Ο ετσιθελισμός των Τούρκων και οι οπαδοί της όποιας λύσης, που βλέπουν ως στόχο τους την λειτουργία οδοφραγμάτων

Το οδόφραγμα της Δερύνειας. ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στα οδοφράγματα για διακίνηση ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής ήταν αναμενόμενο πως θα γινόταν κάποια στιγμή. Τουλάχιστον από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνηση αυτή ήταν η πρόθεση. Στην αντίπερα όχθη, το κατοχικό καθεστώς, όπως συναφώς έχει αναφερθεί, επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα και να ζητήσει ανταλλάγματα.

Η τουρκική πλευρά, ως γνωστό,  ζήτησε συμφωνία των «δυο πλευρών», για επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Προφανείς οι λόγοι που ζήτησε τούτο. Τη θέση αυτή  την υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως προέκυψε και από την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Χθες τι έγινε;

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, «με δική του πρωτοβουλία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη,  κ. Μουσταφά Ακιντζί, και μετάφερε σχετική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης». Του μετέφερε την απόφαση, όπως αναφέρεται, της κυβέρνησης.  Στη συνέχεια της ανακοίνωσης το τοπίο ξεκαθαρίζει:

  • «Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε συναντίληψη όπως σε πρώτο στάδιο, αρχής γενομένης από την 8η Ιουνίου, επιτραπεί η διακίνηση από τα σημεία στα οποία  η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, για τις ακόλουθες κατηγορίες…» ( και γίνεται η σχετική περιγραφή.

Το κατοχικό καθεστώς, από την πλευρά του  αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως Αναστασιάδης και Ακιντζί «συμφώνησαν την σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων», με προτεραιότητα στους Τ/κ που δουλεύουν, σπουδάζουν ή υποβάλλονται σε θεραπεία στο «νότο» και τους Τ/κ που μένουν στην Πύλα» και εργάζονται στο ψευδοκράτος..
Σε συμφωνία των «δυο πλευρών» αναφέρθηκε και η  ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), την οποία και χαιρέτισε  προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις πλευρές και τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία στον δρόμο προς τα μπρος, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Κοντολογίς, έγινε αυτό που ζήτησε η τουρκική πλευρά και συναπόφαση και στήριξαν τα Ηνωμένα Έθνη. Να υπάρξει συναπόφαση. Όπως ζητούν και για τα ενεργειακά.

Τα υπόλοιπα θα τα βιώσουμε στη συνέχεια. Όχι λόγω της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων αλλά του τρόπου που ασκείται πολιτική.

ΣΗΜ: Είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης χωρίς ( τουρκικούς )όρους και περιορισμούς και όχι υπέρ της διαιώνισης και νομιμοποίησης του ψευδοκράτους. Οι υποστηρικτές των οδοφραγμάτων είναι υποστηρικτές του κατοχικού στάτους κβο. Βολεύονται με τα οδοφράγματα. Άλλωστε είναι ο Ντενκτάς, με εντολές και σχέδιο της Άγκυρας, που άνοιξε τα οδοφράγματα. Το γιατί έπραξε τούτο είναι μια μεγάλη ιστορία, που έχει να κάνει με τις επεκτατικές επιδιώξεις της Άγκυρας. Η λύση του Κυπριακού δεν είναι τα οδοφράγματα αλλά μπορεί να καταστεί η συμπεριφορά και η στάση μας έναντι του κατοχικού καθεστώτος, που θέλει να λειτουργεί ισότιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *