Ο Ελληνισμός, και στις δύο κρατικές του εκφράσεις, πρέπει να εγερθεί σύσσωμος και να ενισχύσει την ένοπλη ισχύ του

A Russian military official walks in front of The S-400 'Triumph' anti-aircraft missile system during the Army 2017 International Military Technical Forum in Patriot Park outside Moscow, Russia, 22 August 2017. The Army 2017 International Military Technical Forum are held from 22 August to 27 August. EPA/YURI KOCHETKOV

Του Νίκου Παπαδόπουλου

Η άμυνα αποτελεί κατ’ εξοχήν έκφραση κρατικής κυριαρχίας μας είπε ο συμπαθής υπουργός μας της άμυνας σε πρόσφατη αρθρογραφία του. Και ποιος δεν συμφωνεί με το αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση ενός κράτους να είναι κυρίαρχο και να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του.

Κρατικής κυριαρχίας που δεν εξασκήθηκε όμως, με τον εξαναγκασμό σε αχρησία στην Κρήτη των S-300, κρατική κυριαρχία που δεν εξασκείται με την κατάθεση συντεταγμένων με την Ελλάδα-Αίγυπτο στην ΑΟΖ, κρατική κυριαρχία που δεν εξασκείται όταν το Τουρκικό  ερευνητικό σκάφος κάνει παράνομα έρευνες στην ΑΟΖ μας! 

Βλέπουμε όλες τις γειτονικές χώρες να εξασκούν την κρατική τους κυριαρχία ενισχύοντας την άμυνα τους, η Τουρκία αγόρασε τους S-400. Η Βουλγαρία έχει ήδη εγκατεστημένους S-300, η Συρία τους εγκατέστησε με τη βοήθεια της Ρωσίας, στην Αίγυπτο η πρώτη παρτίδα βλημάτων για τα S-300VM έφθασε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας τον Ιούνιο του 2017. Το Ισραήλ διαθέτει τους Arrow στο Iron Dome και τους Barak-8.

Το ΜΟΝΟ κράτος στην περιοχή που δεν κατάφερε εξασκήσει την κρατική κυριαρχία του και να αποκτήσει ένα καθαρόαιμο αμυντικό σύστημα όπως τους S-300, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι μήπως, λόγω του ότι είμαστε μικρό και ανυπεράσπιστο κράτος, που συμβαίνει αυτό;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του κράτους δεν έχει τόση σημασία όσο το ανάστημα των ηγετών μας! Σε κρίσιμες στιγμές η απειρία ή η έλλειψη γνώσεων της ηγεσίας και ενός θεσμικού συμβουλευτικού οργάνου που θα έδινε εμπειρογνωμοσύνη, απέβησαν μοιραίες και ολέθριες!

Για να ονομαζόμαστε πυλώνας σταθερότητας και να αυξηθεί ο γεωστρατηγικός μας ρόλος στην περιοχή, θα πρέπει να υπάρχει ικανή αποτρεπτική ικανότητα –πρωτίστως για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων– που δεν υπάρχει!

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με ορίζοντα τις εκλογές, προσπαθούν να μας πείσουν ότι εξασκείται η κρατική κυριαρχία. Θυμήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και την Ελλάδα και όμως έφεραν άοπλα τα Ελληνικά αεροπλάνα, υπογράφουν κάθε βδομάδα διακηρύξεις και τριμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ, Ελλάδα, αλλά δεν έχουν καταφέρει την οριοθέτηση της ΑΟΖ με αυτές τις χώρες. Η οριοθέτηση του τριεθνούς σημείου και η κατάθεση των συντεταγμένων θα ήταν η μόνη ουσιαστική εξάσκηση κρατικής κυριαρχίας και το μόνο ουσιαστικό αποτέλεσμα των χωρίς προπαρασκευή συναντήσεων! Και ενώ οι τεχνοκράτες των τριών χωρών έχουν συμφωνήσει και ορίσει τις συντεταγμένες εδώ και 10 χρόνια.

«Στρατηγικός εταίρος», έχουμε ονομαστεί από τις ΗΠΑ αλλά δεν μας δίνουν ούτε μια βίδα για στρατιωτική χρήση, πρόσφατα αρνήθηκαν να δώσουν άδεια εξαγωγής των κρανών των καταδρομών ενώ δωρίζουν πακτωλούς όπλων μέσω των προγραμμάτων FMS στον Λίβανο, Αίγυπτο, Αλβανία, Παλαιστίνη, Ιράκ! Εάν όμως προχωρούσαμε –όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος στη βάση προεκλογικού προγράμματος– με αίτηση της ΚΔ για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, τώρα θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς στα κράτη που παίρνουν δωρεάν μεταχειρισμένο αμυντικό εξοπλισμό.

Ο Ελληνισμός, και στις δύο κρατικές του εκφράσεις, πρέπει να εγερθεί σύσσωμος και να ενισχύσει την ένοπλη ισχύ του αν θέλει να λαμβάνεται υπόψη σαν στρατηγικός παίκτης στο διεθνές σύστημα, σπάζοντας την εξοπλιστική πενία του στον τομέα της άμυνας και να μην μείνει στις ωραίες διακηρύξεις που μας αραδιάζουν προεκλογικά οι υπουργοί της Άμυνας των δύο κρατών.

*Πρόεδρος Επιτροπής Μελετών ΔΗΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.