Ο… Κυβερνήτης των κατεχομένων Οκτάι, πήγε για επιθεώρηση και έθεσε εκ νέου το πλαίσιο των τουρκικών επιδιώξεων

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, είναι αρμόδιος για τα κατεχόμενα. Πρόκειται εν πολλοίς για τον Κυβερνήτη των κατεχομένων. Αυτός έχει την ευθύνη της διαχείρισης της υπό κατοχής περιοχής. Την Τετάρτη πραγματοποίησε επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο και επιθεώρησε έργα, που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση της Τουρκίας. Αξιοποιώντας την παρουσία του επιχείρησε να στείλει πολιτικά μηνύματα εκτός αλλά και εντός, προς αντιδρούντες Τουρκοκύπριους.

Τα μηνύματα αφορούν τόσο την μορφή μιας συμφωνίας στο Κυπριακό όσο και το μέλλον του ψευδοκράτους, που για την τουρκική πλευρά, είναι η  διεθνής αναγνώρισή του.

Τα όσα είπε ο  Φουάτ Οκτάι, κωδικοποιούνται ως εξής:

  1. Καλείται από την τουρκική πλευρά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κατοχυρώσει τις τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος, για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.  Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν κάνει τίποτα σε σχέση με τις τουρκικές αξιώσεις ενώ θέτει και θέμα αλλαγών στη δομή και λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών. «… Το ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει χαΐρι για τον εαυτό του. Ιδού, το είδατε στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτό που χρόνια λέει ο Πρόεδρός μας ότι ‘ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε’, έχει μετατραπεί σε φράση που λένε όλοι συμπεριλαμβανομένων και προεξεχόντων μελών ακόμα και του ΓΓ του ΟΗΕ. […] Πρέπει να μπορεί να είναι ίση η συμβολή κάθε κράτους. Και κάθε κράτος πρέπει να εκπροσωπεί τον εαυτό του εκεί».
  2. Περαιτέρω ανέφερε πως με τα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, την ίδια ώρα ανοίγονται δρόμοι για διεθνή εκπροσώπηση της «ΤΔΒΚ».  Ήταν δε επί τούτου πολύ παραστατικός:  «Όπως οι αγωνιστές και τα Μεχμετσίκ μας αγωνίστηκαν ώμο με ώμο για την ανεξαρτησία των Τούρκων της Κύπρου, έτσι και σήμερα εμείς αγωνιζόμαστε ώμο με ώμο για την ανάπτυξη των εδαφών της ‘’ΤΔΒΚ’’. Ενώ από τη μια κτίζουμε δρόμους από τον Λιμνίτη μέχρι το Ριζοκάρπασο, από την άλλη ανοίγουμε τους δρόμους της εκπροσώπησης της ‘’ΤΔΒΚ’’ διεθνώς».

Η Άγκυρα έχει θέσει ένα πλαίσιο κινήσεων και προωθεί ένα αφήγημα, το οποίο καθορίζει τις επιδιώξεις της στην Κύπρο. Η κατοχική δύναμη ξέρει τι επιδιώκει, γνωρίζει πως θα τα διεκδικήσει και προχωρεί. Αξιώσεις της, που και παράνομες και παράλογες είναι, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Είναι μια τακτική που έχει αποτέλεσμα. Και η απάντηση; Ο κατευνασμός και η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας με φοβικά σύνδρομα;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *