Ο Μουσταφά Ακιντζί ως εντολοδόχος του ισλαμοεθνικιστή Ερντογάν: Η “πορεία του φιδιού” ήταν διακριτή από την αρχή

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης της Μουσταφά Ακιντζί σε διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας, Παρασκεύη 13 Ιανουαρίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Και πώς θα λήξει άραγε η «μείζων κρίση» που προκάλεσε ο κατοχικός ηγέτης με εντολή των ισλαμο-εθνικιστών της Άγκυρας με αφορμή μία απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τιμάται το «Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950»;

Δύο είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα:

ΠΡΩΤΗ: Με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε από τις προηγούμενες κρίσεις, θα βάζαμε στοίχημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν, θα φιληθούν και θα μας οδηγήσουν σε μία δεύτερη Διάσκεψη, πάλι στη Γενεύη, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις που οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου ερμαφρόδιτου κράτους, όπου όταν –με το… καλό μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία– θα έχουμε παρόμοια περιστατικά, όπως αυτό που προκάλεσε ο κατοχικός ηγέτης, σε καθημερινή βάση.

ΔΕΥΤΕΡΗ: Να μην προσπαθήσουν να τα βρουν, διότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να ασχοληθεί με μία προεκλογική εκστρατεία, εάν πραγματικά θέλει να έχει έστω και λίγες πιθανότητες να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2018. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν συνεχίσει αυτόν τον διάλογο, που δεν οδηγεί πουθενά και διά γυμνού οφθαλμού τουλάχιστον, φαίνεται να μαζεύει μόνο «διπλωματικές ήττες», θα χάσει τις εκλογές ακόμα και αν απέναντί του είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος το σκέφτεται, ειδικά εάν μπορέσει να σπάσει το λεγόμενο απορριπτικό μέτωπο, με την «αρπαγή» του Γιώργου Λιλλήκα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν άλλο Μουσταφά Ακιντζί, αν και για μένα είναι ο ίδιος και ο αυτός και ο απαράλλακτος από την πρώτη μέρα που κέρδισε, υποτίθεται, τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Και προτάσσω και επαναλαμβάνω τη λέξη υποτίθεται ότι κέρδισε τις παράνομες «εκλογές», διότι δεν έχουμε καμία απόδειξη πως διεξήχθησαν με τα διεθνή «στάνταρντς». Ο κατοχικός στρατός ελέγχει τα πάντα στις κατεχόμενες περιοχές και δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε χωρίς την έγκριση του Χαλίφη Ταγίπ Ερντογάν. Καμία πιθανότητα. ΜΗΔΕΝ.

Όλοι βλέπαμε την «πορεία που επέλεξε το φίδι» εκτός του Προέδρου Αναστασιάδη, αρκετών εκ των συνεργατών του και βεβαίως των οπαδών της «όποιας λύσης» μέσα στο δεξιό ΔΗΣΥ και στο «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ, οι οποίοι αποτελούν και την ισχνή μειοψηφία. Είχαν ερωτευθεί τον Μουσταφά Ακιντζί μέχρι παρεξήγησης. Ξέρετε πόσες φορές συζήτησα το θέμα με τους παραπάνω, οι οποίοι αμφισβητούσαν τα λεγόμενά μου, ιδιαίτερα για τις σχέσεις του κατοχικού ηγέτη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι πράγματα που δεν τα κρύβουν οι Τούρκοι, δεν είναι ισχυρισμοί. Και πέστε μου: Έχετε δει οποιονδήποτε στην Τουρκία, που είχε την παραμικρή σχέση με τον Ιμάμη Γκιουλέν, να την γλυτώσει από τον Ερντογάν; Να μου δείξετε έστω και ένα. Τότε γιατί δεν τιμώρησε τον Ακιντζί ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας;

Οι υπόλοιποι βλέπαμε την πορεία του Ακιντζί, διότι το έργο παιζόταν μπροστά στα μάτια μας. Αλλά ομολογώ ότι έπαιξε πολύ καλά τον ρόλο του, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζεται στο εξωτερικό –με ευθύνη του Προεδρικού Μεγάρου– ως συμπρόεδρος της Κύπρου. Δεν είναι. Ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος είναι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Οι Ελληνοκύπριοι είναι αντιμέτωποι με ένα ευνοούμενο του βαθύτατου εθνικο-ισλαμικού κράτους και παρακράτους, που ελέγχεται πλήρως από τον Ταγίπ Ερντογάν. Όσοι διαβάζουν τα κείμενά μου, γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι μία ψυχασθενική περίπτωση. Σε συνδυασμό με τον φανατισμό που προκαλεί ο ισλαμο-εθνικισμός, το μείγμα γίνεται θανατηφόρο.

Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δέχομαι πως ειλικρινώς πιστεύει στη λύση, όπως αυτός την βλέπει. Η πλειοψηφία δεν έχει αμφιβολία ότι είναι διευθέτηση παράδοσης της Κύπρου στην επιρροή της Τουρκίας, αλλά ο ίδιος επιμένει πως πρόκειται για μία καθαρή λύση που τερματίζει την τουρκική κατοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί –τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή– να πείσει ούτε τον εαυτό του, ότι η κατοχή θα τερματιστεί, όπως και η επιρροή της Τουρκίας μετά τη διευθέτηση. Και αδυνατεί διότι οι Τούρκοι δεν του δίνουν την παραμικρή ευκαιρία να διαπραγματευθεί με σοβαρότητα, όπως επιδιώκει. Τα δημοσιεύματα των φιλικών –προς την «όποια λύση»– ΜΜΕ δεν λένε την αλήθεια όταν γράφουν πως η Τουρκία υποχωρεί στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όνειρα θερινής νυκτός. Είναι γνωστό διότι φρόντισε το Προεδρικό Μέγαρο να το διαρρεύσει, ότι δεν υποχωρούν και απαιτούν την παραμονή των στρατευμάτων τους, και τη διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Απέναντί μας βρίσκεται η κατοχική δύναμη και ο «εντεταλμένος» της στο νησί, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται με «αγγελικό πρόσωπο» και λέει και καμιά μαλαγανιά για να περνά η ώρα, ότι τάχατες αυτός «θέλει, αλλά δεν μπορεί να τα πετύχει όλα», που υποτίθεται ότι επιθυμεί. Γι’ αυτό πρέπει να κάνει υποχωρήσεις ο κ. Αναστασιάδης για να τον βοηθήσει –άκουσον, άκουσον– να πείσει τον Χαλίφη Ταγίπ να του επιτρέψει να κάνει και ο ίδιος υποχωρήσεις. Και ακούει όλες αυτές τις μαλαγανιές ο Πρόεδρος της Κύπρου και τις πιστεύει. Ή, αν θέλετε, τα πίστευε μέχρι την Πέμπτη όταν είδε πρόσωπο με πρόσωπο τον άλλο Ακιντζί.

Πριν συμβεί αυτό, δεχόταν ό,τι του έλεγε ο Ακιντζί, ο οποίος –και με το συμπάθιο Πρόεδρε– σε δούλευε συστηματικά. Και μην αρχίσεις να φωνάζεις διότι ακόμα και δικοί σου οπαδοί, άνθρωποι που σε πιστεύουν ακόμα και αν τους πεις ότι ο ήλιος γεννιέται από τη Δύση, έχουν προβληματιστεί με τη συμπεριφορά σου απέναντι στον Ακιντζί. Είναι φορές, εάν τα βίντεο και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την πραγματικότητα της στιγμής, ότι δίνεται η εντύπωση ότι τον ακολουθείς ως δεύτερος.

Αυτό πρέπει να σταματήσει από σεβασμό και μόνο στην πλειοψηφία του λαού που εξέλεξε τον κ. Αναστασιάδη.

H ΠΑΓΙΔΑ – ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Μουσταφά Ακιντζί εκμεταλλεύθηκαν την παγίδα-προβοκάτσια του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, που έστησε μέσα στη Βουλή, για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, διότι –και αυτό το πιστώνω στον Νίκο Κοτζιά και στον κ. Αναστασιάδη– είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν να κρύβονται στα θέματα της ασφάλειας και ειδικά των εγγυήσεων. Στην επόμενη Διάσκεψη η κατοχική δύναμη και ο Ακιντζί πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους στα ζητήματα αυτά, και ως γνωστόν, η απόφαση του Χαλίφη είναι να μην αλλάξει το «στάτους κβο» στην Κύπρο. Το νησί δεν παραδίδεται, είναι η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, και λυπάμαι που θα το καταγράψω τόσο ωμά, αλλά οποιαδήποτε διευθέτηση προκριθεί ποτέ, ως αποτέλεσμα της σικέ διαπραγμάτευσης, θα είναι καταστροφική για το ελληνικό στοιχείο της Κύπρου.

Οι ηγέτες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Ο κατοχικός ηγέτης εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τις εντολές της Τουρκίας για αποχώρηση από τις συνομιλίες και για επίρριψη των ευθυνών στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και τι κάνουν οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ; Καλούν τους δύο ηγέτες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αγνοώντας την αθλιότατη στάση των Τούρκων και ο κ. Άντρος Κυπριανού επέρριψε ευθύνες στον κ. Αναστασιάδη. Έχετε τρελαθεί ομαδικά; Δήλωσε: «Με φόντο την κατάσταση που δημιουργήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή να παραδεχθεί ότι η απόφαση που λήφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ήταν λανθασμένη, όχι απλώς άκαιρη, και να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων». Για τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, που ζουν με τις ορδές του Αττίλα για 42 χρόνια, θα νοιαστεί κανείς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *