Ο Ακάρ πήγε, είδε και απήλθε από το Πεντάγωνο: Τα προβλήματα ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένουν…

Ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν υποδέχεται στο Πεντάγωνο τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία Turkish Embassy Washington DC

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πάτρικ Σάναχαν με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα στρατιωτικά στελέχη, αλλά και διπλωμάτες.

  • Η βασική διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφορά την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει και να εγκαταστήσει στο έδαφός της το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούν υψίστη απειλή για τον αμερικανικό οπλισμό που έχουν δώσει κατά καιρούς στους Τούρκους. Η αμερικανική πλευρά πιστεύει επίσης ότι το ρωσικό σύστημα έχει την ικανότητα να κλέψει και τον απόρρητο μηχανισμό του μαχητικού F-35, στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ήδη ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνει τροπολογία με την οποία «παγώνει» η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, στην περίπτωση που επιμένει να εγκαταστήσει στο έδαφος της τους S-400. Η τουρκική κυβέρνηση θα παραλάβει τον επόμενο μήνα ακόμα δύο μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία θα παραμείνουν σε βάση στην Αριζόνα, καθώς δεν επιτρέπεται η αναχώρησή τους για την Τουρκία.

Οι δύο πλευρές δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους και οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου επανέλαβαν την προσφορά για ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντικατάσταση τους από τα συστήματα Patriot. Τονίστηκε ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος θα αναγκάσει την Ουάσιγκτον να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων για την αποτροπή της ISIS στη Συρία και της ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων S-400. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία», τονίζεται στην ανακοίνωση που δεν αποκαλύπτει πολλά, αλλά δίνει ένα στίγμα των διαφορών.

  • Μπροστά από τις κάμερες, περίσσευαν τα χαμόγελα από τον κ. Σάναχαν και τον κ. Ακάρ, οι οποίοι μίλησαν στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει η συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν οι μεγάλες διαφορές. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεφύλαξε και ειδικές τιμές με στρατιωτικό άγημα για τον Τούρκο υπουργό.

Εντός της αίθουσας η συζήτηση κυριαρχήθηκε από το θέμα των S-400 και τις νέες εξελίξεις για τη Συρία, όπου η Τουρκία πιάστηκε στον ύπνο για τα αμερικανικά και συμμαχικά σχέδια. Όπως έγινε γνωστό, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Κούρδοι του YPG θα συμμετέχουν με δυνάμεις στη φύλαξη της «ζώνης ασφαλείας», που θα σχηματίσουν οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι σύμμαχοι στα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας. Βέβαια, η απόφαση αυτή βάζει στην ίδια μοίρα την Τουρκία και το YPG, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να διαμαρτυρηθούν, καθώς -όπως τόνισαν- η Τουρκία είναι νόμιμο κράτος μέλος του ΟΗΕ και οι Κούρδοι του YPG «είναι τρομοκράτες».

  • Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε στους μαχητές του YPG και του PKK, όπως και των άλλων οργανώσεων (PYD, Daesh, FETO) λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν τους «τρομοκράτες». Μάλιστα υποβλήθηκε και συγκεκριμένη ερώτηση για τις διαβεβαιώσεις που θα μπορούσε να δώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα κτυπήσουν τους Κούρδους της Συρίας. Και ο Τούρκος υπουργός μίλησε ξανά για «τρομοκρατικές οργανώσεις» ισχυριζόμενος ψευδέστατα ότι οι Τούρκοι δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τους Κούρδους και τις υπόλοιπες μειονότητες εντός και εκτός της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε διαφωνίες για τα αμερικανικά σχέδια στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί -όπως και η Ρωσία- ότι η απόφαση για παραμονή των Αμερικανών μπορεί να αλλάξει ξανά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *