Ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών επέστρε και με τους νεοφιλελεύθερους: Καμία υποχώρηση για ονομασία

Φωτογραφία via The United co-called "Macedonians" Organization of Canada

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Όταν η λεγόμενη οργάνωση “Ενωμένοι Μακεδόνες» σχεδίαζε την πραγματοποίηση ανοικτής εκδήλωσης σε πάρκο στο Τορόντο του Καναδά, για να εισαγάγουν τα παιδιά και τα εγγόνια των μελών τους στον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό, δεν γνώριζαν ότι πρόσφεραν στην αφέλειά τους ένα μεγάλο όπλο στην ελληνική διπλωματία, και στους νομικούς του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκατοντάδες Σκοπιανοί του Καναδά μαζεύτηκαν στις 6 Αυγούστου με την ευκαιρία, όπως ανέφερε η διαφήμισή τους στην εφημερίδα Toronto Star, για να εορτάσουν την Εθνική Ημέρα της «Μακεδονίας» (ILINDEN) και βεβαίως να εξαπολύσουν άθλια επίθεση εναντίον της Ελλάδας, η οποία δήθεν τους κλέβει την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι επιτέθηκαν και εναντίον των ηγετών της Αλβανικής Κοινότητας των Σκοπίων, τους οποίους κατηγόρησαν για συνωμοσία εναντίον του σκοπιανού κράτους με σκοπό τη διάλυσή του και την ένωση των περιοχών όπου ζουν αλβανόφωνοι με την Αλβανία. 

Τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης χαρακτηρίζονται από αρρωστημένο εθνικισμό και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν την αιχμή του αλυτρωτισμού, που πηγάζει από το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γκρουέφσκι. Ο τελευταίος, που είναι ελληνικής καταγωγής, κινδυνεύει με φυλάκιση για υποθέσεις διαφθοράς και αμυνόμενος προβάλλει ότι διώκεται για τις ιδέες τους!

Στην αλυτρωτική εκδήλωση, όπου κυριαρχούσε η ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας», η οποία φτάνει μέχρι και τη …Λάρισα, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, που υποτίθεται ότι είναι λιγότερο εθνικιστές από τους προηγούμενους, και οι οποίοι διαβεβαίωσαν την αμερικανική κυβέρνηση και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών ότι θα τερματίσουν πάραυτα την προπαγάνδα του αλυτρωτισμού.

Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» και οι νέες φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα, όπως και η ομιλία του γενικού προξένου και των υπολοίπων ομιλητών, αποτελούν πλέον στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο στην προηγούμενη απόφασή του δεν αποδέχθηκε την ελληνική παρέμβαση ότι η εθνικιστική κυβέρνηση του Γκρουέφκσι έχει ως κορμό της πολιτικής της τον αλυτρωτισμό.

  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εθνικισμός των Σκοπιανών ανάγκασε τους Αμερικανούς να αλλάξουν άρδην την πολιτική τους στο Σκοπιανό. Ενώ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος με τη συνταγματική του ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» η αδιάλλακτη στάση του Γκρούεφσκι τους ανάγκασε να ταχθούν εναντίον του. Όπως μας είπε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, οι Αμερικανοί -και ειδικά η Βικτόρια Νούλαντ που ήταν απέναντι στην Ελλάδα σε όλα τα εθνικά θέματα- σταμάτησαν να ενοχλούν την Αθήνα όταν σε μία συνάντησή της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών με τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων έφυγε έντονα εκνευρισμένη διακόπτοντας τη συνάντηση.

Η κ. Νούλαντ ήταν αυτή που έστησε διάφορα σκηνικά εναντίον της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες και στο Βουκουρέστι, στην προσπάθεια της να εξυπηρετήσει τους Σκοπιανούς. Και ήταν η ίδια που σχεδίασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πρωτεύουσα, την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, όταν αναγκάστηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, να θέσουν το βέτο, που τότε τάραξε την αμερικανική διπλωματία.

Η κ. Μπακογιάννη είχε και ένα μεγάλο καυγά με την τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, η οποία την κατήγγειλε στον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, ότι μαζί με τον κ. Καραμανλή τινάζουν στον αέρα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η εκδήλωση των Σκοπιανών στο Τορόντο είχε σαν “guest star” τον πρόξενο Jovica Palacevski, ο οποίος παραβίασε την εντολή της νέας κυβέρνησης για τερματισμό δηλώσεων υπέρ των εδαφικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Και η συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά κυρίως η συμμετοχή του γενικού προξένου που της έδωσε επίσημο χαρακτήρα, παραβίασαν για μία ακόμη φορά την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία η Αθήνα τηρεί με ακρίβεια.

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, κάτι που κατήγγειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη των Σκοπίων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη».

Η Αθήνα εγκάλεσε τη νέα κυβέρνηση, η οποία σε επίπεδο του πρωθυπουργού Ζάεβ με τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ με τον Νίκο Κοτζιά, δήλωσε ότι «θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα». Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών» των Σκοπίων.

Η Αθήνα θεωρεί ότι η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη γείτονα χώρα και οι πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ζάεβ και του Υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ, οι οποίοι φάνηκαν να παίρνουν αποστάσεις από τις δημαγωγικές κορώνες και τους αλυτρωτισμούς του καθεστώτος Γκρουέφσκι, προφανώς αποτελούν πρόοδο για την εξωτερική πολιτική των Σκοπίων και τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Ο κ. Ζάεβ ενημέρωσε μάλιστα ότι είναι πρόθεσή του να τερματίσει τις «προβοκάτσιες» εναντίον της Ελλάδας και παραδέχθηκε τις γελοιότητες με τα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου και τα ιστορικά εκτρώματα κάκιστης αισθητικής που συναντά κανείς παντού στα Σκόπια.

Όμως, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός στον κ. Ντιμιτρόφ, οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν μεταφραστεί σε έργα.

Ο τελευταίος όταν ήρθε στην ελληνική πρωτεύουσα εμφανίστηκε εξαιρετικά μετριοπαθής στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες είπε τα ίδια ακριβώς, περί τερματισμού του αλυτρωτισμού, και στον κ. Κοτζιά.

Ο Έλληνας υπουργός του απάντησε ότι «η αλλαγή ρητορικής και η μετριοπάθεια των δηλώσεων είναι βεβαίως καλοδεχούμενη, αλλά το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθορίζεται σαφώς από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, την οποία τα Σκόπια συνεχίζουν να παραβιάζουν συστηματικά, καθώς η νέα κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να συνεχίζει τις πρακτικές των προκατόχων της».

Μετά από εκείνες τις δηλώσεις, ακολούθησε η αναγκαστική αποχώρηση της Εθνικής Ελλάδος Χάντμπολ των Νεανίδων από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ορίζει σαφώς ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς ομοσπονδίες μπορεί να γίνει μόνο με την προσωρινή της ονομασία…

Η Αθήνα ενημέρωσε τον μεσολαβητή του ΟΗΕ ότι «οι διοργανωτές, δηλαδή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, έκαναν του κεφαλιού τους αναγκάζοντας την ελληνική ομάδα να αποχωρήσει».

Σύμφωνα με την ενημέρωση:

  • «Η πολιτική των Σκοπίων έχει τα τελευταία χρόνια καθοριστεί πλήρως από αλυτρωτική ρητορική και κινήσεις που ευθέως παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία, με αποκορύφωμα το γνωστό σχέδιο «Σκόπια 2014». Στο πλαίσιο αυτού, καταγράφονται δεκάδες περιστατικά ανέγερσης μνημείων, αγαλμάτων, αλλά και «στολισμού» δημοσίων κτιρίων, ακόμα και σχολείων, με σύμβολα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σύμβολα, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από την Ενδιάμεση Συμφωνία. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα που να δείχνουν ότι απορρίπτει αυτόν τον αλυτρωτισμό. Έτσι, αφενός υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση των εν λόγω μνημείων θα είναι δαπανηρή, αφετέρου όμως δεν προχωρά στην ανέξοδη μετονομασία π.χ. του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος».

Ο κ. Μάθιου Νίμιτς ενημερώθηκε μ- ε στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τα περιστατικά Σκοπιανών διπλωματών, που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπου αναρτώνται όχι μόνο ο Ήλιος και της Βεργίνας, αλλά και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», στους οποίους περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη μέχρι τη Λάρισα.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στον Σκοπιανό ομόλογό του ότι «θα πρέπει να δείξει περισσότερη προσοχή στο ζήτημα αυτό αν θέλει να πείσει για τις καλές του προθέσεις».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «οι αρχές της χώρας θα πρέπει να πάψουν να κωφεύουν συστηματικά στις διαμαρτυρίες και στα σχετικά διαβήματα από ελληνικής πλευράς -αντίθετα με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας- και να αποθαρρύνουν έμπρακτα εκδηλώσεις ιδιωτών που αντιτίθενται στις προβλέψεις της Συμφωνίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *