Ο ενδιάμεσος χώρος σε παρατεταμένες καλοκαιρινές διακοπές: Παίζουν μόνο Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ με τον κ. Ανδρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ στη Βουλή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η συμπόρευση στο Κυπριακό  των δυο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, επανήλθε με έντονο τρόπο και οι βολές τους στοχεύουν ακόμη  και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βασικό εκφραστή της λεγόμενης ρεαλιστικής γραμμής στο Κυπριακό.

Βασικότερο εκφραστή της αδιέξοδης πεπατημένης στο Κυπριακό. Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στο στόχαστρο είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το σίγουρο είναι πως δεν έγινε ξαφνικά… απορριπτικός. Προφανώς δεν βλέπει δυνατότητες για λύση αυτή τη στιγμή και εκφράζει επιφυλακτικότητα. Ή σκέφτεται κάτι άλλο…

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος έχει ξεχάσει, φαίνεται, να επανέλθει από τις καλοκαιρινές διακοπές. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον καυγά Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ και τις μπηχτές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο για το Κυπριακό.

  • Ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος ξεχάστηκε προφανώς στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και παρέμεινε αγκαλιά με την ήττα.

Σήμερα διαμορφώνονται νέα δεδομένα στο Κυπριακό και παράλληλα υπάρχουν στο πεδίο των ενεργειακών εξελίξεις που δημιουργούν συνθήκες αναβάθμισης της χώρας. Από τη μια στο Κυπριακό υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη , που εάν προχωρήσουν θα κινηθούν στις λογικές του αυτοεγκλωβισμού στην πεπατημένη και σε ένα μοντέλο δυσλειτουργικό που θα παράγει συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Από την άλλη, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προσφέρουν γεωστρατηγικές προοπτικές και δυνατότητες. Οι δυο αυτές πορείες είναι αντιφατικές και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Το μοντέλο λύσης που συζητείται υπονομεύει τη στρατηγική αναβάθμιση και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς καθώς θα νομιμοποιήσει την Τουρκία στις επιδιώξεις της, να ακυρώσει τις προοπτικές αυτές.

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, η απουσία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είναι πρόδηλη και προφανώς έχει σχέση με την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης. Όχι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις, πολιτικές, αλλά το πρόβλημα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου είναι κατακερματισμός του και η εσωστρέφεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν επιτρέπουν σε αυτόν τον λεγόμενο ενδιάμεσο, κυρίως το μεγάλο κόμμα του χώρου, το ΔΗΚΟ, να διαδραματίσει οποιοδήποτε ουσιαστικό ρόλο. Ως εκ τούτου, παίζουν μόνοι τους, Αναστασιάδης, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, που λίγο-πολύ έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις στο Κυπριακό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *