Ο Κοτζιάς ζήτησε από τους Αμερικανούς να προφυλάξουν την Μεσόγειο από την Τουρκία

File Photo: US Secretary of State Mike Pompeo (R) and Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) shake hands during a photo opportunity at the beginning of their meeting at the State Department in Washington, DC, USA, 21 May 2018. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Μου έχουν επανειλημμένα τονίσει σε τούτη την πόλη που ζω, ότι το θέμα της ενέργειας είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση. Για την ενέργεια, τονίζεται σε κάθε ευκαιρία, μπορεί να γίνουν και πόλεμοι, στους οποίους θα αναμειχθούν πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι υπερδυνάμεις.

Η Ρωσία και η Αμερική είχαν αποφύγει μέχρι σήμερα την αντιπαράθεση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διότι είχαν βρει τρόπους συνεννόησης. Στην ουσία είχαν «μοιράσει» το παιγνίδι και ο καθένας έπαιζε το δικό του χωρίς να ενοχλεί η Μόσχα την Ουάσιγκτον και η Ουάσιγκτον τη Μόσχα.

  • Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Από τη στιγμή κατά την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε «πρόθυμο ταραξία» την Τουρκία, η οποία βλέποντας το θέμα οικονομικά και στρατηγικά παραχώρησε το έδαφος της στις ενεργειακές ορέξεις της Ρωσίας, το ενεργειακό παιγνίδι έχει αλλάξει.

Η είσοδος του Ισραήλ σ’ αυτό, με την χρησιμοποίηση της Κύπρου με την οποία μοιράζεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), και τη συναίνεση της Αιγύπτου, η οποία θα αγοράζει -σε πρώτη φάση- το ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω της Λευκωσίας, κατέστησε δυνατό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο το Εβραϊκό Κράτος.

Εάν επιβεβαιωθούν οι έρευνες, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος θα ελέγχουν μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοντά στις τρεις χώρες «παντρεύεται» και η Ελλάδα, από την οποία θα περάσει ο αγωγός East Med. Την ίδια στιγμή μπορεί και η Ελλάδα, σε μερικά χρόνια, και εφόσον σοβαρευτεί, να καταστεί χώρα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  • Ο ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, έκανε μία εξαιρετική παρουσίαση της κατάστασης στους Αμερικανούς συνομιλητές του. Τους άφησε και ένα paper για μελέτη με τις σκέψεις του και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Έθεσε επίσης ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό της ενεργειακής ασφάλειας.

 Ότι καλά και ωραία είναι τα νέα από την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ποιος θα προστατεύσει αυτές τις χώρες αν δεχθούν επίθεση ή παρακώληση των ερευνών που διεξάγονται. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος μπορούν κάλλιστα και να αμυνθούν και να επιτεθούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. Η μικρή και άοπλη Κύπρος πως θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους; Ήδη, η κατοχική δύναμη Τουρκία έχει εμποδίσει τις έρευνες της ιταλικής (και δειλής) ΕΝΙ, και ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει εάν προχωρήσουν οι έρευνες της γαλλικής TOTAL και της αμερικανικής Exxon Mobil. Ουδείς πιστεύει βέβαια ότι θα προκαλέσει τους Γάλλους και τους Αμερικανούς. Αλλά, σίγουρα θα στήσει τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους Αμερικανούς το αυτονόητο. Ότι πρέπει να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να προστατεύσουν όλες τις χώρες της Μεσογείου που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα. Την απάντηση την γνωρίζει ο ίδιος και σαν υπεύθυνος πολιτικός άνδρας πρέπει να την προστατεύσει. Διότι έτσι προστατεύει την αξιοπιστία του και αναδεικνύεται σε σοβαρό και εχέμυθο συνομιλητή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Στην Ουάσιγκτον συνάντησε και συνομίλησε με τα απόλυτα «γεράκια» της αμερικανικής κυβέρνησης που συνομιλούν καθημερινά με τον πλανητάρχη: Τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζόν Μπόλτον. Αν τους έπεισε η ανάλυσή του, θα φανεί σύντομα.

Ο Έλληνας υπουργός δεν ήρθε στην Ουάσιγκτον για να κακολογήσει την Τουρκία. Δεν χρειάζεται… Το κάνει από μόνος του ο Ταγίπ Ερντογάν. Παρουσίασε όμως με στοιχεία ότι είναι μία επικίνδυνη χώρα, όχι μόνο για τους γείτονες της, αλλά και για την Αμερική. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συνομιλητές του συμφώνησαν με την ανάλυσή του.

Θα το επαναλαμβάνω σε κάθε κείμενο για να μην ξεχνιόμαστε: Η Αμερική του Τραμπ δεν έχει ξεγράψει ακόμα την Τουρκία. Βρίσκεται σε στάση αναμονής ενόψει και των εκλογών, αλλά και σε ετοιμότητα στην περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν στο αδιέξοδο. Οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι μεγάλες.

Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Ιράν, και αυτό είναι το πιθανότερο, το ενεργειακό παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνο. Και η Αμερική θα χρειαστεί να προστατεύσει τους πιστούς συμμάχους της, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Κοντά σ’ αυτές τις δύο χώρες, λόγω του φυσικού αερίου, μπορεί να προστατευθεί και η Κύπρος…

One thought on “Ο Κοτζιάς ζήτησε από τους Αμερικανούς να προφυλάξουν την Μεσόγειο από την Τουρκία

  1. Οι ισχυροί θα σε προστατεύσουν μόνον όταν έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Εάν στην Ελληνική (τότε Τούρκικη)
    επικράτεια δεν εμφανίζονταν οι τρελοί που «δεν θέλαν τον Τούρκο στην αγκώνα τους» δεν θα υπήρχε σήμερα Ελληνικό κράτος. Η ακρωτηριασμένη Κύπρος υφίσταται γιατί δίπλα στον σεσημασμένο Χίτη (τον Γρίβα) βρέθηκαν παλληκάρια -Καραολής, Δημητρίου και ένα σωρό άλλοι που θυσιάστηκαν για την ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ της Κύπρου, που τελικά την πούλησαν (οι εκλεγμένες ηγεσίες) «στο μεγάλο παζάρι». Λοιπόν, μην περιμένεις από κανέναν όταν ο ίδιος δεν έχεις το σθένος και τα κότσια να τα βάλεις μαζί τους, όπως ακριβώς κάνει ο Ερντογάν. Δεν λογαριάζει κανέναν μόνον το συμφέρον της Τουρκίας -όπως αυτός το καταλαβαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *