Μόνη επιλογή η Κυπριακή Δημοκρατία

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

«Εμείς ξέρουμε να μοιραζόμαστε», λέει ο Ταγίπ Ερντογάν. Τι θα μοιραστεί, λέει; Το φυσικό αέριο που βρήκε στις θάλασσές μας! Βρήκε; Δεν το βρήκε ακόμα, αλλά το ψάχνει, λέει. Θα βρει, λέει! Τι εύκολο που είναι να μοιράζεται κάτι που δεν του ανήκει.

  • Προστατεύει τα δικαιώματά μας εκεί, λέει. Και εσείς δεν έχετε απολύτως καμία αντίρρηση γι’ αυτό, έτσι δεν είναι; Του δώσατε και άδεια. Σάμπως και είχατε δικαίωμα να δώσετε άδεια. Πιστεύετε πράγματι ότι τα δικαιώματά μας τυγχάνουν σφετερισμού εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων; Ιδού, λένε θα σας δώσουμε και αυτό που δικαιούστε. Πότε; Μετά από τη λύση.

Ε, μήπως και εσείς δεν λέτε ότι θα δώσετε μετά από τη λύση αυτά που θα δώσετε; Κοιτάξτε, δεν δίνετε ακόμα και το Βαρώσι, το οποίο κρατάτε τόσα χρόνια στο τραπέζι ως ατού. Το δώσατε στα φίδια. Αλλά δεν το δώσατε στους ιδιοκτήτες του. Και τώρα λέτε ότι δεν θα το δώσετε καθόλου και ότι θα το ανοίξετε κάτω από τουρκική διοίκηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έβαλε στο τραπέζι το χαρτί του Βαρωσιού σε αντάλλαγμα με το εισόδημα από το φυσικό αέριο που θέλετε να μοιραστείτε πριν από τη λύση.

Θα μπορούσε να πει ότι: «Εσείς δεν επιστρέψατε ακόμα και το Βαρώσι πριν από τη λύση και τώρα ζητάτε μερίδιο από τη θάλασσα χωρίς να περιμένετε τη λύση;» Γιατί δεν το είπε; Μήπως φοβήθηκε ότι ξαφνικά θα το αποδεχτεί αυτό η τουρκική πλευρά και ότι σε αντάλλαγμα θα νομιμοποιούνταν η απαίτηση για φυσικό αέριο; Μήπως γι’ αυτό τώρα η τουρκική πλευρά παίζει το παιχνίδι του Βαρωσιού; Μήπως αυτό είναι σαν να λέει «αφού εσύ δεν αποδέχεσαι τους όρους μου για την ενέργεια, τότε και εγώ θα προσαρτήσω το Βαρώσι και δεν θα σου το δώσω καθόλου»; Μήπως είναι μια προβοκάτσια για το Βαρώσι για να γονατίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου;

  • Θέλετε τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για τη διαχείριση του φυσικού αερίου κύριοι; Έχετε μία και μόνο πιθανότητα για να καταστεί δυνατό να γίνει αυτό, μία και μόνο διέξοδο. Επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στον συνεταιρισμό του 1960. Ακόμα είναι εκεί ο συνεταιρισμός μας. Ακόμα είμαστε ένας από τους δύο εταίρους αυτής της δημοκρατίας. Αλλά δεν το θέλετε αυτό. Δεν περνάει καν από την άκρη του μυαλού σας να διαλύσετε το πειρατικό κράτος που ιδρύσατε.

Η νοοτροπία σας, που δεν άλλαξε είναι η νοοτροπία της κατάκτησης. Χύσατε αίμα, τα πήρατε. Έγιναν δικά σας. Στην ξηρά αρπάξατε αυτά που ήταν να αρπάξετε. Και τώρα βάλατε στο μάτι τον πλούτο στη θάλασσα. Είστε πλεονέκτες. Αν ήμασταν στην Κυπριακή Δημοκρατία τώρα, αν κάθονταν οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές στις 24 έδρες που μας ανήκουν σε εκείνη τη Βουλή των ογδόντα εδρών, αν είχαμε και υπουργούς και τον αντιπρόεδρό μας που έχει το δικαίωμα του βέτο, μήπως θα μπορούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά να έκανε μόνη της αυτή τη γεώτρηση;

Μόνο τότε θα καθίστατο δυνατή η κοινή επιτροπή. Τώρα μπορείτε να πείτε το εξής: «Και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει την επιστροφή στο 1960». Μήπως το ζητήσατε αυτό και δεν σας το έδωσαν; Ζητήστε το πρώτα να δούμε. Να δούμε ότι δεν το δίνουν. Μέχρι σήμερα δεν έλαχε να το δούμε αυτό. Διότι δεν το ζητήσατε ποτέ. Μέχρι τώρα ποτέ δεν ήρθε ως επιλογή στο τραπέζι της λύσης ο συνεταιρισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ξέρω ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί την επιστροφή στο 1960. Δεν θέλουν να κάνουν ξανά τους Τουρκοκύπριους εταίρους σε αυτή τη Δημοκρατία που κατέχουν μόνοι τους από το 1963. Ακόμα και αν μας αποδέχονται, μας αποδέχονται μόνο ως ίσους πολίτες.

Όπως τους Μαρωνίτες και τους Αρμένιους. Όχι ως ίση κοινότητα. Αλλά εμείς έχουμε δικαιώματα που έγιναν αποδεχτά με αυτές τις συμφωνίες. Αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από το αν το θέλουν ή δεν το θέλουν εκείνοι. Ζητήστε το να δούμε. Αν μπορούν να το απορρίψουν, ας το κάνουν. Το διεθνές δίκαιο δεν θα είναι με το μέρος τους σε αυτό το στοίχημα.

Όμως, σίγουρα θα έχει και η άλλη πλευρά όρους.

  • Πρώτα απ’ όλα τη διάλυση του πειρατικού κράτους που υπάρχει στον βορρά. Και φυσικά το περιουσιακό. Επειδή δεν μπορείτε να τα θυσιάσετε αυτά, δεν θέλετε την επιστροφή στο 1960. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ξέρει ότι δεν το θέλετε και είναι πολύ ικανοποιημένη με αυτό. Δηλαδή, αν μετά το 1974 εγκαταστάθηκε η νοοτροπία της κατάκτησης στην τουρκική πλευρά, στην ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταστάθηκε η νοοτροπία της «Δημοκρατίας χωρίς τους Τούρκους». Και οι δύο πλευρές θέλουν περισσότερα από αυτά που ήθελαν πριν το 1974. Δεν θέλουν αυτή την επιστροφή και η Αμερική, η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Διότι δεν θέλουν να δουν ξανά μαζί τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Για χρόνια προσπαθούσαν να τους χωρίσουν και τώρα θα τους ενώσουν;

Αν κάνει ένα βήμα και θέσει την επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία, που θεωρεί τον εαυτό της ως εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσφατα στηρίζει σε αυτό τα δικαιώματά μας στη θάλασσα, θα βγει πολύ κερδισμένη απ’ αυτό. Μόνο έτσι θα προστατεύσει τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Και χάρις σε αυτό θα γίνει εταίρος στη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Η επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία θα άρει ταυτόχρονα τον όρο για τις εγγυήσεις που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι. Αλλά μήπως εσείς τολμάτε να διαλύσετε αυτό το πειρατικό κράτος; Δεν μπορείτε να παραιτηθείτε από το πλιάτσικο και την αβάντα. Φάτε τότε μέχρι να σκάσετε!

ΠΗΓΗ: Αφρίκα και Πολίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.