Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί σε νέα πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς όρους

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. /ΚΥΠΕ

Του Γιώργου Κέντα
Η τριμερής ολοκληρώθηκε με απόφαση για επανασύγκληση πενταμερούς διάσκεψης τον Ιούνιο μεταξύ των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η ΕΕ θα είναι, όπως και την προηγούμενη φορά, παρατηρητής. Σε ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ που διαβάστηκε μετά τη διάσκεψη διατυπώθηκαν οι προδιαγραφές για τη νέα διάσκεψη. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για τη σύγκληση της, όπως ακριβώς είχε απαιτήσει η τουρκική πλευρά.

Ο όρος Αναστασιάδη για συζήτηση της ασφαλείας κατά προτεραιότητα έπεσε στο κενό. Στο κείμενο γίνεται μια γενικόλογη διατύπωση, σύμφωνα με την οποία η ασφάλεια είναι σημαντική και για τις δυο κοινότητες. Πέραν τούτου η διαπραγμάτευση θα γίνει παράλληλα επί όλων των κεφαλαίων και ενόσω θα προετοιμάζεται η νέα πενταμερής και όταν μεταβούν οι πλευρές ξανά στη Γενεύη. 

Δεν αναμένεται όμως καμία πρόοδος πριν τη σύγκληση της νέας πενταμερούς. Δεν έχει οριστεί συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μέχρι στιγμής. Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι όλα τα θέματα θα πάνε ανοικτά στη Γενεύη. Ο κ. Άιντα αναλαμβάνει να ετοιμάσει έγγραφο εργασίας για τη συζήτηση της ασφαλείας στη βάση όλων όσων συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον Ιανουάριο και στον Μοντ Πελεράν αμέσως μετά την πρώτη πενταμερή.

Ο κ. Γκουτέτερες αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τα αλλά μέρη της διάσκεψης. Τα αποτελέσματα του ψεσινού δείπνου στην Νέα Υόρκη δεν μπορεί να κριθούν θετικά για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού δεν έγινε αποδεκτή η θέση της για συζήτηση της ασφαλείας και των εγγυήσεων ως ζητήματος προτεραιότητας και ως προϋπόθεση για συνολική συμφωνία. Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία είναι διότι η Ελληνική κυβέρνηση απαιτεί όπως η διάσκεψη συγκληθεί εφόσον υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ασφαλείας και γίνει προδιαβούλευση με την Τουρκία.

Ανεξαρτήτως τούτου όμως και παρά τη σαφή θέση που εξέφρασε στον κ. Αναστασιάδη ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δεν πάει σε νέα διάσκεψη με όλα τα θέματα ανοικτά, ο κ. Αναστασιάδης δέσμευσε ακόμη μια φορά την Ελλάδα. Δεν έχει μείνει τίποτε άλλο στον Κύπριο Πρόεδρο παρά να κρυφτεί πίσω από την Αθήνα. Ο ίδιος δεν είναι σε θέση να πάρει καμία ευθύνη. Σημειώνεται, τέλος ότι στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα δεν αναφέρεται ότι η διάσκεψη για την Κύπρο είναι ανοικτού τέλους. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται μια ακόμη τουρκική απαίτηση όπως αυτή διάσκεψη να είναι και ο τελικός κριτής του μέλλοντος των συνομιλιών.

Είτε συμφωνία και δημοψηφίσματα το Φθινόπωρο είτε οριστικό αδιέξοδο και κρίση. Έχει δημιουργηθεί εκ νέου ένα κλίμα έντασης και πίεσης πάνω στους Ελληνοκύπριους. Δυστυχώς, οι χειρισμοί Αναστασιάδη βασίστηκαν σε ένα ακόμα μοιραίο αυτοσχεδιασμό.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Γενικού Γραμματέα εδώ: http://www.uncyprustalks.org/remarks-by-secretary-general-antonio-guterres-following-his-meeting-with-h-e-mr-nicos-anastasiades-greek-cypriot-leader-and-h-e-mr-mustafa-akinci-turkish-cypriot-leader/

* Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ποκιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.