Ο Κοτζιάς επιχειρεί να εξορκίσει το θεριό: Γιατί ο Ερντογάν συνέλαβε τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς (Α) στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Δ), τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας δεν θέλησε να κρύψει  πράγματα ή να υποκριθεί, στην συνέντευξη του στον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή Ιστορίες.

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την σκληρή κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανο, παρουσίασε την δίκη του προσέγγιση και εκτίμηση για το  φαινόμενο «Τουρκία» και έδωσε πολύ χρήσιμα  στοιχεία για την αλλαγή τακτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο και στον Έβρο, με τρόπο όμως που δημιουργεί προβληματισμό για το πως η Αθήνα πιάστηκε στον «ύπνο» τόσο στην υπόθεση των δυο στρατιωτικών όσο και στον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού.  

Ο υπουργός των Εξωτερικών επαναλαμβάνει επίμονα ότι η πραγματική απειλή ασφάλειας της Ελλάδας είναι η Τουρκία, όμως ενώ ο ίδιος αναλύει τον αναθεωρητισμό που εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογαν, με στόχο όχι μόνο την Μέση Ανατολή αλλά και την χώρα μας, εξηγεί ότι οι «κοκκινες γραμμές» δεν παραβιαστήκαν με όσα συνέβησαν στα Ιμια, ενώ αντιθέτως βλέπει ανοικτό το περιθώριο συνεννόησης με την «Άλλη Τουρκία».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιας αναφέρεται στην αλλαγή τακτικής της Τουρκίας, όπου το τουρκικό Λιμενικό έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν, όπου αντί για ελαφρά σκάφη επιτήρησής των συνόρων έχουν επιστρατευθεί πιο βαριά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στον Έβρο έχει πλέον πρωτεύοντα ρόλο η Στρατοχωροφυλακη την όποια ελέγχει απολύτως ο περίγυρος του ισλαμιστή ηγέτη.

Και ο ΥΠΕΞ δεν αποκλείει φυσικά το ενδεχόμενο η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της αλλαγής της τουρκικής τακτικής.

Ο κ. Κοτζιάς κάθε άλλο παρά απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύλληψη των δυο στρατιωτικών να είναι αποτέλεσμα της ελλειπούς  προετοιμασίας των Ελληνικών δυνάμεων, ενώ είχαν υπάρξει τα σχετικά μηνύματα από την τουρκική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός φαίνεται να επιχειρεί να εξορκίσει το θεριό, αναφερόμενος στις καλές σχέσεις των δυο λαών, και εξηγώντας ότι ο Ερντογαν δεν ήθελε να ασχοληθεί με την ιστορία, όταν μιλώντας στην Σμύρνη απέδωσε στον μικρασιατικό Ελληνισμό και στον ηττημένο ελληνικό Στρατό, τον εμπρησμό της ελληνικής και αρμένικης συνοικίας της πόλης. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΥΠΕΞ, ο κ. Ερντογαν απλώς θέλει να κερδίσει ψήφους στην Σμύρνη..

Στο  θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε την έκπληξη:

Είναι εντελώς σαφής, παρά τους καλοθελητές που θα ήθελαν να βρεθεί φόρμουλά που θα παράκαμπτε τελικά την ελληνική θέση.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε διεξοδικά, ότι η συνθέτη ονομασία είναι πλέον γενικότερα αποδεκτή, αλλα για να υπάρξει λύση θα πρέπει η άλλη πλευρά να αποδεχθεί την erga omnes χρήση της νέα ονομασίας, για το εσωτερικό και το εξωτερικό και ότι δεν αρκεί μια απλή διεθνής συμφωνία αλλά απαιτείται και αλλαγή του συντάγματος της χώρας για να υπάρξει λύση…

Στα ελληνοαλβανικά ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε μεν ότι θα εξευρεθεί λύση στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μέχρι τον Ιούνιο, πιθανότατα με μερική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αλλά τα θαλάσσια σύνορα δεν αποτελούν  την μοναδική διαφορά με την Ελλαδα όπως ορισμένοι κύκλοι θα ήθελαν να προβάλουν..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *