα δεδομένα θα αρχίσει ένας διάλογος, ο οποίος θα προσφέρει άλλοθι στην κατοχική δύναμη να εδραιώνει τα τετελεσμένα. Γιατί διαχρονικά η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον δικοινοτικό διάλογο ως άλλοθι για να απαλλαγεί των ευθυνών της αλλά και να εδραιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Και σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει τούτο. Το ίδιο εγχείρημα προσπαθεί να το κάνει τώρα στη θάλασσα.

  • Όταν, συνεπώς, όλες οι κινήσεις του Προέδρου είναι προβλεπτές, η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλη συνταγή πλην της δοκιμασμένης.

Εκτός κι εάν εξυπηρετούνται κάποιοι να αρχίσει μια δοκιμασμένη συνταγή προδικασμένης αποτυχίας, να είναι η κατάρρευση θορυβώδης, η Άγκυρα να κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και να αναβαθμίσει τις ενέργειές της και το νέο αδιέξοδο να είναι τελικό. Και… καπάκι σε αυτό να προβληθεί το νεοφανές αφήγημα πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά κάποιες «νέες ιδέες», όπως η καταστροφική συνομοσπονδία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *