Ο άσφαιρος νόμος του Πόθεν Έσχες και η φυσιολογική αντίδραση των πολιτών

Η αίθουσα που συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής. Πηγή: Κυπριακή Βουλή

Του Μιχάλη Δαμιανού

Αναμενόμενος ήταν ο απόηχος και ο θόρυβος μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υπέβαλαν τα πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Μόνο που κάθε άλλο παρά πολιτική συζήτηση είναι αυτό που γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αυτό που έχει εξελιχθεί είναι ένα πολιτικό κουτσομπολιό, με αρκετή αμφισβήτηση της εικόνας που εκπέμπει η κάθε δήλωση που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για το Πόθεν Έσχες.

Κατ’ αρχήν, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οποιοδήποτε μέτρο στοχεύει στη διαφάνεια και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στους πολιτικούς, είναι καλοδεχούμενο. Το θέμα, όμως, είναι τα μέτρα και οι νομοθεσίες που εφαρμόζονται, να αγγίζουν την ουσία και να μην αφήνουν ανοικτά παράθυρα διαφυγής και περιθώρια αμφισβήτησης. Πίσω από τους τίτλους των νομοσχεδίων που ψηφίζονται, θα πρέπει να υπάρχουν οι διατάξεις και οι μηχανισμοί που θα καθιστούν εφικτή και αποτελεσματική την εφαρμογή του νόμου. Βέβαια, πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις που κρίνονται, εκ των υστέρων, αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου. 

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου για το Πόθεν Έσχες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ήταν λογικό να υπάρξει η αντίδραση. Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι υπεύθυνες δηλώσεις των πολιτικών προσώπων για την δική τους οικονομική κατάσταση. Αυτή η δήλωση δεν αφορούσε την οικονομική κατάσταση συζύγων, τέκνων και στενού οικογενειακού κύκλου. Επιπλέον, στις αναφορές για κατοχή μετοχών σε εταιρείες από πολιτικά πρόσωπα, δεν γίνεται ξεκάθαρο ποια είναι η αξία τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό τους.

Η μορφή, λοιπόν, αυτών των δηλώσεων σαφώς και δεν μπορεί να αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα, χωρίς με αυτό τον τρόπο να σημαίνει πως επικρίνουμε η στοχοποιούμε τον οποιοδήποτε ο οποίος απλά εφάρμοσε τη νομοθεσία. Κατά την άποψή μου, δεν έχει σημασία αν ένας πολιτικός είναι πλούσιος. Το θέμα για το οποίο θα πρέπει να ελέγχεται ο κάθε πολιτικός, είναι αν πλούτισε εκμεταλλευόμενος τη θέση και την εξουσία του, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο έλεγχος της ηθικής και πολιτικής ευθύνης του κάθε προσώπου που εκλέγεται ή διορίζεται για να υπηρετεί τους πολίτες και την Δημοκρατία, πρέπει να είναι αυστηρός και απόλυτος. Αυτό ζητούν και απαιτούν οι πολίτες.  Υπό τις περιστάσεις, είναι αναγκαίο τα αρμόδια σώματα να επανεξετάσουν το θέμα και να στοχεύσουν στην ουσία του Πόθεν Έσχες, που θα αφήνει ικανοποιημένο το λαϊκό αίσθημα. Με δεδομένη τη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική, είναι αναγκαίο να μην υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις εξαγγελίες και τις πράξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *