Ο Πούτιν παίζει το τουρκικό χαρτί για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη: Οι χαριεντισμοί και οι… άφωνοι δυτικοί

Turkish President Tayyip Erdogan meets with Russian President Vladimir Putin in Astana, Kazakhstan October 13, 2022. Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μπορεί να καταστεί η Τουρκία κέντρο φυσικού αερίου; Αυτό είναι επιδίωξη της Άγκυρας και της Μόσχας. Πρόκειται για ένα στόχο που συνδέεται και με την επιδίωξη να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου από τις παράνομες γεωτρήσεις που διεξάγει και άλλες, που σχεδιάζει να κάνει. Το μεγαλεπήβολο έργο  περιγράφηκε από τον Πούτιν και αφορά τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση Πούτιν- Ερντόγαν στην Αστάνα με το Ρώσο Πρόεδρο να ξετυλίγει το νέο σχέδιο του αλλαγής όδευσης του αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε δηλώσεις του στη Μόσχα όπου βρίσκεται για τη «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» και αναφερόμενος στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, είπε τα εξής:

«Ένα κέντρο φυσικού αερίου είναι τεχνικά εφικτό. Ακούσαμε επίσης για πρώτη φορά τις δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου από εναλλακτικές οδούς. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι’ αυτό. Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει εγκαίρως έργα όπως ο αγωγός Turkish Stream και πολλά παρόμοια διεθνή έργα. Είναι τεχνικά εφικτό. Σε τέτοια διεθνή έργα θα πρέπει να διενεργούνται τεχνικές, εμπορικές και νομικές αξιολογήσεις και μελέτες σκοπιμότητας»( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών-ΓΤΠ).

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως οι σχέσεις με τη Ρωσία συνεχίζονται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια. Υπενθυμίζεται ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκουγιου.

Για τη συνεργασία στα ενεργειακά, μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Πούτιν λέγοντας ότι βλέπει ζεστά το ενδεχόμενο ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για να φτάνει το αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.  Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Στη διάρκεια της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν, πέραν του χαριεντισμού αμφοτέρων, έβαλαν στην ατζέντα το θέμα της ενέργειας και των οικονομικών σχέσεων. Ως καλοί σύμμαχοί τα βρήκαν σε όλα ενώ ο Ταγίπ βγάζει τη γλώσσα στους δυτικούς «συμμάχους» του. Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Σε αυτή τη συνάντηση, την τέταρτη μέσα σε τρεις μήνες, στάλθηκαν μηνύματα, με αποδέκτες τους δυτικούς. Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον Ερντογάν και ο Τούρκος Πρόεδρος το Ρώσο ομόλογό του και οι υπόλοιποι παρακολουθούν… άφωνοι.

ΣΗΜ: Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν, ο τελευταίος ήγειρε- για μια ακόμη φορά- θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Μόσχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *