Ο Ερντογάν θέλει βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ για να το ταπεινώσει: Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες…

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ισραηλινή Βουλή. EPA, YONATAN SINDEL / POOL

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

«Ο Ερντογάν βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, που για να τα βρει με το Ισραήλ θα αναγνωρίσει και την Ιερουσαλήμ».

Η παραπάνω κουβέντα ανήκει σε βετεράνο διπλωμάτη, που έχει υπηρετήσει στην Τουρκία, και ο οποίος στο παρελθόν έχει προβλέψει σωστά μερικές κινήσεις του ισλαμιστή προέδρου της κατοχικής δύναμης.

Αν και θα διαφωνήσω μαζί του, διότι πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα αποδεχθεί ποτέ την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεν μπορώ να κρύψω ότι με προβληματίζει η κουβέντα του βετεράνου διπλωμάτη. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προηγούμενες «κωλοτούμπες» του Τούρκου προέδρου. Εκεί που έφτυνε πήγαινε στη συνέχεια και έγλυφε, με πιο γνωστή και χαρακτηριστική περίπτωση τη συγνώμη στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Πιστεύω, λοιπόν, ότι όποια χώρα αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, αγοράζει «προστασία» από το Εβραϊκό Κράτος, ενώ δέχεται και βροχή επενδύσεων, όπως συνέβη με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, που έσπευσαν πρώτες -μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- να στηρίξουν τη μεγάλη απόφαση για το Ισραήλ.

Σε αυτό που θα συμφωνήσω με τον βετεράνο διπλωμάτη είναι ότι εάν πραγματικά εννοούν ο Ερντογάν και οι λοιποί ισλαμιστές Τούρκοι αξιωματούχοι, όσα αναφέρουν οι διαρροές περί επιθυμίας για βελτίωση των σχέσεων, τότε αυτό θα συμβεί μόνο αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ. Δεν έχει κανένα λόγο το Εβραϊκό Κράτος να μην «τεστάρει» τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αναδειχθεί στον πλέον αντισημίτη ηγέτη στον κόσμο. Η αντι-ισραηλινή ρητορική του έχει ξεπεράσει και αυτή τη Χαμάς, την οποία -ως γνωστό- υποθάλπει στον τρομοκρατικό «αγώνα» της εναντίον του Ισραήλ.

Για να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν πρέπει να κάνει τις μεγαλύτερες ανατροπές στην πολιτική του καριέρα. Το να πουλήσει τη Χαμάς, δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο για τον Τούρκο πρόεδρο διότι, ως γνωστό, συχνά χρησιμοποιεί ανθρώπους και οργανώσεις και μετά τους ξεχνά στο βωμό των προσωπικών του συμφερόντων. Βέβαια, η Χαμάς είναι …Χαμάς και δεν χωρατεύει. Και ο Ερντογάν το γνωρίζει. Όταν του ζήτησαν οι Αμερικανοί να τους διώξει από την Κωνσταντινούπολη, τους απάντησε αρνητικά.

Το δυσκολότερο για τον Ερντογάν είναι πως θα δικαιολογήσει στους φανατικούς μουσουλμάνους που τον πίστεψαν, την αλλαγή της θέσης του για το Ισραηλ. Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω, είναι δύσκολο εγχείρημα τα όσα αναφέρονται στις διαρροές των Τούρκων. Το ιδανικό όνειρο του Ερντογάν είναι να βελτιωθούν οι σχέσεις, αλλά να ταπεινωθεί το Ισραήλ, όχι ο ίδιος. Δεν είναι αγνές οι προθέσεις του.

  • Στο ερώτημα αν το γνωρίζουν οι Ισραηλινοί, ότι επιθυμεί βελτίωση αλλά εις βάρος τους, η απάντηση είναι ότι δεν είναι αφελείς. Έχουν αποδείξει το αντίθετο, ότι είναι πιο έξυπνοι και μάγκες από τον Ερντογάν.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, όταν ρωτήθηκε στο συνέδριο του International Institute for Strategic Studies (IISS), που ολοκληρώθηκε στη Μάναμα του Μπαχρέιν, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, είπε:

«Δεν βλέπω αλλαγή στη σχέση μας με την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει την πολιτική του – κυρίως αναφορικά με τη βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στη Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι συνεργάτες του που διατηρούν την ανοικτή γραμμή με την Αθήνα και τη Λευκωσία, διαβεβαίωσαν πάντως, τους ομολόγους τους, ότι το Ισραήλ δεν θα προδώσει τις συμφωνίες του με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη διπλωματία και στην πολιτική πάντα επικρατούν τα συμφέροντα. Θεωρώ ότι τα συμφέροντα του Ισραήλ δεν θα εξυπηρετηθούν ποτέ από την όποια συνεργασία πετύχει με τους Τούρκους. Ο Ερντογάν είναι φανατικός αντισημίτης. Έχει εκστομίσει φρικτές κουβέντες για το Ισραήλ. Μέχρι κράτος-ναζί το χαρακτήρισε. Είναι η απόλυτη προσβολή για τους Εβραίους.  Το χειρότερο, όμως, που έπραξε είναι ότι συνεργάστηκε με τους δολοφόνους των Ισραηλινών.

Θα αποφασίσει να τα ξεχάσει όλα αυτά ο κ. Νετανιάχου; Χλωμό το βρίσκω… Πολύ χλωμό.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έχουν ειπωθεί πολλά για τον πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και έχουν γραφτεί πολύ περισσότερα. Ότι ειπώθηκε γι’ αυτόν τον Άνθρωπο είναι λίγο. Ήταν ένας μεγάλος Πατριώτης, ένας μεγάλος Έλληνας Πατριώτης. Οι αγώνες του για την Ελλάδα και την Κύπρο θα μείνουν για πάντα στην ιστορία. Και εμείς που τον βλέπαμε να μάχεται για τον Ελληνισμό θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *