Ο Ερντογάν διώκει για μια ακόμη φορά τον Σενέρ Λεβέντ: Δεν δέχεται την κριτική ο φασίστας Πρόεδρος της Τουρκίας

Σκίτσο του Κυριάκου Γκούμα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, διώκεται για μια ακόμη φορά. Για άλλη μια φορά διώκεται από τον ίδιο τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο  Τούρκος Πρόεδρος κατέθεσε νέα αγωγή κατά της εφημερίδας «Αβρούπα» και συγκεκριμένα εναντίον του εκδότη της, Σιενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Αλι Οσμάν. Για την ακρίβεια πρόκειται για δυο αγωγές.

  • Η πρώτη αγωγή αφορά άρθρο του Σενέρ Λεβέντ, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2022, που γράφτηκε με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου λιντσαρίσματος της εφημερίδας («Μαύρη Μέρα γεμάτη ντροπή»). Ο Σιενέρ Λεβέντ κατηγορείται για προσβολή του Τούρκου Προέδρου.
  • Η δεύτερη αγωγή που κατατέθηκε εναντίον του δημοσιογράφου της εφημερίδος, Αλί Οσμάν, αφορά πρωτοσέλιδο άρθρο του, στο οποίο υποστηρίζεται ότι προσβάλλει τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν, αφού τον αποκαλεί «φασίστα».

ΟΙ κλητεύσεις επιδόθηκαν  στους Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από «δικαστή» του «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, και αφορούν σε αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον τους στη Γενική Εισαγγελία Αγκύρας από το 34ο και 55ο Ποινικό Δικαστήριο, με ενάγοντα τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν ( μετάφραση ΓΤΠ).   Οι υποθέσεις θα εκδικαστούν παράλληλα σε δικαστήρια της Τουρκίας επειδή, όπως αναφέρει η «Αβρούπα» ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τα «δικαστήρια» στην κατεχόμενη περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν κατέθεσε αγωγή για την υπόθεση με την «γελοιογραφία» και σε δικαστήριο στην Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή κατατέθηκε αγωγή και σε «δικαστήριο» στην «ΤΔΒΚ».

Την ίδια στιγμή, στο δελτίο του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αναφέρεται στην αγωγή εναντίον της εφημερίδας, που κατατέθηκε σε δικαστήριο στην Άγκυρα για το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα με τίτλο «Zorba the Cypriot». Η εφημερίδα διερωτάται που θα οδηγήσουν αυτές οι αγωγές.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο, το καθεστώς της Άγκυρας είχε επιβάλει στον Σενέρ Λεβέντ, ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο Σενέρ Λεβέντ καταδικάστηκε για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας του. Πρόκειται για μια γελοιογραφία που θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «προσβλητική», για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σενέρ Λεβέντ, είναι μονίμως στο στόχαστρο της κατοχικής δύναμης, επειδή αναφέρεται χωρίς περιστροφή σε τουρκική κατοχή και αγωνίζεται για την ανατροπή της. Λέει, δηλαδή, την κατοχή-κατοχή και δεν κρύβεται πίσω από διατυπώσεις συγκάλυψης της παράνομης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος συνειδητά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Το ξέρει ότι απειλείται, αλλά δεν κάνει πίσω. Υπενθυμίζεται ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας με τη ψευδοαστυνομία να παρακολουθεί εξ αποστάσεων. Κι όλα αυτά επειδή επιμένει να εκφράζει τις απόψεις του, να καταφέρεται κατά της κατοχικής Τουρκίας. Είναι γι αυτό που θα πρέπει ο Σενέρ Λεβέντ να υποστηριχθεί σε αυτή τη μάχη που δίνει με το φασιστικό καθεστώς. Αλλά και να προστατευθεί γιατί είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *