Ο Πρόεδρος να λάβεις τις αποφάσεις που θα ανατρέψουν τη δυσάρεστη κατάσταση για την Κύπρο

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλάει στην Ολομέλεια της 72ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Toυ Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε για πέμπτη φορά, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ. Καλώς έπραξε. Η υπενθύμιση είναι αναγκαία σε μία εποχή όπου άλλα διεθνή θέματα, επισκιάζουν το δικό μας, σε βαθμό και σημείο που το αναγάγουν σε «μη ζήτημα»…

Διότι όλοι αυτοί που ασχολούνται με τις τύχες των λαών, σου λένε «αίμα δεν χύνεται», «φασαρίες δεν υπάρχουν», γιατί να ασχοληθούμε, και πολύ περισσότερο γιατί να χάνουμε το χρόνο μας με ένα ζήτημα -μιλάμε για την παράνομη κατοχή βεβαίως- που υπάρχει τόσα χρόνια, σε σημείο που να καθίσταται ανύπαρκτο. 

Δυστυχώς, οι ηγέτες των υπερδυνάμεων και οι διεθνείς μεσολαβητές τρέχουν (και δεν προλαμβαίνουν) μόνο όταν χύνεται αίμα. Και με δεδομένο ότι στην Κύπρο ΕΥΤΥΧΩΣ δεν σκοτωνόμαστε κάθε μέρα με τους κατακτητές, δεν μας δίνει κανείς σημασία.

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα: Ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων ηγετών, οι ξένοι μεσολαβητές -πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά στην εισβολή- νομίζουν ότι οι Ελληνοκύπριοι φταίμε για την τραγωδία μας. Πόσες φορές οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίσαμε αυτή τη θλιβερή «πραγματικότητα» μιλώντας με αξιωματούχους χωρών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εθνική μας υπόθεση. Διότι κατάφεραν το …ακατόρθωτο με τις υποχωρήσεις τους οι πολιτικοί μας. Οι πάντες να πιστεύουν ότι τα θύματα είναι οι Τούρκοι και εμείς οι θύτες.

Ο κ. Αναστασιάδης, λοιπόν, παρουσίασε τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, κάνοντας αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι ευθύνονται αποκλειστικά οι Τούρκοι. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι αυτή, αλλά άντε να πείσει ο Πρόεδρος της Κύπρου, όταν δικοί μας πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν τις αναλήθειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα και τα ψέματα του εθνικιστή Ναμί. Και οι δύο, σε συνεννόηση, παραμυθιάζουν τους πολιτικούς μας, ειδικά τον Άντρο Κυπριανού, ο οποίος κάθεται και τους ακούει και ασκεί μία άνευ προηγουμένου πολιτική κριτική, η οποία στο τέλος αποβαίνει εις βάρος της Κύπρου, όχι του Αναστασιάδη, ο οποίος θα μπορεί να λέει στους «εθνικόφρονες» οπαδούς του, «είδατε ότι με κατηγορεί το ΑΚΕΛ; Με κατηγορεί επειδή αρνήθηκα να το δώσω όλα στους Τούρκους».

Διότι στην απόγνωση του, ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, τον Πρόεδρο ενισχύει, τον οποίο υποτίθεται επιδιώκει να κερδίσει στις εκλογές. Με αυτά και με εκείνα, μας αναγκάζει να πιστέψουμε ότι είναι και αυτό ένα σχέδιο των ΔΗΣΑΚΕΛ, για να εκλεγεί ο σημερινός Πρόεδρος και μαζί, τα δύο κόμματα, να βαδίσουν προς τη …λύση και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι άλλο να πούμε όταν με αυτά που βλέπουμε, διαβάζουμε και ακούμε, θα καταλήξουμε ομαδικά στην …φρενοκομείο.

Η προεδρική ομιλία ήταν καλή -δεν μπορώ να πω- αλλά θα μπορούσε να είναι και πιο σκληρή σε ότι αφορά την Τουρκία, η οποία εμποδίζει τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Αντί ο Πρόεδρος να βλέπει παντού …δαίμονες και εχθρούς, πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις που θα ανατρέψουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση για την Κύπρο και το λαό της. Αντί να επιμένει να λύσει το Κυπριακό, ανοίγοντας μεγαλύτερες πληγές, είναι καλύτερο να το θέσει σε ένα πλαίσιο διαφορετικό.

Μερικοί κοινοί φίλοι υποστηρίζουν στις συζητήσεις μας ότι βασικός του στόχος είναι η διχοτόμηση, ώστε να παραμείνει ένα κομμάτι του νησιού ελληνικό. Αν και προσωπικά είμαι κάθετα και οριζόντια εναντίον της διχοτόμησης, καταλαβαίνω τη συλλογιστική και τη «λογική», χωρίς και να την αποδέχομαι. Εάν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, σημαίνει ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον μέγα κίνδυνο της διζωνικής. Διότι πρόκειται για συνταγή αφανισμού του Ελληνισμού της Κύπρου. Σε 30 χρόνια θα έχει γίνει Λίβανος το νησί. Είναι και μία φράση που φέρεται να έλεγε σε συνομιλητές του ο Πρόεδρος της Κύπρου, όταν βρέθηκε τον Ιούνιο στην Ουάσιγκτον, διότι η διζωνική διασφαλίζει μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους έποικους και όχι τους Ελληνοκύπριους.

Η διχοτόμηση ΔΕΝ είναι λύση. Ούτε η σημερινή κατάσταση. Όμως, η διζωνική είναι καταστροφή και η Κύπρος θα υπαχθεί κάτω από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Η καθαρή ομοσπονδία είναι η μοναδική λύση εάν αποδεχθούμε αυτό που μας επέβαλαν. Ότι η μειοψηφία του 18% είναι πιο ισχυρή από την πλειοψηφία του 80%…

Σημείωση Ι: «Οι φωνές ακούγονται μέχρι έξω», είπε ένας εκ των παρισταμένων που κάλυπτε τη συνάντηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Τα είπαν, όμως, και ξεθύμαναν, και καλά έκαναν. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς στάθηκε δίπλα στον Πρόεδρο της Κύπρου στα δύσκολα. Όταν οι Τσαβούσογλου και οι Ακιντζήδες τον έβριζαν και τον λοιδωρούσαν. Κατά τα άλλα, ο καυγάς έγινε για τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και για τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανύπαρκτα λόγια του Έλληνα υπουργού για κομματικούς και μόνο σκοπούς.

Σημείωση ΙΙ: Όταν ο ηγέτης είναι δειλός και ανθρωπάκι… Τον ρώτησαν από την Αθήνα γιατί βρίζει η εφημερίδα του κόμματος τον κ. Κοτζιά. Και απάντησε ο αθεόφοβος: Έγινε λάθος. Τον τάδε δημοσιογράφο τους είπαμε να κτυπήσουν. Και ανέφερε και όνομα…

Σημείωση ΙΙΙ: Μπράβο στους Κύπριους απόδημους που τίμησαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο τους, Κυριάκο Παπαστυλιανού.

 Έμπλεξε τα πίτουρα με τις κότες

Στη δημοσιογραφία αγνοούμε τους «ταχυδρόμους», διότι απλά μεταφέρουν τα όποια μηνύματα μας στέλνουν διάφοροι τύποι, όπως ας πούμε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Οι «ταχυδρόμοι» δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο… Δημοσιεύεται σήμερα στον «Φιλελεύθερο», ως οφείλαμε, η επιστολή της κ. Μαρίνας Σάββα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ (δημοσιεύεται στη σελίδα 9). Είμαι βέβαιος πως αν έγραφε την επιστολή η αξιοπρεπής Μαρίνα, θα έγραφε άλλα πράγματα. Ομιλούσε, όμως, ως …Άντρος Κυπριανού, έμπλεξε τα πίτουρα με τις κότες. Από τη στιγμή που με κατατάσσεις στο στρατόπεδο του κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είναι μόνιμα θυμωμένος με την κριτική μου, δεν αξίζει καμίας απάντησης η επιστολή σου αγαπητή Μαρίνα. Όσον αφορά την πολιτική του ΑΚΕΛ, και οποιουδήποτε άλλου κόμματος στην Κύπρο, υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η πραγματικότητα «επί του εδάφους», άλλα δείχνει και αποδεικνύει: ότι απέτυχε πλήρως, για ένα σοβαρότατο λόγο: Είναι απέραντα φιλοτουρκική και ρατσιστική. Και στο ΑΚΕΛ το γνωρίζουν, και στα άλλα κόμματα το ξέρουν, αλλά είναι δειλοί οι ηγέτες τους για να το παραδεχθούν στους οπαδούς τους. Η διζωνική εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τον επεκτατισμό της. Το χειρότερο όλων, που κρύβουν από τους πολίτες, είναι ότι μετά τη λύση θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα σημερινά «σύνορα» αλλά χωρίς εισαγωγικά. Διότι πρέπει να γίνεται έλεγχος όσων πηγαίνουν στο «τουρκικό κρατίδιο». Άρα, η μόνη διαφορά από τη σημερινή κατάσταση, μετά τη λύση, θα είναι ότι τους τα δώσαμε όλα και με την υπογραφή μας. Έχουν τα κότσια το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα που θέλουν τη διζωνική να το παραδεχθούν στους οπαδούς τους; Θα τα ξαναπούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *