«Ντροπή μωρέ!», είπε ο Ταλάτ που απάντησε στο Τατάρ και στους οπαδούς της όποιας λύσης στις ελεύθερες περιοχές, που μοιρολογούν για την αφαίρεση διαβατηρίων από εγκάθετους της Άγκυρας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης στις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της κυβέρνησης για την ανάκληση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από αξιωματούχους του ψευδοκράτους, θα πρέπει να  διαβαστεί η δήλωση του τέως κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η ίδια απάντηση αφορά και τους οπαδούς της όποιας λύσης, στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι μοιρολογούν γιατί ο Τατάρ και η παρέα τους δεν θα είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων. Είπε ο Ταλάτ απευθυνόμενος στον Τατάρ:

  • «Από τη μια θα θέλετε χωριστό κράτος και θα κάνατε τους έξυπνους γι’ αυτό και από την άλλη θα χρησιμοποιείτε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωχ τι ωραία… Και μόλις σας το πάρουν από τα χέρια θα κατηγορείτε εκείνους που το πήραν για ρατσισμό και συμπεριφορά αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα μπορείτε να ανεχτείτε αυτά που φέρνει η υποστήριξη της απόσχισης. Ντροπή μωρέ!»

Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος: Θέλουν, απαιτούν και τα καλά, τα οφέλη από την Κυπριακή Δημοκρατία και την πλήρη εξάρτηση από την κατοχική Τουρκία. Και εκμετάλλευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονόμευση της. Το γνωστό διπλοπόρτι. Πώς μπορεί να χαρακτηρίζει ο Τατάρ και η παρέα του, οι εγκάθετοι της Άγκυρας «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να διαμαρτύρονται γιατί τους αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια; Το κατοχικό καθεστώς είναι δημιούργημα της Τουρκίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της, τα οποία όπως αποδεικνύεται διαχρονικά δεν συνάδουν με αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ελσίν Τατάρ επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που απορρέουν από την Κυπριακή Δημοκρατία! Αυτό που εννοεί προφανώς είναι τις συμφωνίες του 1960 και την λειτουργία του κράτους μέχρι την αποχώρηση των Τ/κ το 1963, μετά από εντολές της Άγκυρας. Επί τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας, απευθυνόμενος στον κατοχικό ηγέτη είπε και τα εξής:

  • «Η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Αναστασιάδης σήκωσε κατά το ήμισυ το γάντι. Αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης στα δικαιώματα των Τ/Κ από την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος μίλησε για το Σύνταγμα του 60 και πήγε πίσω στη ΔΔΟ.

Όλοι σχεδόν οι Τουρκοκύπριοι είναι κάτοχοι εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν μέσω αυτών να επωφελούνται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρεται στην απάντηση Αναστασιάδη προς Τατάρ η Κ.Δ.  παραχώρησε( σε Τουρκοκύπριους)  97,000 ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι κατέχοντες την κυπριακή ταυτότητα, που επιβεβαιώνει την κυπριακή υπηκοότητα, υπερβαίνουν τις 110,000.

Η Λευκωσία σαφώς και με την απόφαση της δεν στοχεύει τους Τουρκοκύπριους αλλά την κάστα που συνιστούν την ομάδα της Άγκυρας, που λειτουργούν ως εγκάθετοι της. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου. Γι αυτό και η αφαίρεση των διαβατηρίων ήταν το ελάχιστον. Κανονικά έπρεπε να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *