Ο «γιατρός» του αγώνα, της ποίησης και της ζωγραφικής

Ο Βάσος Λυσσαρίδης. Φωτογραφία Φιλελεύθερος

Έφυγε πλήρης ημερών, στα 101 χρόνια, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ηγετική μορφή του κυπριακού αντιαποικιακού και αντικατοχικού κινήματος. Ο Βάσος Λυσσαρίδης άνηκε στο σπάνιο είδος ανθρώπων που έχουν γνωρίσει καταστροφές και μεγάλες εξάρσεις του ελληνισμού και που ο λόγος του μέχρι το τέλος της ζωής του εξακολουθούσε να διαθέτει αστείρευτη φρεσκάδα, συμπυκνωμένη πείρα αλλά και σοφία.

«Ζωή χωρίς Ελευθερία και Αξιοπρέπεια δεν έχει νόημα» έλεγε, και με οδηγό αυτή τη φράση έζησε όλη του τη ζωή. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε στο Resistance Festival το 2013. Είχε συμπληρώσει τότε τα 92 του χρόνια, αλλά ξεχείλιζε από ζωντάνια και αποφασιστικότητα.

Μεγάλη η απώλειά του για την Κύπρο και την Ελλάδα ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που απειλείται ο ελληνισμός με χάσιμο εδαφών, χάσιμο κυριαρχίας, εθνικό διαμελισμό.

Ένα γεγονός που ο Βάσος Λυσσαρίδης το έβλεπε καθαρά, προειδοποιούσε και καλούσε σε αγώνα. Κάτι που φαίνεται καθαρά στο μήνυμα που είχε στείλει στο συνέδριο της ΕΔΕΚ, ο ιδρυτής της, όπου τόνιζε: «Σήμερα επιβάλλεται μια νέα πανεθνική στρατηγική, γιατί ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί τον ελληνισμό στο σύνολό του. Απειλεί με διχοτόμηση και συγκυριαρχία το Αιγαίο, με Κυπροποίηση τη Θράκη, με Ιμβροποίηση την Κύπρο. (…) Εμείς κανενός τα νόμιμα δικαιώματα δεν αμφισβητούμε, αλλά και σε κανέναν δεν εκχωρούμε τα δικά μας. Ζωή χωρίς Ελευθερία και Αξιοπρέπεια δεν έχει νόημα. Κι αν είναι να πεθάνει κανείς για αξιοπρέπεια και λευτεριά, αξίζει να έχει χίλιες ζωές. Δεν θα αυτοκτονήσουμε για να μη μας δολοφονήσουν. Θα αγωνιστούμε με πάθος και σωφροσύνη για λεύτερη πατρίδα.»

Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

ΠΗΓΗ: https://edromos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.