Ο Πρόεδρος Τραμπ και οι αρχαίοι Έλληνες: Όταν η ύβρις ξεχειλίζει, έρχεται η νέμεσις σε όλες τις εκφάνσεις της

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων. Όταν ο άνθρωπος, και εδικά αυτός που βρίσκεται στην εξουσία, συμπεριφέρεται αλαζονικά και προσβλητικά απέναντι στους άλλους, όταν υπερεκτιμά τη δύναμη και τις ικανότητές του, τότε διέπραττε ύβριν.

Και επειδή οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι δάσκαλοι της ανθρωπότητας και τα είχαν πει όλα, θεωρούσαν ότι η υβριστική συμπεριφορά οδηγούσε αναπόφευκτα σε διάπραξη μεγάλων σφαλμάτων, τα οποία προκαλούσαν τη νέμεση, δηλαδή την τιμωρία.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «έπεσε θύμα» της δικής του ύβρεως. Για εννέα σχεδόν μήνες έστελνε στον κόσμο αποπροσανατολιστικά μηνύματα για τις σοβαρές απειλές του κορωνοϊού, με ειρωνικά σχόλια.

  • Πολιτικοποίησε κάθε ζήτημα που αφορούσε την πανδημία, αγνόησε βασικά πρωτόκολλα υγείας, κυκλοφορούσε χωρίς μάσκα, μιλούσε σε συγκεντρώσεις χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, το προσωπικό του Λευκού Οίκου και εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αρνήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με βάση την ωμή πραγματικότητα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας και τώρα δοκιμάζεται ο ίδιος από τις παρενέργειες του ιού.

Δικαιολόγησε τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία με το επιχείρημα ότι δήθεν δεν ήθελε να δημιουργήσει πανικό, αλλά ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τις 210.000, ενώ προβλέπεται ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα συγκροτημένη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το νούμερο θα διπλασιαστεί έως το τέλος της χρονιάς.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έφασκε και αντέφασκε μέσα από αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις χειρότερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, με καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο κορωνοϊός είναι μια τρομερή ασθένεια που σκοτώνει αδιάκριτα και σε πολλούς προκαλεί χρόνια προβλήματα υγείας.

Πέρα από τις ευθύνες που υπάρχουν σε κυβερνήτες, δημάρχους, τοπικούς αξιωματούχους και ιατρικές υπηρεσίες, που θα πρέπει να αναζητηθούν για αυτή την ανείπωτη τραγωδία, ο Πρόεδρος Τραμπ, ως αρχηγός του Κράτους, έχει αποτύχει στο βασικό του καθήκον και στην κύρια αποστολή του.

Από τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός ηγέτης είχε ενημερωθεί πλήρως για τους κινδύνους και γνώριζε πόσο θανατηφόρος είναι ο συγκεκριμένος ιός, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε συνέντευξή του στο στον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ.

Δυστυχώς, όμως, επέδειξε έλλειμμα ηγεσίας, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βιώνουν σήμερα μια κρίση επικών διαστάσεων, ενώ ο πρωτοφανής διχασμός και η οικονομική κρίση απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια της χώρας.

Οι ελπίδες των συνειδητοποιημένων πολιτών και οι φωνές των χιλιάδων ψυχών που έφυγαν άδικα λόγω της πανδημίας συμπυκνώνονται σε μια ευχή:

  • Να γίνει εντελώς καλά ο Πρόεδρος Τραμπ. Να επανέλθει το συντομότερο στον προεκλογικό αγώνα και, τουλάχιστον, μέσα απ’ αυτή την περιπέτεια της υγείας του, να έχει μάθει πολλά και κυρίως ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει τη δική της αξία.

Του κάθε ανθρώπου, ό,τι χρώμα κι αν έχει, σε όποιο κόμμα είναι μέλος, σε όποιον Θεό κι αν πιστεύει, σε όποια κοινωνική και οικονομική τάξη κι αν ανήκει, από όποια γωνιά του πλανήτη κι αν προέρχεται, γιατί αυτός είναι ο πλούτος και η δύναμη της Αμερικής.

Στις 3 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι θα κρίνουν και θα αποφασίσουν. Εκείνη την υπέροχη μέρα της Αμερικανικής Δημοκρατίας θα διαπιστωθεί αν το μήνυμα των αρχαίων Ελλήνων παραμένει διαχρονικό και αμείλικτο:

Όταν η ύβρις ξεχειλίζει, αγνοώντας ακόμη και τον πόνο ενός ολόκληρου Έθνους, τότε έρχεται η νέμεσις σε όλες τις εκφάνσεις της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *