Ναι, υπάρχουν και στην Κύπρο πρόσφυγες: Αυτό να μην το ξεχνάμε πρώτα εμείς

Προσφυγικός συνοικισμός στην Κύπρο το 1974, μετά την τουρκική εισβολή Φώτο ΓΤΠ

Του Κώστα Βενιζέλου

Στις 20 Ιουνίου ήταν η διεθνής ημέρα προσφύγων. Τις μέρες μας το μεταναστευτικό (έτσι έχουν βαφτίσει το προσφυγικό) βρίσκεται σε έξαρση. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Global Trends», 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2017. Τούτο σημαίνει  ότι 44.500 άτομα εκτοπίζονται κάθε μέρα ή ένα άτομο εκτοπίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα. Μέχρι να ανοιγοκλείσεις δυο φορές τα μάτια σου, ένας άνθρωπος αφήνει το βιός του πίσω και αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον, εάν και εφόσον καταφέρει να σωθεί.

Η λέξη πρόσφυγες μπήκε βίαια στη δική μας ζωή, στην Κύπρο, το 1974 με την τουρκική εισβολή. Μέχρι να βιώσεις μια κατάσταση όλα αυτά είναι απόμακρα και ξένα, άγνωστα. Το 1974, λοιπόν, μια νέα λέξη επιβλήθηκε στην καθημερινότητά μας. Πρόσφυγας. Οι Κύπριοι πρόσφυγες, η κυπριακή προσφυγιά. Πρώτα ήταν ο κατατρεγμός, η προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη, τις βόμβες, τη δολοφονία. Μετά, όταν είχαν συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν ήταν μια προσωρινή φυγή από τα σπίτια, τις περιουσίες, τη γη τους, άρχισαν να προσαρμόζονται σε νέες πραγματικότητες. Αρχικά ο στόχος αφορούσε την επιβίωση. Και δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Αργότερα η οργάνωση της… νέας ζωής και οι όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η απόσταση του χρόνου, 44 χρόνια μετά, δεν έχουν εξαφανίσει τη μνήμη, την έχουν, ωστόσο, ξεθωριάσει. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο εσωτερικά στη χώρα, αλλά και εκτός αυτής. Δυστυχώς. Γι αυτό και όταν γίνεται λόγος διεθνώς για πρόσφυγες σχεδόν κανείς δεν θυμάται τους πρόσφυγες της Κύπρου. Αυτό… διευκολύνεται και από τις συζητήσεις που διεξάγονται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Κάποτε, τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή υπήρχε στην ατζέντα το προσφυγικό, όπως το συνταγματικό. Τώρα το συνταγματικό έγινε Διακυβέρνηση και το προσφυγικό αποτελεί υποσημείωση σε άλλα κεφάλαια. Συνδέεται με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, το περιουσιακό κλπ.

Στη διεθνή ημέρα προσφύγων, σε μια ανάρτησή του, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμιζε και την προσφυγιά και στην Κύπρο. Μια μαυρόασπρη φωτογραφία από τους προσφυγικούς συνοικισμούς, που είχαν στηθεί πρόχειρα τότε με αντίσκηνα για να «φιλοξενήσουν» τους πρόσφυγες. Μια υπενθύμιση εντός και εκτός Κύπρου. Ναι, υπάρχουν και στην Κύπρο πρόσφυγες. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους. Να μην το ξεχνάμε εμείς για να μην το ξεχνούν και οι υπόλοιποι. Να μην δίνουμε την εντύπωση πως βολευθήκαμε με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, της κατοχής, για να μην διευκολύνονται όλοι εκείνοι που θεωρούν πως η «λύση» θα αφήνει κάποιους με τον τίτλο των εσαεί προσφύγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *