Ο Νίκος Κοτζιάς ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, εκεί που έλειπε η «πολιτική αποφασιστικότητα»

FILE PHOTO. O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην Πτολεμαΐδα/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Του Νίκου Αντωνιάδη
Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες σε Κύπρο και Ελλάδα δείχνουν ξεκάθαρα την έλλειψη “πολιτικής αποφασιστικότητας”. Και όχι άδικα, φαίνεται πως το κατεστημένο έχει δηλητηριάσει τη μεγαλύτερη μερίδα του πολιτικού κόσμου, με αποτέλεσμα η Τουρκία και οι ξένοι να μας “παίζουν” μονότερμα και εμείς θεατές να βλέπουμε τα γκολ να μπαίνουν στην εστία μας.

Ευτυχώς όμως, φαίνεται πως οι εξαιρέσεις στους κανόνες ακόμη διασώζουν το γόητρο της Ελλάδας και της Κύπρου. Με κορυφαία, κατά την άποψη μου, αυτήν του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Τον άνθρωπο που τράβηξε και τραβά το μεγαλύτερο φορτίο της “Ασφάλειας και των Εγγυήσεων” της πατρίδας μας, μιλώντας σταθερά για το αυτονόητο, εδώ και καιρό, χωρίς να αφήνει τους ξένους να θεωρούν ούτε λεπτό πως είμαστε μόνοι στον αγώνα. Δεν λέω, η Ελλάδα με τα χίλια προβλήματα δεν αποτελεί την υπερδύναμη-σύμμαχο για εμάς αλλά δεν παύει από το να είναι αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των υπερδυνάμεων-συμμάχων της που “ελέγχουν” τα περί εμάς! 

Αυτός ο πολιτικός συνέβαλε στο “ξεσκέπασμα” του Άιντε, χωρίς να μασήσει τα λόγια του, μιλώντας καθαρά για μεροληψία και ιστορική “άγνοια” του (Άιντε), και εκθέτοντας τον σε μεγάλο βαθμό μπροστά στα μάτια του Γ.Γ.  του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κάτι που ο κόσμος επίσης εκτίμησε, γιατί αντιλήφθηκε τα ύπουλα παιχνίδια που παίκτηκαν για να ξεγελαστεί ο λαός (και να πληγεί ο Νίκος Κοτζιάς). Παιχνίδια που δυστυχώς είχαν και Ε/Κ δάκτυλο στην “ομάδα”!

Τώρα, λίγες μέρες πριν ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες, ξαναστέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς Βρυξέλλες, ΗΒ και ΗΠΑ “να σταματήσουν να μας πιέζουν και να πιέσουν εκεί που πρέπει”. Σκεφτείτε δηλαδή, μέσα από αυτή τη δήλωση Κοτζιά, τι “υπόγειες” πιέσεις δέχεται η πλευρά μας! Ο κόσμος σίγουρα έχει την κρίση να αντιληφθεί τι “γίνεται”. Και ελπίζω, εύχομαι και προσεύχομαι πως και ο Πρόεδρος της Κύπρου μας δεν θα λυγίσει σε άλλες πιέσεις!

Παράλληλα με τα πιο πάνω, ο ίδιος πολιτικός στέλνει στην Τουρκία και στον Ερντογάν ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα: “Όσα ζητάς για τους Τουρκοκύπριους κάνε τα και για τους Κούρδους”! Κάτι παρόμοιο που έκανε και ο Τραμπ όταν συνάντησε τον “βίαιο” Ερντογάν εδώ στις ΗΠΑ: “Αν θες τον Γκιουλέν πίσω, δώσε και τους δικούς μας πίσω”, την ώρα που έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι Τούρκοι μπράβοι σάπιζαν στο ξύλο τους Κούρδους που διαδήλωναν ειρηνικά.

Ναι, αυτή είναι η έννοια της πολιτικής αποφασιστικότητας. Και όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής που “ευελπιστεί” να κερδίσει και όχι να υποδουλωθεί.

Ασταμάτητα, με σταθερό και ξεκάθαρο πλάνο. Πόσο το(ν) έχουμε ανάγκη;

Νίκο Κοτζιά, μείνε μαζι μας μέχρι το τέλος (:). Σε χρειαζόμαστε!

Υστερόγραφο: Η Ομογένεια των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανισμών Αμερικής θα τιμήσει τον Νίκο Κοτζιά  στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Το αξίζει και με το παραπάνω!

Υστερόγραφο 2: Κύριε Κοτζιά, εύχομαι να “διορθώσετε” και την “παραφωνία” σας. Ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης να μην μείνει. We had enough (Φτάνει!).  Γιατί ο ένας μπορεί να “καλέσει” τους πολλούς και άντε μετά να ξαναφύγουν!

*Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *