Ο εκσυγχρονισμός του Πεζικού της ΕΦ στον 21ο αιώνα

Επίδειξη από καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο της απονομής των πράσινων μπερέ. Πηγή: ΓΕΕΦ

Του Δρ. ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Η εκτεταμένη εμπλοκή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) σε πολεμικές επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία και η επιχειρησιακή εκμετάλλευση νέων τουρκικών συστημάτων –όπως εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΕΜΕΑ) τύπου Bayraktar TB2 και Αnka-S, συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών KORAL, και άλλων υπερσύγχρονων μέσων–δημιουργούν οξύ προβληματισμό για την τεχνολογική και επιχειρησιακή αναβάθμιση των ΤΕΔ.

H παράλληλη ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής (ΤΔΚ) στην Κύπρο με δυσανάλογο αριθμό αυτοκινούμενων πυροβόλων και γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4, και η συχνή παρουσία ΜΕΑ Bayraktar TB2 του τουρκικού ναυτικού στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, υπογραμμίζουν το αναβαθμισμένο στρατιωτικό ενδιαφέρον της Άγκυρας για την Κύπρο και την ανατροπή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο νησί. Έκτος της υφιστάμενης, διαχρονικής, τεθωρακισμένης και μηχανοκίνητης απειλής, των περίπου 1000 αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης/μεταφοράς προσωπικού/οπλικών συστημάτων των ΤΔΚ, η αναμενόμενη εχθρική κυριαρχία του χερσαίου αγώνα από συνδυασμένες επιχειρήσεις ΕΜΕΑ-πυροβολικού, καθιστά τον αμυντικό αγώνα της ΕΦ, και ειδικά τις συγκεντρώσεις των δυνάμεων ελιγμού της, εξαιρετικά επιρρεπείς σε καταστροφικές προσβολές στα αρχικά στάδια του αγώνα.

Σε τέτοια περίπτωση, η ανατροπή της υφιστάμενης βαρύτητας στην αμυντική προσπάθεια της ΕΦ, η οποία επικεντρώνεται στις τεθωρακισμένες-μηχανοκίνητες δυνάμεις ελιγμού, θα εξαναγκάσει την αντιμετώπιση των τουρκικών τεθωρακισμένων τακτικών συγκροτημάτων, κυρίως από τις αραιές δυνάμεις Πεζικού της ΕΦ που επανδρώνουν σήμερα την εκτεταμένη Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας (ΠΓΑ).Εν την απουσία ισχυρών, φίλιων, δυνάμεων αντεπίθεσης, η επιτυχία του αμυντικού αγώνα της ΕΦ θα βασίζεται πρωτίστως στις δυνάμεις Πεζικού στην ΠΓΑ και δευτερευόντως στις εφεδρείες των φίλιων σχηματισμών, που, αναμενόμενα, αποτελούν ελκυστικούς στόχους συνδυασμένης δράσης ΕΜΕΑ-πυροβολικού στα αρχικά στάδια των επιχειρήσεων.

Ο επιχειρησιακός συλλογισμός που αναλύεται πιο πάνω, αποσκοπεί στη διεύρυνση του υφιστάμενου υπηρεσιακού και δημόσιου προβληματισμού –δημόσιου, εφόσον σημαντικό τμήμα του πληθυσμού υπηρετεί σήμερα στην ΕΦ ως μόνιμο, κληρωτό ή επιστρατευόμενο προσωπικό– για την αναβαθμισμένη κατοχική απειλή και τη μορφή των σύγχρονων επιχειρήσεων στο πολεμικό πεδίο του 21ου αιώνα, και στην εισήγηση προτάσεων για αντιμετώπιση του αμυντικού προβλήματος:

1Άμεση και ουσιαστική αύξηση της «οροφής ειρήνης», δηλαδή του ενεργού προσωπικού στην ΕΦ, ούτως ώστε να ενισχυθεί σημαντικά ο βαθμός επάνδρωσης όλων των πολεμικών μονάδων (συμπεριλαμβανομένου και του Πεζικού) και η δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων, πέραν των, σημερινών, υποτυπωδών δυνατοτήτων πολλών μονάδων, που επικεντρώνονται στη διεκπεραίωση της βεβαρημένης υπηρεσιακής καθημερινότητας.

2Επείγουσα κλιμακωτή ενίσχυση των δυνάμεων Πεζικού με έξυπνα όπλα, όπως σύγχρονους αντιαρματικούς πυραύλους 5ης γενιάς NLOS (non-line-of-sight) μεγάλου βεληνεκούς και περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munitions).

3Κατεπείγουσα σταδιακή αναβάθμιση MLU (mid-life upgrade) του υφιστάμενου αρματικού και τεθωρακισμένου δυναμικού της ΕΦ –κινητήρα, σκοπευτικών-θερμικών συστημάτων, κοκ– και προσθήκη σύγχρονης ενεργούς θωράκισης και, απαραίτητα, συστήματος ενεργούς προστασίας ΑPS (active protection system) όπως το ισραηλινό Trophy.

4Επαναφορά της αμυντικής οργάνωσης του εδάφους στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δυνάμεων Πεζικού για την ετήσια συντήρηση και παραλλαγή-απόκρυψη των υφιστάμενων αμυντικών έργων. Επίσης, διάθεση των ανάλογων κονδυλίων και σκαπτικών μηχανημάτων για την εκβάθυνση των ορυγμάτων επικοινωνίας και των υφιστάμενων αντιαρματικών τάφρων, και, ειδικά, την κατασκευή σκέπαστρων προσωπικού και την εκσκαφή νέων αντιαρματικών τάφρων σε ευαίσθητες τοποθεσίες ενδιαφέροντος.

5Κλιμακωτή ενίσχυση του Πεζικού με εξειδικευμένα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως τα γαλλικά VBL Ultima, τα οποία θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ως πλατφόρμες οπλικών συστημάτων και βάσεις πυρός, και όχι απλά ως μεταφορείς προσωπικού στην ΠΓΑ. Λόγω της αναμενόμενης κυριαρχίας του επιχειρησιακού περιβάλλοντος από εχθρικά ΕΜΕΑ, η επιβιωσημότητα των οχημάτων αυτών θα εξαρτηθεί από το περιορισμένο τους μέγεθος, την υψηλή κινητικότητα που διαθέτουν και την δυνατότητα απόκρυψής τους κατά την μάχη.

6Οριστική επίλυση του προβλήματος των εξαρτήσεων και του κράνους του προσωπικού, το οποίο επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία του μαχητή. Απαιτείται η υιοθέτηση για το σύνολο του προσωπικού (μόνιμων, κληρωτών, εφέδρων, εθνοφυλάκων) ομοιόμορφων εξαρτήσεων τύπου γιλέκων και σύγχρονων κρανών kevlar. H σημερινή πανσπερμία μεταλλικών κρανών Μ1 και φθαρμένων κρανών kevlar, όπως και των παλαιών εξαρτήσεων ζώνης, πρέπει να εκλείψει οριστικά.

Η Κύπρος θα πρέπει να εμπνευστεί από την Ελλάδα, στο ζήτημα της αμυντικής θωράκισης, η οποία, παρά τα χρόνια οικονομικά προβλήματα, έλαβε κρίσιμες αποφάσεις για την άμεση ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αντίστοιχα, θα πρέπει να προσδώσει και πάλι όραμα στο ζήτημα της άμυνας –το οποίο έσβησε σταδιακά στις αρχές της δεκαετίας του 2000– ­και να διαθέσει με αποφασιστικότητα τις απαιτούμενες δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της ΕΦ σε προσωπικό και μέσα.

*Γεωπολιτικός αναλυτής και επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *