Ο άρπαγας Ερντογάν: Θέλει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  επικαλείται πάντα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παρουσιάζεται ως ο προασπιστής τους.

  • «Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)», υποστήριξε ο Ερντογάν στους πρεσβευτές, κατά τη διάρκεια του γεύματος που διοργανώθηκε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία έκπαλαι ενδιαφερόταν για την Κύπρο ως στρατηγική επέκτασή  της με στόχο τον έλεγχο- μέσω του νησιού- της περιοχής. Δεν είναι για τους Τουρκοκύπριους που εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, δεν είναι για Τουρκοκύπριους που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρεί να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της. Χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους ως όχημα για την προώθηση των συμφερόντων της.

  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο τέως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επισημάνει χωρίς περιστροφές πως και ένας Τούρκος να μην υπήρχε στην Κύπρο, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το νησί θα ήταν δεδομένο.

Ο Νταβούτογλου δεν ήταν ο πρώτος που το έχει αναφέρει τούτο. Για την ιστορία σημειώνεται η αναφορά του Τουράν Γκιουνές, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εισβολή στην Κύπρο:

  • «Η Κύπρος είναι τόσο πολύτιμη όσο το δεξί χέρι, για μια χώρα που ενδιαφέρεται για την άμυνά της ή τα επεκτατικά της σχέδια, αν έχει οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια. Αν δεν θυμούμαστε συνεχώς αυτή τη στρατηγική σημασία της Κύπρου, δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την όλη κρίση στην Κύπρο… Πολλές χώρες θέλουν να δουν το Κυπριακό, απλώς σαν μια επιθυμία μας να προστατεύσουμε την τουρκική κοινότητα στο νησί».

Ο Ερντογάν, επαναλαμβάνει συνεχώς  ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στην περιοχή και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν το γεγονός. Ποια είναι τα τετελεσμένα στα οποία αναφέρεται ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας; Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσες αποφάσεις και κινήσεις απορρέουν από την πολιτική που ασκεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

  • Είναι πρόδηλο πως είναι το καθεστώς Ερντογάν, που επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην περιοχή με πειρατικές αποστολές «Πορθητών» στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Είναι η κατοχική δύναμη διαχρονικά επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της με την επιβολή τετελεσμένων σε ξηρά και θάλασσα.

Ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία του έφθασε και στο διά ταύτα:

  • «Όπως όλα τα προβλήματα, θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα με αμοιβαίες συνομιλίες, διάλογο και συνεργασία».

Το μήνυμα του είναι ξεκάθαρο και έχει αποδέκτες Ελλάδα και Κύπρο: Θέλει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Πρώτα αμφισβητεί και μετά διαπραγματεύεται τις αξιώσεις της. Σε κάθε περίπτωση κερδίζει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *