Ο Ερντογάν δε θα τα βάψει μαύρα εάν κερδίσει ο Ακιντζί

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μπροστά από τη σημαία του παράνομου ψευδοκράτους των κατεχομένων. Πηγή: Τουρκική προεδρία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Δεν είναι ποτέ αδιάφορα τα πρόσωπα στην πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Όμως, στην ιστορία του Κυπριακού, στις κρίσιμες αποφάσεις, ουδέποτε έκαναν τη διαφορά. Ακολουθούσαν πάντοτε τη γραμμή της Άγκυρας στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Προτού παρουσιαστεί η οποιαδήποτε διαπραγματευτική θέση, η Άγκυρα δίνει πάντοτε την έγκρισή της. Ακόμη και στην διαδικασία της προετοιμασίας των θέσεων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας συμμετέχουν πάντοτε λειτουργοί, τεχνοκράτες και διπλωμάτες της τουρκικής κυβέρνησης.

Κάποιοι θεωρούν ως μέιζον για τον Ερντογάν να κερδίσει τη ψηφοφορία ο Τατάρ. Καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά ο Ερτνογάν δεν θα τα βάψει μαύρα εάν κερδίσει την προσεχή Κυριακή ο Ακιντζί. Ίσως και να τον βολεύει μάλιστα για να συνεχίσει και να επιτείνει το σκληρό οικονομικό μνημόνιο που επέβαλε στην κατεχόμενη Κύπρο και την επέλαση των Τούρκων επιχειρηματιών στους οποίους δίνεται γη και ύδωρ. Η οικονομική εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία είναι απόλυτη. Όλες οι δομές κεντρικής και τοπικής εξουσίας του αποσχιστικού καθεστώτος χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα. Όλες οι υπηρεσίες και υποδομές (υγεία, εκπαίδευση, συγκοινωνία, επιδόματα κ.ά.) επιχορηγούνται από την Τουρκία, η οποία επιβάλλει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης με τούρκους επιχειρηματίες και κεφάλαια από τρίτες χώρες, κυρίως από το Κατάρ.

Σε κύκλους του εξωτερικού, ΟΗΕ και ΕΕ, η προσοχή είναι στη σύγκλιση μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο. Κάποιοι θεωρούν λανθασμένα την επιλογή αυτή ως μέσο αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, η Τουρκία θεωρεί τη διαδικασία των συνομιλιών ως μέσο νομιμοποίησης των τετελεσμένων που προκαλεί. Καθώς και οδηγεί σε αδιέξοδο για να συνεχίσει την τακτική των τετελεσμένων.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στις επερχόμενες όποιες συνομιλίες, η Άγκυρα θα κρατήσει πάλι στη σίγαση τον όποιο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Στις τελευταίες κρίσιμες διαδικασίες, εκείνη του σχεδίου Ανάν και εκείνη που ναυάγησε στον Κραν Μοντάνα, τα έγγραφα και οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων για όλα τα θέματα, καθώς και η τακτική, ετοιμάστηκαν στην Άγκυρα. Το καλοκαίρι του 2017, ο κ. Ακιντζί ακολούθησε πιστά τη γραμμή Ερντογάν και δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη διαφορετική από εκείνον.

Ενόσω η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας παίζει το παιγνίδι της απόσχισης και εξυπηρετεί τα σχέδια επικυριαρχίας που επιβάλλει η Τουρκία θα παρασέρνει τους Τουρκοκυπρίους στο δρόμο της αφάνειας που επιβάλλει η Άγκυρα. Ο κ. Ακιντζί επικροτεί δυστυχώς τις ενέργειες της Τουρκίας στις θάλασσες της Κύπρου. Δεν αντέδρασε ποτέ στις διεκδικήσεις της Άγκυρας, με τις οποίες περιορίζεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Η Τουρκία επιβάλλει δεδομένα που αποστερούν από όλους τους Κυπρίους πλούτο και ευημερία, χωρίς αντίδραση από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Η επιλεκτική και μεμονωμένη διαφοροποίηση από την Τουρκία για λόγους εντυπωσιασμού δεν κάνει καμιά διαφορά. Ο τουρκικός κατατοχικός στρατός δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη, χωρίς καμία αντίδραση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Οι σχεδιασμοί στα Βαρώσια και αλλού ελέγχονται πλήρως από την Άγκυρα. Το πρόγραμμα δημογραφικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής αλλοίωσης των κατεχομένων προχωρά χωρίς και πάλι καμία ένδειξη ή δυνατότητα τερματισμού του από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *