Ο Ακιντζί περιμένει αλλαγή της νοοτροπίας των ελληνοκυπρίων: Περίμενε τότε, να ξημερώσει!  

FILE PHOTO. Με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των γραφείων της Αφρίκα στην κατεχόμενη Λευκωσία δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση των «δυνάμεων ασφαλείας» για να απομακρυνθούν και να αποτραπούν τα χειρότερα. ΚΥΠΕ/ΟΝΤΟΥΛ ΑΣΙΚ

Του Σενέρ Λεβέντ

Ένας από τους στόχους εκείνων που αγριεμένοι διενήργησαν την επίθεση στον βορρά φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος είναι να τρομάξουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα, να την κάνουν να πάψει να επιθυμεί να ζήσει μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να απομακρυνθεί από τη λύση της ενωμένης Κύπρου και να συναινέσει σε χωριστό κράτος. Άκουσα έναν Ελληνοκύπριο που έβλεπε αυτό τον σκοτεινό όχλο από την τηλεόραση να λέει «Θεέ μου, εγώ με αυτούς θα χτίσω κοινό κράτος, με αυτούς θα ζήσω μαζί;». 

Αυτό μοιάζει με κάποιους στον βορρά που δείχνουν το ΕΛΑΜ στον νότο και λένε «δεν μπορώ να κάνω ειρήνη με αυτούς». Δηλαδή, όπως καταλαβαίνετε είναι έτοιμο το έδαφος για δύο χωριστά κράτη. Φαίνεται ότι προς τα εκεί πάνε τα πράγματα.

Ρώτησα τον Ελληνοκύπριο φίλο μου: «Ποιο το ποσοστό όσων αντιτίθενται στο χωριστό κράτος στον νότο;». «Μόνο το ΑΚΕΛ είναι», μου είπε. Μάλιστα είπε και το εξής: Ο Αναστασιάδης πήρε τη στήριξη της Εκκλησίας στις εκλογές υποσχόμενος ότι θα υποστηρίξει τα δύο χωριστά κράτη.

«Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος τάσσεται υπέρ δύο χωριστών κρατών;» τον ρώτησα. «Ναι», είπε. «Και ο Παπαδόπουλος;» Και πάλι απάντησε ναι. Και πρόσθεσε: «Θα γίνουμε όλοι όμηροι της Τουρκίας!» Τι σημαίνει όμηροι; Σημαίνει το εξής: Δύο χωριστά κράτη σημαίνει στο ένα μισό Κύπρος και στο άλλο Τουρκία! Ούτως ή άλλως, ο βορράς έγινε από τώρα Τουρκία!

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στον βορρά για δύο χωριστά κράτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί έπαυσε τον διαπραγματευτή. «Δεν θα διορίσω άλλον διαπραγματευτή», είπε. Δηλαδή πλέον δεν υπάρχει διαπραγματευτής και άλλα παρόμοια. Γιατί; «Ενόσω δεν αλλάζει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία» δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις, λέει. Σάμπως άλλαξε η τουρκική νοοτροπία και έμεινε η ελληνική νοοτροπία.

Πρώτα άλλαξε εσύ τη νοοτροπία της κατάκτησης και μετά ζήτα ρε κύριε από τον άλλον να αλλάξει τη δική του. Ακόμα υποστηρίζεις την 20ή Ιουλίου! Ακόμα υποστηρίζεις την ύπαρξη εγγυητών! Κοίτα τον εγγυητή σου. Τι κάνει στη Συρία. Έγινε ένα με τους πλιατσικολόγους τζιχαντιστές που κόβουν κεφάλια και πάει να κατακτήσει εδάφη. Κάνοντας προσευχές κατάκτησης στα τζαμιά. Και εσύ ακόμα μιλάς συνεχώς για εγγυητές κοιτάζοντας αυτή τη θλιβερή εικόνα. Και από πάνω περιμένεις αλλαγή νοοτροπίας από την άλλη πλευρά.

Εσύ είσαι αυτός που ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Ο δικός σου εγγυητής απειλεί τη ζωή μας εδώ. Εκδίδει φετβά για να λιντσαριστούμε. Ακόμα και εσύ σώθηκες την τελευταία στιγμή από τα χέρια του. Αλλά ακόμα δεν σταμάτησες να ελπίζεις στον δήμιό σου.

Αν στο Κραν Μοντανά δεν επαναλάμβανες συνεχώς το τροπάρι περί εγγυητών και δεν χαλούσες εκείνη τη συμφωνία, μήπως θα έβρισκαν τέτοια ευκαιρία τώρα εκείνοι που έρχονται κατά πάνω μας κραυγάζοντας ο Αλλάχ είναι μεγάλος; Μήπως θα βρισκόταν σε τέτοιο κίνδυνο η ζωή του δικαστή μας που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει τώρα χωρίς αστυνομική προστασία επειδή δέχθηκε απειλές θανάτου; Αυτές είναι ακόμα οι καλές μας μέρες. Θα υπάρξουν και χειρότερες. Διότι πλάκωσε παντού η ηττοπάθεια. Κάναμε ένα συλλαλητήριο. Και τους κλείσατε πάλι όλους στα σπίτια τους. Οι δε απέναντι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Δεν σας αρέσει ο Ερχάν Αρικλί, αλλά μιλάει πιο σωστά από όλους σας και λέει ξεκάθαρα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο ηθικός αυτουργός της βίας.

Όμως, κανείς από εσάς δεν το είπε αυτό μέχρι τώρα. Δεν το είπατε καν σε εκείνο το συλλαλητήριο των δέκα χιλιάδων ατόμων. Θυμώνετε με τους δήμους που συμμετείχαν στον όχλο που πετροβολούσε, θυμώνετε με το κόμμα το οποίο το υποκίνησε αυτό, αλλά δεν έχετε διάθεση να πείτε έστω και μία κουβέντα για τον πραγματικό ηθικό αυτουργό Ταγίπ Ερντογάν που άναψε το φιτίλι!

Η αστυνομία ακόμα ψάχνει εννέα άτομα από αυτούς που έκαναν την επίθεση; Να πάει να πάρει κατάθεση από τον Ερντογάν! Να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Αυτός που πέταξε την πέτρα είναι ένοχος και αυτός που τον παρακίνησε είναι αθώος;

Ο Αρικλί δεν είναι βλάκας. Κοιτάξτε πού παίρνει το θέμα. Αφού αυτοί που διενήργησαν την επίθεση εδώ ενήργησαν με οδηγία του Ερντογάν, λέει, τότε το δικαστήριο πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως! Η απόφαση που θα λάβει ο δικαστής θα είναι, λέει, ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν. Δηλαδή, αν τιμωρήσει αυτούς που έκαναν την επίθεση, θα θυμώσει τον Ερντογάν. Αν δεν τους τιμωρήσει θα εισπράξει μπράβο απ’ αυτόν. Καλεί ανοικτά τον δικαστή να σκεφτεί πάνω σε αυτό. Αλλά λέει ότι αυτή η επίθεση έγινε με οδηγία του Ερντογάν. Αυτό να κοιτάτε εσείς. Εσείς ακόμα δεν το λέτε αυτό…

Επιπλέον, υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό από την επίθεση εναντίον μας. Το γεγονός ότι η αστυνομία παρακολουθούσε. Δεν ζήσατε τέτοιο πράγμα ποτέ μέχρι σήμερα, έτσι δεν είναι; Οι επιτιθέμενοι ρίχνουν πέτρες στο κτήριο. Η αστυνομία παρακολουθεί. Οι επιτιθέμενοι ανεβαίνουν στον ιστό της σημαίας και κάνουν κομμάτια την ταμπέλα μας. Η αστυνομία παρακολουθεί. Οι επιτιθέμενοι μπαίνουν μέσα από το μπαλκόνι μας και επιχειρούν να μας δολοφονήσουν. Η αστυνομία παρακολουθεί. Μόλις καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει αστυνομία και άλλα παρόμοια εδώ, οπλίζω και βάζω το δάκτυλο στη σκανδάλη. Ποιος είναι ο εχθρός απέναντί μου; Δεν είναι ο Γρίβας. Είναι οι δολοφόνοι του εγγυητή μας! Και εσύ στο προεδρικό σου ακόμα τους θεωρείς στρατιώτες του Γρίβα και περιμένεις αλλαγή νοοτροπίας. Περίμενε τότε. Να ξημερώσει!

*Άρθρο στην τ/κ εφημερίδα Αφρίκα, αναδημοσίευση στον Πολίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.