Ο Γκουτέρες πήγε πρώτα να δώσει «διαπιστευτήρια» στον Ερντογάν: Ο… εξαφανισμένος Γ.Γ. καθοδόν προς Μόσχα και Κίεβο ευλόγησε το ρόλο της Τουρκίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά από τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία, με καταστροφικά τα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες να… παρέμβει. Και στα πλαίσια αυτά αποφασίσθηκε από τη Γραμματεία να επισκεφθεί την περιοχή. Αντί να μεταβεί πρώτα στη Μόσχα, για να ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου και στη συνέχεια να πάει και στο Κίεβο, μεταφέροντας ενδεχομένως κάποια μηνύματα, ξεκίνησε την περιοδεία του από την Άγκυρα. Γιατί; Επειδή η κατοχική (αυτό να μην το ξεχνάμε για να μην το ξεχνάνε) Τουρκία μεσολαβεί ως… ειρηνοποιός χώρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πήγε ο Γενικός Γραμματέας για να ενημερωθεί; Αυτό προφανώς και έχει ήδη γίνει διά της διπλωματικής οδού και δεν θα χρειαζόταν να γίνει δεκτός ο κ. Γκουτέρες στο παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Με την επίσκεψη Γκουτέρες στην Άγκυρα «σφραγίζεται» η παρουσία, σε κεντρική θέση στο κάδρο των εξελίξεων, της Τουρκίας. Είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος, εξασφαλίζοντας ρόλο τώρα και ασφαλώς και την επόμενη ημέρα του πολέμου. Αυτός ήταν ο στόχος της κατοχικής δύναμης εξαρχής και γίνεται με τις διευκολύνσεις από τις εμπόλεμες δυνάμεις, Ρωσία Ουκρανία, καθώς και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας τώρα και τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, που εμφανίσθηκαν τώρα- μετά από τρεις μήνες πολέμου- για να δηλώσουν παρουσία στις εξελίξεις.

Κοτζάμ Γενικός Γραμματέας, που με την κρίση στην Ουκρανία λίγο έλειψε να τον ξεχάσουμε, γιατί ήταν εξαφανισμένος, πέρασε από την Άγκυρα για να δώσει «διαπιστευτήρια» στον Ερντογάν, πριν μεταβεί στην αποστολή του, σε Μόσχα και Κίεβο. Κοτζάμ Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων, έσπευσε στα νεοσουλτανικά ανάκτορα για να… διασφαλίσει πως ο ειρηνευτικός ρόλος της Άγκυρας θα συνεχιστεί. Την ίδια ώρα, που τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν στο ιρακινό Κουρδιστάν και σκοτώνουν ανθρώπους, καταστρέφουν περιουσίες, παραβιάζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα, μπροστά στον «μεγάλο στόχο». Να «βοηθήσει» η Τουρκία στην εκτόνωση της κρίσης.

Ο Ερντογάν έθεσε το πλαίσιο στη συνάντηση με τον Γκουτέρες. Να είναι η Τουρκία φιλοξενούσα χώρα των συναντήσεων Ρωσίας και Ουκρανίας. Να συνεχιστεί η «διαδικασία της Κωνσταντινούπολης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δηλαδή, να θέσει η Άγκυρα υπό την αιγίδα της τις διαπραγματεύσεις, όπως προσπάθησε να κάνει εξαρχής.

Όταν όλοι αυτοί, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αντόνιο Γκουτέρες, μέσα στην προσπάθεια τους να διατηρήσει η Άγκυρα τον ρόλο της (!), κάνουν και το προφανές. Την «ξεπλένουν» από τις… αμαρτίες της. Από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, την εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν, τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη Συρία, τη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στον Καύκασο. Βάζουν κάτω από το χαλί τις τουρκικές ακραίες συμπεριφορές για να μην «ενοχληθεί» ο Ερντογάν και σταματήσει τις προσπάθειες… ειρήνευσης. Προσφέρουν άλλοθι στην τουρκική παραβατικότητα, επειδή προέχει όπως η κατοχική δύναμη συνεχίσει τις… προσπάθειες της στο Ουκρανικό.

Η Άγκυρα εξαργυρώνει πάντα τον ρόλο και τη γεωστρατηγική της θέση. Το έπραξε και στο παρελθόν, θα το κάνει και τώρα. Θέτει εξαρχής τις αξιώσεις της χωρίς περιστροφές. Όπως η αγορά από τις ΗΠΑ, των μαχητικών αεροσκαφών F-16, που τέθηκε ήδη, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί καθώς εξαρτάται από το Κογκρέσο. Η Ουάσινγκτον, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ, στην περιοχή, θέλει να ικανοποιήσει «θέλω» της κατοχικής δύναμης. Κι αυτό θα φανεί στη συνέχεια.

Εκεί, λοιπόν, που οι αιθεροβάμονες σε Αθήνα και Λευκωσία επένδυαν στην απομόνωση και στη συνέχεια την κατάρρευση της Τουρκίας, αυτή αναβαθμίζεται. Εκεί που οι αφελείς ανέμεναν τον Ερντογάν να εδραιωθεί στο καθεστώς της Άγκυρας και να συνεργασθεί, να λύσει τα προβλήματα σε Κύπρο και Αιγαίο, αυτός διαμόρφωνε τη «Γαλάζια Πατρίδα» και κατέστρωνε τα επεκτατικά σχέδιά του.

Είναι προφανές πως οι διάφοροι τρίτοι αξιολογούν τα συμφέροντα τους και τα ιεραρχούν. Δεν θα ασχοληθούν με τις παράπλευρες απώλειες.

Τι κάνουν, όμως, Αθήνα και Λευκωσία; Παρακολουθούν την αναβάθμιση της Τουρκίας. Τι τους απαντούν όταν κλαψουρίζουν επειδή η κατοχική δύναμη δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Ότι η Άγκυρα μεσολαβεί γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να εφαρμόσει τις κυρώσεις. Αθήνα και Λευκωσία έχουν θέσει τα γεωστρατηγικά τους πλεονεκτήματα στην υπηρεσία των βασικών παικτών. Χωρίς κανένα… αντιστάθμισμα. Αυτοί είναι, έτσι διαχειρίζονται τις εξελίξεις και έχουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Τα γνωστά.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *