Ο οργισμένος Τραμπ και η Κύπρος: Μέσα από τις σημερινές εξελίξεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα, το Κυπριακό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο

File Photo: US President Donald J. Trump (C) talks to Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) at a dinner at the Art and History Museum at the Park Cinquantenaire during a NATO Summit in Brussels, Belgium. EPA, GEERT VANDEN WIJNGAERT, POOL

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θεωρείται ακόμα ελεγχόμενη επειδή η μια έχει ανάγκη την άλλη, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα.

Όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την έκβασή της. Ο πάστορας Μπράνσον αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της σύγκρουσης.

  • Ο Τραμπ εμφανίζεται προδομένος από τον Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, υποστήριξε ότι είχαν συμφωνήσει (όταν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες) ότι θα βοηθούσε ώστε το Ισραήλ να απελευθερώσει μια υπήκοο της Τουρκίας και στη συνέχεια ο Τούρκος ομόλογός του θα απελευθέρωνε τον ευαγγελιστή ιερέα. «Εγώ τήρησα τη συμφωνία. Ανέμενα ότι θα πράξει το ίδιο. Κάνει ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης.

Η έντονη αντίδρασή του, όπως και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, μπορεί σε κάποιο βαθμό να σχετίζεται με το εσωτερικό μέτωπο για να ικανοποιηθούν οι Ευαγγελιστές, που έχουν μεγάλη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Μια σειρά άλλων θεμάτων, που σχετίζονται με τις επιλογές και την όλη συμπεριφορά του Ερντογάν, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπως: η συμμαχία του με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η στήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος, η επιμονή του ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν ο Γκιουλέν και οι αμερικανικές υπηρεσίες, καθώς και η εχθρική στάση του κατά της αμερικανικής πολιτικής για τους Κούρδους της Συρίας.

Ο αλαζόνας Ερντογάν ενδεχομένως να πίστεψε ότι θα μπορούσε να στήσει ανατολίτικο παζάρι για να κερδίσει περισσότερα.

  • Μάλλον δεν υπολόγισε καλά τους χαρακτήρες του Τραμπ και του Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να αξιοποιήσει μεθοδικά στο έπακρο τον αντιδυτικό ισλαμισμό του Τούρκου ηγέτη, καθώς και την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαία η είδηση ότι η ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών οπλικών συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία τους S-400 εντός του 2019. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι χωρίς την ακύρωση της συμφωνίας για τους ρωσικούς πυραύλους, δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της με την Άγκυρα.

Μέσα απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα, το Κυπριακό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο ενόψει της νέας προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χωρίς όμως διεκδικητική πολιτική και ξεκάθαρους στόχους για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής, ούτε η οργή του Τραμπ κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν δεν θα βοηθήσει την Κύπρο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *