Να κόψουν το βήχα στους Εγγλέζους: Κάποιος να ξεκαθαρίσει στο Φόρεϊν Όφις πως δεν μπορεί να «μεσολαβεί» στο Κυπριακό

ΠτΔ – Eκδήλωση Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου Οικία Ύπατου Αρμοστή (οδός Φιλελλήνων 6), Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου. // PoR – Event of the British High Commission High Commissioner's Residence (6, Filellinon Str.) Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, addresses the event organized by the British High Commission on the occasion of the 60 years of diplomatic relations between the Republic of Cyprus and the United Kingdom.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το νέο σκηνικό, το οποίο στήνεται στο Κυπριακό φαίνεται πως έχει- και πάλιν- βρετανική σφραγίδα. Είναι γνωστές οι μέθοδοι τους, δεν έχουν καθόλου φαντασία καθώς έμαθαν να επιβάλλονται ως «μεσολαβητές», χωρίς να αντιδρά κανείς. Τα μουρμουρητά δεν τα λαμβάνουν υπόψη.  Σε αυτή τη φάση προηγήθηκαν κινήσεις επιβολής τετελεσμένων στο έδαφος και τη θάλασσα από την κατοχική Τουρκία. Κι αυτά συνδυάζονται και με την μετατόπιση της βάσης της συμφωνίας.

Τα τετελεσμένα, αν και δεν θα έπρεπε, έχουν δημιουργήσει δεδομένα, τα οποία προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τις τουρκικές διαχρονικές επιδιώξεις στην Κύπρο. Την αποσαφήνιση του «νέου σκηνικού» ανέλαβαν να κάνουν οι Βρετανοί, που θεωρούν πως έχουν την… τεχνογνωσία στο Κυπριακό. Θεωρούν πως έχουν την… εντολή να μεσολαβούν και να βρίσκουν τη «χρυσή τομή». Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σε αυτή τη φάση, οι αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις επιχειρούν να βρουν μια «συμβιβαστική» φόρμουλα. Βασικά μέσα από την «εποικοδομητική ασάφεια», σερβίρουν με άλλο περιτύλιγμα τις τουρκικές θέσεις.

  • Είναι καιρός στη Λευκωσία να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Φόρεϊν Όφις: Δεν μπορούν να «μεσολαβούν», να συντάσσουν τα ψηφίσματα, να παρεμβαίνουν γενικώς. Δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Είναι, λένε, η Βρετανία εγγυήτρια χώρα. Πότε και πώς προστάτευσε την Κυπριακή Δημοκρατία; Πώς αντιδρά στις επιθέσεις της κατοχικής Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Η επίσημη Βρετανία διαχρονικά δεν εγγυάται την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Κύπρου, αλλά θέλει να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, τη δική της παρουσία. Κι αυτό θεωρεί πως μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία. Και όχι, για παράδειγμα, με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Κύπρο  ο  αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma και είχε επαφές στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα παρακάθισε σε δείπνο με τον Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται συναφώς, ότι ο τελευταίος για χρόνια ήταν στην «μαύρη λίστα» στη Βρετανία, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Ασίλ Ναδίρ, που προκάλεσε αναταράξεις στο Λονδίνο. Ο Τατάρ με παρέμβαση του Φόρεϊν Όφις αφαιρέθηκε από τη λίστα και μπορεί να ταξιδεύσει στη Βρετανία. Αυτό ως παρένθεση, που έχει σημασία.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, για να κορυφώσει τις… υποδείξεις προς τη Λευκωσία. Το έδαφος προετοίμασε ο κ. Sharma, που επισκέφθηκε τρεις φορές την τελευταία περίοδο την Κύπρο. Την… καλή προετοιμασία, ωστόσο, την κάνει ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κύπρο, Στήβεν Λίλι. Από την πρώτη στιγμή, που ήλθε στην Κύπρο, ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα αφήγημα, που ενόχλησε τη Λευκωσία, αλλά φαίνεται πως είτε τα μηνύματα δεν φθάνουν κοντά του είτε δεν τον επηρεάζουν οι αντιδράσεις. Ή δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Σε συνεντεύξεις του πλασάρει, χωρίς ιδιαίτερα διπλωματική γλώσσα, αυτό που επιδιώκουν: «Ακούσαμε τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους Τ/κ ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν για ομοσπονδιακή λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Αυτό που εμείς θα το ονομάζαμε «ηθική ισοτιμία/ισότητα (parity of esteem)» μεταξύ Ε/κ και Τ/κ», είπε ο πρέσβης της Βρετανίας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή τον περασμένο Νοέμβριο. Η λογική τους συνίσταται πως μεταξύ της χαλαρής ομοσπονδίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *