Να αυτοκτονήσουμε, να παραδοθούμε ή να αντισταθούμε με άμυνα την Κ.Δ.

Οι σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά στην παρέλαση για την ανεξαρτησία. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, PIO

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και κατέλαβε το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μέχρι σήμερα είναι κατεχόμενο.

Η κατοχή είναι μη ανατρέψιμη επειδή για πρώτη φορά στην τρισχιλιετή Ιστορία της Κύπρου ο κατακτητής έκαμε εθνοκάθαρση και εποίκισε την Κύπρο με εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους.

Η Κ.Δ. είναι αδύνατη στρατιωτικά και δεν υπάρχει περίπτωση να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη με στρατιωτικά μέσα.

Η Τουρκία έχει πλήρη έλεγχο των κατεχομένων εδαφών μας με 40.000 τουρκικού στρατού και πλήρη πολιτικό έλεγχο, έχει εξισλαμίσει την κατεχόμενη Κύπρο και έχει καταστρέψει τους χριστιανικούς ναούς και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έχει μεταφέρει νερό από την Τουρκία για οικονομική ανάκαμψη των κατεχομένων.

Σχεδιάζει να ενώσει με αγωγό τα ηλεκτρικά δίκτυα Κύπρου και Τουρκίας.

Επιδιώκει λύση για να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής. Το ίδιο κάνει τώρα στη Συρία με τους Κούρδους.

Επιδιώκει νομιμοποίηση και αναγνώριση ως κράτος του κατοχικού μορφώματος που έχει εγκαθιδρύσει, με ταυτόχρονη κατάργηση της Κ.Δ.

Επιδιώκει λύση που να της επιτρέπει να έχει έλεγχο πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, κατάργηση της Κ.Δ. και αντικατάστασή της με την Δ.Δ.Ο., στην οποία θα έχει πλήρη έλεγχο με την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή των εποίκων και κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Για να αποδεχτεί λύση πρέπει να καταργηθεί η Κ.Δ. να συνενωθούν σε ομοσπονδία δύο ισότιμα κρατίδια και να μπορεί οποτεδήποτε θέλει να παραλύσει το κράτος, για να προωθήσει τους στόχους της που είναι η πλήρης επανάκτηση της Κύπρου. Το τουρκικό δίκαιο και η διεθνής ανοχή, της δίνει τη δυνατότητα.

Καμιά λύση με τις διαπραγματεύσεις δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, επειδή ουδέποτε η Τουρκία θα αποδεχτεί τέτοια λύση.

Αν η Κ.Δ. καταργηθεί, κατάργησή της θα είναι η αφετηρία για πλήρη επανάκτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Το τέρμα θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Μόνη περίπτωση να αποτρέψουμε την τουρκοποίηση της Κύπρου είναι να διατηρήσουμε την  Κ.Δ. ως την τελευταία μας έπαλξη και ουδέποτε να αποδεχτούμε κατάργηση, αντικατάστασή της ή ασάφεια στη αναγνώριση και τη συνέχισή της. Αυτό δεν μπορεί να το πετύχει, χωρίς την υπογραφή μας.

Δεν υπάρχουν διλήμματα ή επιλογές. Δεν θα πρέπει να αυτοκτονήσουμε, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μας δολοφονήσουν. Δεν θα πρέπει να παραδοθούμε, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο απελευθέρωσης. Δεν θα πρέπει να υποκύψουμε, επειδή δεν μπορούμε να νικήσουμε τον κατακτητή.

Θα πρέπει να σταθούμε ακλόνητοι στην έπαλξη, που είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κ.Δ. μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της Ε.Ε. ΄Ολοι βυσσοδομούν να την καταργήσουν και να την καταστήσουν εκλιπούσα. Έτσι θα λυθεί οριστικά και το Κυπριακό.

Δεν πρέπει να παραδοθούμε, επειδή οι οπαδοί τής όποιας λύσης, διακηρύσσουν, ότι πρέπει να διασώσουμε ό,τι μπορούμε. Θα χαθούν τα πάντα, αν καταργηθεί η Κ.Δ.

Όσο υπάρχει Κ.Δ. θα υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Μόλις καταργηθεί η Κ.Δ. θα χαθεί και κάθε ελπίδα για βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Η Κ.Δ. είναι ήδη απούσα από τότε που έχει καθιερωθεί η πενταμερής διάσκεψη των τριών εγγυητριών και των δυο κοινοτήτων. Οι Τούρκοι κατάφεραν να την καταστήσουν απούσα με την έγκριση του ΠτΔ. Τώρα έχουν στόχο να την καταστήσουν εκλιπούσα. Θα το επιδιώξουν με την επόμενη τριμερή συνάντηση, όπου θα επιδιώξουν ενδιάμεση συμφωνία με αποδοχή της πλήρους ισότητας και με την αποτελεσματική συμμετοχή και την εκ περιτροπής προεδρία. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την κατάργηση της Κ.Δ. και θα καταστήσει την Κ.Δ. νομικώς εκλιπούσα. Τα άλλα είναι απλή εφαρμογή του τουρκικού δικαίου της ειρήνης, που είναι υπέρτερο του διεθνούς δικαίου και το ανέχονται και το αναγνωρίζουν η Ε.Ε. ο Ο.Η.Ε. και οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης, όταν η ίδια κρίνει. Αφορμή βρίσκει ή δημιουργεί.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *