Ο νόμος του τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο σεβασμός και οι ηγέτες που μειώνουν την αξιοπρέπεια του λαού

FILE PHOTO. Ξαφνικά όλοι ξέχασαν την τραγική ιστορία της Έλενας Φραντζή/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη
Η κατοχή, οι υποχωρήσεις και η επικυριαρχία του Τούρκου κατακτητή στην Κύπρο δεν έχουν μόνο ζημιώσει την κυπριακή γη και τη ζωή των κατοίκων της, έχουν επιφέρει και μια αμνησία, για να μην πω εξαφάνιση, και ορισμένων εννοιών που είναι το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης. Για παράδειγμα, έχει εξουδετερώσει την έννοια και αξία της «αξιοπρέπειας». Σε πολλούς την έχει μετατρέψει σε ρεαλισμό ή ακόμη σε μια περιττή λέξη που την επικαλούνται αδικαιολόγητα πρόσωπα μυγιάγγιχτα ή γραφικά για να προβάλουν κάποια υπόσταση.

Και όμως η «αξιοπρέπεια» είναι η πρώτη λέξη που χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο προοίμιό της λέγοντας: «Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους, αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο». Χρησιμοποιείται και σε άλλα κείμενα του ΟΗΕ όπως είναι η διακήρυξη για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών στο άρθρο 15 αναφέροντας: «Οι αυτόχθονες λαοί έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την πολυμορφία των πολιτισμών της κουλτούρας τους, των προφορικών τους παραδόσεων και των προσδοκιών που θα αντικατοπτρίζονται κατάλληλα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού».

Βεβαίως δεν χρειάζεται να προσφύγουμε σε έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών για να βρούμε την αξία της λέξης «αξιοπρέπεια» η οποία είναι πασίγνωστη, ιδίως στους ανθρώπους που την έχουν και την εκτιμούν. Εκείνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι λαός ο οποίος, όπως και άλλοι λαοί, δικαιούται να του αναγνωρίζεται η αξιοπρέπεια που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Δεν νοείται να προσβάλλεις ή να μειώνεις την αξιοπρέπεια ενός λαού και προπαντός δεν νοείται να το κάνουν οι ηγέτες του.

Αλλά δυστυχώς αυτό έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων μας με το να αναγκάσει τον κυπριακό λαό να σκύψει τον αυχένα του και να ταπεινωθεί για την αφαίρεση της αναφοράς απλώς του δημοψηφίσματος για την Ένωση που αποτελεί ένα γεγονός της ιστορίας του τόπου και που η Βουλή το ανέφερε όχι διότι το επιδιώκει τώρα, αλλά δίδοντας μια πλήρη εικόνα της ιστορικής διαδρομής του τόπου.

Όμως αυτό ενόχλησε τον Τούρκο συνομιλητή και όργανο της Άγκυρας σε σημείο που απέφυγε να συνεχίσει τις σπουδαίες συνομιλίες που θα ένωναν τον τόπο κατά το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ. Και έτσι ήρθαν τα δυο μεγάλα κόμματα να ικανοποιήσουν τον κ. Ακιντζί, να σβήσουν ό,τι έγραψαν στην ανεξάρτητη -υποτίθεται- Βουλή μας για να «μερώσουν» το όργανο της Άγκυρας μήπως και χάσουν τη συνέχεια των συνομιλιών που οδεύει σίγουρα σε απαιτήσεις της Τουρκίας για τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, για παραχώρηση του Πύργου της Τηλλυρίας και βεβαίως στο τσιμέντωμα των όσων ήδη υποχωρήσεων έχουμε κάνει στο Κυπριακό.

Αυτός ήταν ο πατριωτικός σκοπός των δυο μεγάλων κομμάτων. Μάλιστα είχαμε και την εξής εξαίρετη αιτιολογία από το ΑΚΕΛ. Εμείς, λέει ο κ. Άντρος, δεν θέλουμε να αλλάξει το ψήφισμα της Βουλής για να ικανοποιήσουμε τον κ. Ακιντζί αλλά θέλουμε την αλλαγή για να συνάδει με την αρχική μας θέση που ήταν εναντίον του ψηφίσματος. Παραβλέπει βεβαίως ότι στο μεταξύ από το πρώτο ψήφισμα μέχρι εκείνο που ήθελε την ανατροπή του πρώτου μεσολάβησε η οργή του κ. Ακιντζί και η απαίτησή του να «διορθώσουμε το λάθος μας». Αυτομάτως αυτό έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα. Αναποφεύκτως η αλλαγή για τους λόγους που λέει το ΑΚΕΛ επισκιάστηκε και μεταμορφώθηκε στην αλλαγή που θέλει κυρίως ο κ. Ακιντζί. Η επέμβαση του κ. Ακιντζί άλλαξε τα δεδομένα και θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να αποσύρει την πρότασή του για να μη δώσει τις λανθασμένες εντυπώσεις περί υποταγής στα θελήματα του οργάνου της Άγκυρας. Καταλήγω λέγοντας ότι ο λαός απαιτεί από όλους και ιδιαίτερα από τους πολιτικούς σεβασμό της αξιοπρέπειάς του διότι αποτελεί δικαίωμα της υπόστασής του, όπως εξήγησα προηγουμένως. Αρκετό εξευτελισμό έχει υποστεί. Φτάνει πια.

* Πρώην Δικαστής του ΕΔΑΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.