Μόνο εάν υπάρξει κλιμάκωση μέτρων θα έχουν σημασία οι αποφάσεις: Συμβολικές κινήσεις δεν ανατρέπουν τα τετελεσμένα, χρειάζονται νέες ενέργειες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, γίνεται δεκτός από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Να μην αρχίσουν οι γνωστές μοιρολογίστρες στις ελεύθερες περιοχές και οι διάφορες πρεσβείες να… μυξοκλαίνε επειδή ο Τατάρ και η παρέα του δεν θα ταξιδεύουν με έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπονομεύουν και ροκανίζουν συστηματικά. Δεν την αναγνωρίζουν και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την καταργήσουν, αλλά θέλουν και τα διαβατήρια. Συμβολική η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν ανατρέπει τα νέα τετελεσμένα, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Προφανώς και η απόφαση αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα όσα η κατοχική δύναμη κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ή στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, όμως, ένα μήνυμα, το οποίο στέλνεται, προς τους αξιωματούχους της αποσχιστικής οντότητας,  που προφανώς  θα προκαλέσει αντιδράσεις. Τόσο από τους ίδιους, υποκριτικά, όσο και από κάποιους στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα. Αντιδράσεις θα προκληθούν προφανώς και στο εσωτερικό, από όσους θεωρούν πως όσα και να μας κάνουν οι Τούρκοι εμείς θα πρέπει να τους «καλοπιάνουμε», για να «βελτιωθεί το κλίμα» και να επαναρχίσουν συνομιλίες. Μετά από όλα όσα έγιναν και γίνονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την εμμονή σε δύο κράτη, ποιο κλίμα θα χαλάσει; Και τι θα συζητηθεί, εάν δεν αλλάξει στάση η τουρκική πλευρά; Θα συζητηθεί η λύση δύο κρατών; Αυτό προφανώς θέλουν.

  • Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες -στα ορεινά προεδρικά ανάκτορα του Τροόδους- «την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειές τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος». Η συμμετοχή των συγκεκριμένων κι άλλων σε «όργανα» και «θεσμούς» του ψευδοκράτους, προφανώς και παραβιάζουν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού.

Για να έχουν σημασία οι χθεσινές αποφάσεις θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων. Δηλαδή, να μη σταματήσουν με τα διαβατήρια και την 5η διακρατική προσφυγή, που θα γίνει, όπως εξηγήθηκε,  σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η διακρατική προσφυγή δεν είναι άμεσης απόδοσης. Θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για να προκύψει αποτέλεσμα. Θα είναι χρήσιμο διπλωματικό και νομικό εργαλείο, αλλά όχι για τώρα, που οι εξελίξεις τρέχουν.

Εκείνο που χρειάζεται είναι μια ευρύτερη πολιτική για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων. Με την κλιμάκωση θα μας λάβουν υπόψη και θα κινηθούν ενδεχομένως τρίτοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιμένουν στην πολιτική του κατευνασμού. Θα έχει κόστος και το κατοχικό καθεστώς.

Τι άλλο μπορεί να γίνει; Τις προηγούμενες ημέρες ήταν η επέτειος της δολοφονίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους κατακτητές. Έγινε αναφορά και στους δολοφόνους τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επανεργοποιήσει τώρα τα εντάλματα που εκδόθηκαν για τους δράστες. Είναι ένα θέμα, που δεν θα έπρεπε ποτέ να αφεθεί στο χρόνο, να μπει στα συρτάρια και στην αδράνεια. Περαιτέρω, θα πρέπει όσοι φθάνουν στο νησί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και επιχειρούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές να τους υποβάλλεται βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Επί τούτου υπήρξαν και αποφάσεις, που ως φαίνεται δεν έχουν υλοποιηθεί. Επίσης, να μπλοκαριστούν τα όποια χρήματα διοχετεύονται από την Ε.Ε. προς τα κατεχόμενα (αυτό λένε οι πληροφορίες πως έχει γίνει).

Οι χθεσινές αποφάσεις -που είναι ανεπαρκείς, εκτός κι εάν υπάρξει συνέχεια– δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, κι αυτό προφανώς και θα πρέπει να το αντιλαμβάνονται. Αφορούν τους εγκάθετους της κατοχικής δύναμης, οι οποίοι στρέφονται εναντίον της χώρας τους, του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πιστεύουν σε αυτό, θέλουν να το καταργήσουν, να το διαλύσουν και θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν επιστρέψει τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν το έκαναν γιατί επωφελούνται ταξιδεύοντας στην Ευρώπη και αλλού. Είναι, δηλαδή και άνθρωποι της κατοχικής Τουρκίας και ξεφτίλες. Κανονικά αυτοί θα έπρεπε να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλης χώρας, της Τουρκίας, σε βάρος της δικής τους. Και είναι γνωστές ποιες κατηγορίες αφορούν τέτοιες ενέργειες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *