Ο Αναστασιάδης σύρεται στην επιδιαιτησία: Tα δύο νέα στοιχεία στις συνομιλίες για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθησε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη κ. Mustafa Akinci. Φωτογραφία ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το σκηνικό διαμορφώνεται στα κρυφά και καλύπτεται  πίσω από τις ρητορικές εξάρσεις των πρωταγωνιστών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά μετά τα παρακάλια στον Ακιντζί ( μέχρι και στο «προεδρικό» πήγαν για να κλαψουρίσουν), την απόφαση κατά πλειοψηφία της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, σύρεται σε μια νέα μεθοδολογία, που έχει όμως ιστορία και κακό παρελθόν.

Είναι προφανές πως έχουν αποφασίσει στις συνομιλίες να εισαγάγουν  δυο νέα στοιχεία: Την πακετοποίηση των κεφαλαίων  με στόχο ένα γρήγορο πάρε-δώσε και αναβάθμιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών διά της κατάθεσης από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα γεφυρωτικών προτάσεων.  Ανεξάρτητα τι δηλώνεται δημόσια, η κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων, έστω και με προφορική μορφή, οδηγεί βαθμηδόν σε επιδιαιτησία.

Η πακετοποίηση των κεφαλαίων αποσκοπεί σε ένα πάρε-δώσε, το οποίο θα έχει ως στόχο να κλείσει όλα τα κεφάλαια πλην αυτό της Ασφάλειας. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα μομέντουμ προόδου για τα πέντε κεφάλαια και στη συνέχεια να παραπεμφθεί το θέμα της Ασφάλειας στο επίπεδο της πενταμερούς ( ή εξαμερούς)  διάσκεψης.  Και βεβαίως, η πίεση τότε θα στραφεί  προς την Ελλάδα, που θα κληθεί «να μην χαλάσει το πάρτι»! Κοντολογίς, από τη στιγμή που θα προχωρήσουν με τη γεφύρωση των διαφορών στα άλλα κεφάλαια, θα διαμορφωθεί…  κλίμα και για την Ασφάλεια σε λογικές προφανώς «μέσης οδούς». Γεφύρωσης, δηλαδή, των διαφορών, που είναι μεγάλες. Η Αθήνα, βεβαίως, έχει μια θέση την οποία θα στηρίξει μέχρι τέλους κι αυτό το απέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και στη Γενεύη.  Το πρόβλημα είναι η Λευκωσία που δέχεται να σύρεται σε διαδικασίες που θα την καταστήσουν αιχμάλωτη στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η συμφωνία που υπήρξε για αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ αντικαθιστά εν πολλοίς τη λεγόμενη κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, για την οποία ήταν τόσο… περήφανοι οι πρωταγωνιστές. Γνωρίζουν όλοι πως η κατάθεση προτάσεων από τον ΟΗΕ και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν θα είναι στο τέλος ούτε προφορικού ούτε και μη δεσμευτικού χαρακτήρα.  Θα είναι μιας μορφής επιδιαιτησία και θα κρίνονται οι εμπλεκόμενοι από τη στάση τους έναντι των ιδεών αυτών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βιώσει τις επιπτώσεις από την αποδοχή της επιδιαιτησίας το 2004. Η αποδοχή μιας μορφής συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας γίνεται ως επιλογή για δεύτερη φορά  και χωρίς καμία πίεση. Η κίνηση αυτή συνιστά εν πολλοίς εκχώρηση δικαιώματος γεφύρωσης των διαφορών στον κ. ‘Άιντα. Τον άνθρωπο που προωθεί στην Ευρώπη την τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. Αλλά για αυτό ενοχλείται μόνο η Αθήνα, όπως  τοποθετήθηκε δημόσια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στους κοινοτικούς πρέσβεις προ ημερών πως εκτιμά και στηρίζει το έργο του κ. Άιντα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών της… υπερδυνάμεως Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, έσπευσε πρώτος να δώσει κάλυψη στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, με εντολές Τραμπ, κατά της Συρίας. Αποφάνθηκε για τη νομιμότητα της πράξης και για το γεγονός ότι τα χημικά τα έριξε το καθεστώς Άσαντ. Αυτό θα πει υπερβάλλοντας ζήλος!

One thought on “Ο Αναστασιάδης σύρεται στην επιδιαιτησία: Tα δύο νέα στοιχεία στις συνομιλίες για την Κύπρο

 1. Δυστυχώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είναι από καιρό ανεπαρκής, δεν μπορεί να αναλύση τα γεγονότα , δεν μπορεί να προσφέριρ τίποτα το θετικό. Μόνο ζημιά κάνει. Διερωτούμαστε γιατί είναι ακόμη στη θέση του.
  Άνθρωπος της ηττοπάθειας που απο καιρό δέχεται οι Ελληνοκύπροι να γίνουν Πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας, μέσα στην ίδια τους την Πατρίδα, μέασ στην Ευρώπη.
  Καθημερινά οι Τούρκοι και ο Ακκιντζί μας απειλούν, μας εξευτελίζουν, πολεμούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου και εμείς την καλή θέληση.
  Ποιός τους έχει δώσει το δικαίωμα να ακρωτηράζουν και να περιορίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα στιέ περιουσίες μας,
  στην επιστροφή.
  Ποιός εδωσε το δικαίωμα στον Άντρο Κυπριανού να επιμένει στην εκ’ περιτροπής Προεδρία.

  Το όκτρομα που κτίζουν βρωμά Άππαρχαιντ , διχοτόμηση και καταστροφή του Ελληνισμού.
  Αντί να μιλούν για προσάρτηση, ασ ετοιμαστούμε όλοι για κάθε ενδεχόμενο προκύψει από την αδιάλλακτη και εκβισατική πολιτικη της Τουρκίας κια του Ακκιντζί.
  Π΄ρεπει να θωρακίζουμε και όχι να κάνουν πράξεις που αποδυναμώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
  Κωνσταντινος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *