Να συζητηθεί και να αποφασιστεί η εναλλακτική στρατηγική σε περίπτωση αποτυχίας: Αυτό που απουσίασε παντελώς όλες αυτές τις δεκαετίες

Στρατιώτης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε περιπολία. Φωτογραφία UN

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ* Η πεπατημένη καλά κρατεί. Σε εξέλιξη η προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης του διαλόγου. Για 44 χρόνια μια μονοδιάστατη, μονότονη, αλλά και στείρα διαδικασία. Ο ατέρμων διακοινοτικός διάλογος υπήρξε όλη αυτή την περίοδο ο μόνος δρόμος που βαδίσαμε. Δυστυχώς θέσεις, που έχουν κατ’ επανάληψη διατυπωθεί, δεν προωθήθηκαν προς υλοποίηση.

Όπως η διαμόρφωση ενός περιγράμματος βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού από την ελληνική κυπριακή πλευρά και η κατάθεσή του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Όπως, η ουσιαστική-ενεργός επικουρική συνδρομή της Ε.Ε. στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Όπως η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια πραγματική διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προφανώς, όλα αυτά δεν πρόκειται να ισχύσουν σε αυτή τη νέα φάση του Κυπριακού. Και για μια ακόμα φορά ένας νέος διάλογος θα είναι πιστό αντίγραφο των προηγούμενων. Παρ’ όλα αυτά, θα θέλαμε ειλικρινά να επενδύσουμε ελπίδες σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ. Όμως χρειάζεται προσοχή. Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες και χωρίς αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ως εκ τούτου χρειάζεται πανεθνική συλλογική διαβούλευση για χάραξη της ανάλογης επιβαλλόμενης στρατηγικής.

Με την πιθανή επανάληψη των διαπραγματεύσεων, είναι επιτακτική ανάγκη, πέραν της επιβαλλόμενης οριστικής διασαφήνισης της τουρκικής πλευράς επί όλων των μέχρι τώρα συζητηθέντων κεφαλαίων δηλαδή της διακυβέρνησης, της οικονομίας, των σχέσεων με την Ε.Ε. των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και του περιουσιακού, να αρχίσει η συζήτηση επί των κεφαλαίων, επί των οποίων η τουρκική πλευρά πρέπει «να δώσει».

Γιατί, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι θα υπήρχε «διασταυρούμενη» διαπραγμάτευση επί όλων των κεφαλαίων, δεν μπορεί να συνεχίζεται μια διαπραγμάτευση μονοδιάστατης φύσης, όπου συνεχώς εξουσίες και δικαιώματα, ακόμα και προνόμια, θα παραχωρούνται προς την τουρκική από την ελληνική πλευρά, αλλά η ουσία του Κυπριακού, που είναι η παράνομη κατακράτηση εδαφών, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και ένα πεπαλαιωμένο κηδεμονευτικό σύστημα ασφάλειας, να παραμένει στο περιθώριο. Αντίθετα, θα πρέπει η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, ασφάλεια και εγγυήσεις, να αποτελέσουν πρώτιστο θέμα στη διαπραγμάτευση.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για την κρισιμότητα αυτής της νέας πιθανής φάσης του Κυπριακού. Ότι θα είναι το «τέλος του δρόμου», ότι αν υπάρξει αποτυχία «δεν θα παραμείνει το παρόν status quo» και ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη θα αποχωρήσει από την Κύπρο».

Είναι γι’ αυτό που πρέπει το μήνυμά μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής. Είναι γι’ αυτό που αποτελεί καθήκον μας να κινητοποιήσουμε και να συνεγείρουμε όλες μας τις δυνάμεις με πρωτοβουλίες και δράσεις για να πάρει το μήνυμα η Τουρκία, τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο.

Κυρίως να συζητηθεί και να αποφασιστεί η εναλλακτική στρατηγική σε περίπτωση αποτυχίας. Αυτό που απουσίασε παντελώς όλες αυτές τις δεκαετίες. Διαφορετικά θα είμαστε ένοχοι ασυγχώρητης εθνικής επιπολαιότητας και απρονοησίας.

 

* Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *