Ο νέος «κυβερνήτης» στα κατεχόμενα και ο Σενέρ Λεβέντ, που τα λέει έξω από τα δόντια

Σκίτσο του Κυριάκου Γκούμα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με αφορμή την κάθοδο νέου «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, ενός υπερεθνικιστή, οπαδού της προσάρτησης και πιστού φίλου του Ερντογάν ( αν και στο παρελθόν διαφώνησαν πολιτικά), ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ έγραψε ένα κείμενο ( Πολίτης, Αβρούπα), με το οποίο τον σκιαγραφεί. Πρωτίστως, όμως αναφέρεται  στο γεγονός ότι ο Μετίν Φεϊζίογλου άλλαξε στρατόπεδο και ταυτίστηκε με τον Ερντογάν, ενώ σε ό,τι αφορά το σύστημα Δικαιοσύνης στην Τουρκία παρουσιαζόταν φορέας αλλαγών. Φορέας και υποστηρικτής ενός δίκαιου συστήματος, όσο μπορεί αυτό μπορεί να ισχύσει σε ένα καθεστώς, όπως είναι αυτό της Τουρκίας. Κι όμως, δεν άντεξε , το δέλεαρ ήταν  μεγάλο και έτσι συντάχθηκε δίπλα, για την ακρίβεια υπό του Ερντογάν. Το τι  θα κάνει στην κατεχόμενη Κύπρο, αυτό λίγο- πολύ είναι προφανές, κυρίως ενόψει του γεγονότος ότι είχε αναλάβει εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια τη διαχείριση της  νομικής διάστασης του παράνομου εποικισμού της περίκλειστης κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου.

Για άλλη μια φορά Σενέρ Λεβέντ στο άρθρο του  τα λέει έξω από τα δόντια. Γνωρίζει το κόστος, το βιώνει αλλά συνεχίζει. Κι αυτά που λέγει, κι εκείνα που γράφει ισχύουν. Γιατί ακούστηκαν και προχθές από Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, που μίλησαν σε ημερίδα που οργανώθηκε από τον Κλάδο Τουρκικών Θεμάτων, του Γραφείου Τύπου και  Πληροφοριών.

Ο Σενέρ  Λεβέντ, λοιπόν, απευθυνόμενος στον Τούρκο «πρέσβη» ανέφερε τα εξής:

«Είστε νομικός, αλλά δεν υπερασπίζεστε το δίκαιο. Η κυβέρνηση της οποίας είστε πρέσβης στη χώρα μας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της καταπατούν ξεκάθαρα και με τον πιο βάναυσο τρόπο το δίκαιο. Δεν άφησαν τίποτα που ονομάζεται δικαιοσύνη, δίκαιο στη χώρα. Οι Φυλακές είναι γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και κατάδικους. Και εσείς, δεν μπορείτε να μας αποδείξετε ότι είναι ένοχοι αυτοί. Επειδή πιστεύατε ότι ήταν αθώοι οι κατάδικοι στις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλα, τους σώσατε, τους βγάλατε από τη Φυλακή. Εκείνοι ήταν αθώοι και είναι ένοχοι εκείνοι που είναι μέσα τώρα; Ή μήπως σας ενδιέφερε μόνο η αθωότητα των στρατιωτικών; Έστω και αν έκαναν πολλά κακά σε όσους θεωρούσαν «προδότες της πατρίδας» στην Κύπρο, υπερασπιστήκαμε και εμείς την αθωότητα εκείνων των στρατιωτικών που πιστεύαμε ότι ήταν αθώοι σε εκείνες τις δίκες. Όμως, αν ρωτάτε εμένα, μας έκαψαν και οι πολιτικοί όσο οι στρατιωτικοί. Δεν είστε πρέσβης για εμένα, κύριε Μετίν, είστε κυβερνήτης. Ο κυβερνήτης της Τουρκίας στην Κύπρο. Έτσι ήταν όλοι οι πρέσβεις σας μετά το 1974. Η πατρίδα μας είναι κάτω από την κατοχή της χώρας σας εδώ και 48 χρόνια. Δεν υπάρχει πρέσβης του κατακτητή στη χώρα την οποία κατέχει. Υπάρχει κυβερνήτης. Εγώ δεν πιστεύω στο κράτος μαριονέττα για το θεαθήναι που υπάρχει εδώ, στην κυβέρνηση και στη δημοκρατία. Αυτά είναι αξιώματα τα οποία σκαρφιστήκατε για να καλύψετε την κατοχή σας…»

Αυτό που περιγράφεται από τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο  είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αυτή, η οποία  είναι αποτελέσμα της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Ζούμε όλοι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Οι Τουρκοκύπριοι, όπως τον Λεβέντ, όχι οι ταυτισμένοι με την κατοχική δύναμη,  βιώνουν στο πετσί τους την κατοχή. Και βέβαια η ανατροπή της κατοχής δεν μπορεί να γίνει με την πεπατημένη. Με συζητήσεις για νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής. Γιατί αυτό γίνεται από το 1974 και εντεύθεν με τις διαδικαστικές ακροβασίες και με το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *