Ο πλανήτης στα χέρια αδίστακτων ηγετών: Η 75χρονη επέτειος του ΟΗΕ και η υποκριτική στάση Γκουτέρες

Secretary General Antonio Guterres records a video to launch a report on COVID-19 and children at United Nations Headquarters in New York.

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η 75χρονη επέτειος από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών συνέπεσε με την πανδημία.

Πρόκειται για έναν Οργανισμό αναγκαίο, αλλά συνάμα αναποτελεσματικό στη βασική αποστολή του.

Δεν είναι μόνο το διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω των συγκρουόμενων γεωπολιτικών συμφερόντων. Είναι και η υποταγμένη Γενική Γραμματεία, η οποία τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται ανάλογα με τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων, αγνοώντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ακόμα και για τον κορωνοϊό, που ο αριθμός των θυμάτων του έφτασε το μισό εκατομμύριο, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον, η  Γραμματεία του ΟΗΕ, μάλλον για να καλύψει τυχόν ευθύνες του Πεκίνου, καθώς και φαινόμενα πολιτικοποίησης της πανδημίας, απέδειξε ότι στην ουσία είναι εξαρτημένη από ισχυρά κράτη.

  • Με την ευκαιρία των 75χρονων του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έδωσε διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη και έκανε λόγο για «απειλή» της πολυμέρειας και για «δυσλειτουργικότητα» των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, τόνισε ότι «οι άνθρωποι χάνουν όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη τους σε οργανισμούς και θεσμούς», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν τεράστιες αντιφάσεις στον σημερινό κόσμο και χώρες με διαφορετικά συστήματα».

Αφού ο κ. Γκουτέρες ομολογεί ότι υπάρχει μια τέτοια θλιβερή εικόνα, τότε τι κάνει ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Δεν είχαν περάσει μερικά λεπτά από τις προαναφερθείσες αναφορές του στη διάσκεψη Τύπου και δεν έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ξανά την υποκριτική και ποντιοπιλατική στάση του σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Σε ερώτηση για την τουρκική παραβατικότητα στο βόρειο Ιράκ, για τα εγκλήματα της Τουρκίας εις βάρος των Κούρδων και για τις εισβολές της σε άλλα μέρη όχι μόνο δεν καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, αλλά έκανε προκλητική εξίσωση θύτη και θύματος, όπως ακριβώς έκανε επανειλημμένα στην περίπτωση της Κύπρου.

Πώς λοιπόν ο κόσμος, με μια τέτοια υποκρισία, θα μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον αντιπροσωπευτικότερο διεθνή οργανισμό, που, ιδρύθηκε με κύριο σκοπό να εργαστεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσω της ανάπτυξης πολυμερούς δράσης;

Πώς ο κόσμος θα μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη όταν ο ΟΗΕ καλύπτει διεθνή εγκλήματα, αυταρχικά καθεστώτα, εισβολές και κατοχές, καθώς και αδιαφανείς διαδικασίες ή αντιεπιστημονικές πρακτικές που δεν αποκλείεται να δημιούργησαν την σημερινή πανδημία ή να συνέβαλαν στην περαιτέρω επιδείνωση των επιπτώσεών της;

  • Η 75η επέτειος του ΟΗΕ θα γιορταστεί σε μια περίοδο όπου η ανθρωπότητα δεν δοκιμάζεται μόνο από τη δίνη της πανδημίας, αλλά και από επικίνδυνες εξουσίες, αυταρχικά καθεστώτα και ένα διεθνές περιβάλλον με δηλητηριώδη πολιτική ατμόσφαιρα.

Ακόμα και ο δολοφονικός κορωνοϊός δεν στάθηκε ικανός να τους ταρακουνήσει και να τους συνεφέρει. Κάνουν ό,τι θέλουν με πρωταρχική επιδίωξη να κρατηθούν στην εξουσία, από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία, από την Κίνα έως τη Βραζιλία, από την Αγγλία έως την Τουρκία.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται στα χέρια ανισόρροπων και αδίστακτων ηγετών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *