Ο Λεβέντ διώκεται επειδή δεν συμφιλιώνεται με την κατοχή και υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Σενέρ Λεβέντ, είναι μονίμως στο στόχαστρο της κατοχικής δύναμης, επειδή δεν μασά τα λόγια του. Αναφέρεται χωρίς περιστροφή σε τουρκική κατοχή. Λέει, δηλαδή, την κατοχή-κατοχή και δεν κρύβεται πίσω από διατυπώσεις συγκάλυψης της παράνομης παρουσίας της Τουρκίας στο νησί.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος συνειδητά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Απειλήθηκε πολλές φορές, μέχρι που έφθασαν Γκρίζοι Λύκοι, να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας με τη ψευδοαστυνομία να παρακολουθεί εξ αποστάσεων. Κι όλα αυτά επειδή επιμένει να εκφράζει τις απόψεις του, να καταφέρεται κατά της κατοχικής Τουρκίας.

  • Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το κοινό σπίτι, το κοινό κράτος όλων των Κυπρίων, την ώρα που κάποιοι άλλοι, στα κατεχόμενα έχουν συμφιλιωθεί με την κατοχή. Κάποιοι ασκούν με το γάντι κριτική στην Τουρκία, όταν δεν είναι στην εξουσία με τις πλάτες και την εύνοια της κατοχικής δύναμης. Όταν τους εκπαραθυρώσουν επειδή για την Άγκυρα όλοι είναι αναλώσιμοι.

Δεν είναι εύκολο σε συνθήκες κατοχής να αναμετράται κανείς με τις δυνάμεις αυτές. Με το καθεστώς της Άγκυρας, που είναι φασιστικό και βίαιο, δεν δέχεται την αντίθετη άποψη.  Το καθεστώς Ερντογάν επέβαλε στον Σενέρ Λεβέντ, ποινή φυλάκισης ενός έτους, την οποία στη συνέχεια μετέτρεψε σε χρηματικό πρόστιμο.

Ο Λεβέντ διώχθηκε επειδή δημοσίευσε στην εφημερίδα του, την «Αβρούπα», γελοιογραφία, η οποία κρίθηκε πως… προσβάλλει τον Ερντογάν. Δικάστηκε στα ψευδοδικαστήρια των κατεχομένων και αθωώθηκε. Ασκήθηκε από τους εγκάθετους της Άγκυρας «έφεση» ενώ την ίδια ώρα ξεκίνησε δικαστική διαδικασία στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους. Δικάστηκε ερήμην. Δεν κλήθηκε ποτέ να πει την άποψη του. Δεν ενημερώθηκε για την πορεία της δίκης. Μόνο την ποινή του ανακοίνωσαν.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, εξηγώντας πως από την όλη ιστορία προκύπτουν δυο ζητήματα.  Πρώτον, ότι με τη νέα κίνησή της, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπιστεύεται την τ/κ «δικαιοσύνη». «Δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη καθώς πλέον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», προσθέτει.

Δεύτερον, αναφέρει, «εφόσον δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του εγχώριου ‘’δικαστηρίου’’ και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Άλλωστε, όπως τονίζει ο δικηγόρος μου, ο δικηγόρος του,  κ. Ρεϊνάρ, ένα άτομο δεν μπορεί να καταδικαστεί δυο φορές για το ίδιο αδίκημα».

Ο Σενέρ Λεβέντ σύμφωνα με τη νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, καλείται να πληρώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας το ποσό των 5100 ΤΛ, ως έξοδα της δίκης ενώ το πρόστιμο ανέρχεται στις 9.000 ΤΛ. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει το πρόστιμο γιατί δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Εκείνο που προέχει σήμερα είναι να προστατευθεί ο Λεβέντ. Να στηριχθεί και να προστατευθεί ως πολίτης Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ε.Ε. και ως ελεύθερος άνθρωπος, που μάχεται για τις απόψεις. Γι αυτό και πρέπει να τον υπερασπιστούμε.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *