Ο καβγάς γίνεται για το …πάπλωμα και το πάπλωμα είναι ο έλεγχος του «αεροπλανοφόρου»

FILE PHOTO.  Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Michael R. Pence στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017. ΚΥΠΕ/ Δημήτρης Πανάγος

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση μία κουβέντα που φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στη διάρκεια της ανάλυσής του για την ευρύτερη γειτονιά μας: Από την Τουρκία μέχρι την Αίγυπτο και από την Ελλάδα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικές πηγές η ανάλυση αφορούσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σημερινή κατάσταση στη Μεσόγειο, όπου λίγο-πολύ τα βρίσκουν όλοι μεταξύ τους, με μόνο αρνητικό παράγοντα και μελανό σημείο την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο κ. Αναστασιάδης πολύ ορθά ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τον «απρόβλεπτο γείτονα» της Κύπρου: Την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ακόμα και οι φανατικοί οπαδοί της «όποιας λύσης», οι οποίοι δέχονται όποια διευθέτηση βολεύει την Τουρκία, συμφωνούν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά απρόβλεπτο άνθρωπο, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν σέβεται ούτε την υπογραφή του, πόσο μάλλον τις υπογραφές των άλλων.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν είπε κάτι το νέο ή κάποια είδηση στον κ. Πενς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις, εις βάρος των κυπριακών και γενικά των ελληνικών, γνωρίζει πλέον καλύτερα από τον καθένα ότι η «μεγάλη σύμμαχος Τουρκία», δεν είναι τίποτα το διαφορετικό, σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, απ’ ό,τι το Ιράν, ας πούμε ή χώρες που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου μιλούσε για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Κύπρο, σε ένα άνθρωπο που καθημερινά λαμβάνει και διαβάζει καταθλιπτικές εκθέσεις για τον Ερντογάν και τη ισλαμική χώρα που κυβερνά.

Ο κ. Πενς συνάντησε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Παρακολούθησε τα βίντεο με τις βιαιοπραγίες των μπράβων του Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Είμαι βέβαιος ότι είδε και βίντεο της αμερικανικής αστυνομίας, στα οποία δεν έχει πρόσβαση στο κοινό. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτός που είναι και το φωνάζει προκλητικά. Εμείς οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα η ελίτ στην Αθήνα και τη Λευκωσία, γιατί είναι εντελώς τυφλοί; Γιατί δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη της.

Ακούω όλες αυτές τις ψευδοδικαιολογίες ότι εμείς πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για να μην μπορεί, υποτίθεται, ο Ταγίπ Ερντογάν, να ελέγχει άλλο την Κύπρο. Τις ακούω και τρελαίνομαι. Θα δεχθεί, δηλαδή, ο Ερντογάν οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα του επιτρέπει να ελέγχει το νησί; Μα έχετε πάρει όλοι έξοδο από την … Αθαλάσσα. Ο καβγάς γίνεται για το …πάπλωμα. Και το πάπλωμα είναι ο έλεγχος του «αεροπλανοφόρου».

Τι είναι σήμερα η Κύπρος; Έχετε ρωτήσει τους εαυτούς σας; Έχετε μελετήσει τα νέα δεδομένα; Παλαιότερα κάναμε πλάκα ότι οι ηγέτες της νομίζουν πως το νησί είναι ο «ομφαλός της γης». Προς τα εκεί πηγαίνει, υπό την έννοια ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί είναι τόσο καλά μελετημένοι, οι συμφωνίες είναι τόσο καλά δεμένες, οι εταίροι είναι τόσο ισχυροί, που η Κύπρος καθίσταται το κέντρο του νέου ενεργειακού πεδίου στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος σήμερα, είναι η μόνη χώρα της Μεσογείου, που τα έχει καλά με όλους, εκτός με τον γνωστό ταραξία της περιοχής μας, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Με όλες τις χώρες έχει φιλικές σχέσεις και αν και είναι μικρή, τόσο δα, μπορεί να είναι ο κρίκος που ενώνει και τους υπόλοιπους. Τέτοιους συμμάχους αναζητεί η σημερινή Αμερική και μάλιστα που να βρίσκονται σε ένα καλύτερο σημείο οικονομικά, όπως τώρα το νησί που ξεπέρασε τη βαθιά οικονομική κρίση του 2013, να έχουν σταθερότητα -αν και χιλιάδες Αττίλες βρίσκονται στη γη μας και να έχουν δημοκρατικές αρχές.

Θα φωνάζει το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, που με τις πράξεις του αναδεικνύεται σε κόμμα που το άλωσαν οι νεοφιλελεύθεροι, αλλά ορθώς ο κ. Αναστασιάδης διατηρεί και στρατηγικές σχέσεις με την Αμερική και κατ’ επέκταση με το ΝΑΤΟ. Μόνο και μόνο επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, το να στηρίξει η Κύπρος μία επιχείρηση της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας, δεν είναι έγκλημα. Αντίθετα. Απλά θα πρέπει να μάθει να απαιτεί γι’ αυτές τις διευκολύνσεις που προσφέρει στους Αμερικανούς, τους Γάλλους, τους Ρώσους και άλλους «παγκόσμιους εραστές» της στρατηγικής της θέσης.

Σε μένα προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν αντιλαμβάνονται ούτε τη στρατηγική θέση της Κύπρου, ούτε τη δυναμική της ως ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο. Τα σύνορα της ενωμένης Ευρώπης φτάνουν μέχρι την Κύπρο και από στο Αιγαίο αγγίζουν την Τουρκία. Και όμως… Αυτοί οι χρυσοπληρωμένοι γραφειοκράτες έχουν ερωτευθεί τον αυταρχικό Ερντογάν και δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στα ευρωπαϊκά σύνορα και συμφέροντα που εκτείνονται μέχρι την πόρτα της Ανατολής.

Εάν η πολιτική τους δεν ήταν τόσο κοντόφθαλμη και γραφειοκρατική, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει τον ενεργειακό πυλώνα της Ευρώπης, αλλά και το αβύθιστο «αεροπλανοφόρο» να ήταν ευρωπαϊκό και να μην έχει τόσους «θείους» και προστάτες. Ίσως, το Brexit αναγκάσει τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους στο τελευταίο σύνορο της Ευρώπης, την Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν, είχε μία καλή συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και αυτό να το κρατήσουμε. Γενικά οι επαφές του στην Ουάσινγκτον ήταν πολύ καλές και οι προσπάθειές του στέφθηκαν από επιτυχία. Λέγαμε με τους υπολοίπους συναδέλφους ότι τη μία μέρα βρίσκεται απέναντι στους πλανητάρχες και τους ισχυρούς της γης, που του δείχνουν σεβασμό και την επομένη επιτρέπει την υποβάθμιση του συναντώντας αυτόν τον άθλιο κατοχικό ηγέτη, που κοροϊδεύει το σύμπαν στην Κύπρο και έχει προσβάλει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ανησυχίες δεν έγιναν σεβαστές

Η εβδομάδα του κ. Αναστασιάδη, έκλεισε την Παρασκευή πολύ καλά και είδε και ένοιωσε τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία βεβαίως περιλαμβάνει και την κυπριακή. Για να είμαστε δίκαιοι, χωρίς τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες, δεν θα υπήρχε αυτό που ονομάζουμε «ελληνικό λόμπι». Δυστυχώς, οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν και έμειναν πολύ λίγοι για να φυλάνε Θερμοπύλες στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η εβδομάδα του κ. Αναστασιάδη ΔΕΝ ξεκίνησε καλά στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή. Αποδέχθηκε την ανάγκη για μετάβαση στη Γενεύη για τη δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς να τηρηθούν απόλυτα οι όροι και οι προϋποθέσεις του. Τον άκουσα με προσοχή, μελέτησα τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουρέρες αλλά δεν ένιωσα σε καμία στιγμή ότι έγιναν σεβαστές οι ανησυχίες της Λευκωσίας.

Δεν θα πετύχει ούτε αυτή η Διάσκεψη όσες προσπάθειες και αν καταβάλει ο κ. Αναστασιάδης. Οι Τούρκοι τα θέλουν όλα κ. Πρόεδρε… Έβγαλε η γλώσσα μου …μαλλιά. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε; Η επίσκεψή σας στην Ουάσινγκτον σας πρόσφερε τόσες πολλές…

Υστερόγραφο: Ο πράκτορας είναι πράκτορας και λεκές… Πώς να το κάνουμε; Πουλά και τη μάνα του. Έχει πάρει εργολαβία από τη γνωστή Πρεσβεία -όχι την αμερικανική- την εναντίον μου πολεμική. Ως γνωστόν, είχε προσπαθήσει -και απέτυχε- να μου πάρουν τη δημοσιογραφική διαπίστευση και να με διώξουν από την Αμερική. Υπενθυμίζω ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζει να καταπατεί περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έρευνα συνεχίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *