Ο ψυχρός πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ πάει από τα Σκόπια στη Μεσόγειο: Διπλωματία του γεωτρύπανου

File Photo: US President Donald J. Trump (L) and Russian President Vladimir Putin (R) at the Presidential Palace in Helsinki, Finland. EPA, MAURI RATILAINEN

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Με την υπόγεια σύγκρουση τους στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τα Σκόπια(!), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσική Δημοκρατία, έδωσαν ένα δείγμα και ένα στίγμα του νέου ψυχρού πολέμου, που διανύουμε.

Πριν ακόμα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει στη Βαλκανική, αφού η Αμερική ελέγχει όλες τις χώρες, εκτός της Σερβίας που συνεχίζει να διατηρεί την «ορθόδοξη σχέση» με τη Ρωσία, και τη Βοσνία, όπου θα μπορούσε να αποτελέσει ξανά την αιτία ενός νέου πολέμου. Όμως, τυχόν επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, θα οδηγούσε σε ανατροπή της αμερικανικής κυριαρχίας και η Μόσχα θα επανερχόταν δριμύτερη.

Όμως, φαίνεται ότι το παιγνίδι χάθηκε για τη Ρωσία στα Σκόπια, αν και κανείς δεν πρέπει να είναι σίγουρος όταν το θέμα αφορά τα Βαλκάνια. Η ψηφοφορία στη σκοπιανή Βουλή αν και προβληματική και κυριαρχημένη από απίστευτες κατηγορίες χρηματισμού, μάλλον δεν θα ανατρέψει το φιλοδυτικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μπόρεσε να επικρατήσει χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη και εκβιάζοντας τους διεφθαρμένους πολιτικούς του εθνικιστικού VMRO.

  • Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους και στη Συρία, όπου ενώ η Μόσχα είχε ένα προβάδισμα, ξαφνικά βρεθήκαμε ενώπιον μίας μπερδεμένης κατάστασης. Ο Βλ. Πούτιν θέλησε σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να κάνει τη χάρη στον πρόεδρο της Τουρκίας και να «παγώσει» για ένα διάστημα τις πολεμικές επιχειρήσεις γύρω από το Ιντλίμπ, για να αποφευχθεί ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων, που δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους του ο Ταγίπ Ερντογάν. Η επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ θα μπορούσε να αναγκάσει 3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η μόνη σωτηρία τους ήταν η έξοδος προς την Τουρκία.

Ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, όσο και να διατηρεί την εκεχειρία που επέβαλε ο κ. Πούτιν. Στη Συρία πάντα ο “διάβολος” κρύβεται στις λεπτομέρειες και η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ ευπρόσδεκτη. Η πρόβλεψη είναι δυσοίωνη, λόγω της επιμονής της Τουρκίας να κτυπήσει παντού τους Κούρδους της Συρίας. Θα το επιτρέψουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί, που τους χρησιμοποιούν κατά καιρούς με επιτυχία;

Ένα ερώτημα που τίθεται επισταμένα είναι εάν οι ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μεσόγειο για την προστασία των συμφερόντων τους στη Συρία μόνο ή θα παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή ενόψει και του ενεργειακού «πολέμου», που θα εντατικοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αυτό το μήνα.

Μία φράση του Ερντογάν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις που έχουν συμφέροντα και ενδιαφέροντα στα ενεργειακά κοιτάσματα γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. Το συμπέρασμα Ισραηλινών, Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων αξιωματούχων είναι ότι η Μόσχα θα αποφύγει να προκαλέσει ή να αναμειχθεί σε τυχόν εχθροπραξίες, που θα μπορούσε να προκαλέσει η Τουρκία στην περιοχή.

Όμως πρέπει να είναι κανείς σε «συναγερμό» για το γεγονός ότι όταν προκαλούνται προβλήματα στο ΝΑΤΟ και γενικότερα στη Δύση, τα οφέλη της Ρωσίας είναι μεγάλα και τα κέρδη της σε στρατηγικό επίπεδο σημαντικά. Άλλωστε, οι Αμερικανοί πιστεύουν πλέον ότι τα συνεχή προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη Δυτική Συμμαχία και στην Αμερική, είναι έργο που κατευθύνεται από τη Μόσχα.

  • Οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών και των «δεξαμενών σκέψης» έχουν ξεκαθαρίσει τα «κενά» της στρατηγικής σχέσης της Άγκυρας και της Ρωσίας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τις αποφάσεις λαμβάνει ο Βλ. Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν εκτελεί. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως στο Ιντλιμπ, ο Ρώσος πρόεδρος ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα του Τούρκου ομολόγου του, για να τον διασώσει πολιτικά, χωρίς να επηρεάζονται τα στρατηγικά του συμφέροντα.

Ο κ. Ερντογάν, προτίθεται, όπως δήλωσε πολλές φορές να ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα αρχίσουν να δραστηριοποιούνται οι Αμερικανοί της Exxon Mobil -και τον Ιανουάριο οι Γάλλοι της TOTAL. Όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα τολμήσει να ενοχλήσει τους δύο ενεργειακούς κολοσσούς. Εκτός αν έχει εντελώς παραφρονήσει.

Όμως θα επιχειρήσει πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τρόπο που να μην επηρεάζονται οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil και της TOTAL. Στην περίπτωση αυτή θα δοκιμαστούν (και θα αποκαλυφθούν) οι συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αμερική και τη Γαλλία. Ομιλώντας με Κύπριο αξιωματούχο με καθησύχασε ότι δεν θα επαναληφθεί η ιστορία της ιταλικής ΕΝΙ, η οποία με την πρώτη τουρκική πρόκληση εξαφανίστηκε και ακόμα …τρέχει.

Έχει μεγάλη σημασία η αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο έχει δεχθεί τόνους λάσπης από την Τουρκία και τον πρόεδρο της. Η υποτιθέμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης και το αίτημα της Άγκυρας για την έναρξη συνομιλιών για εμπορικά και οικονομικά θέματα, δεν αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι ένας σκληρός άνθρωπος, που δεν ξεχνά τις προβολές του Ερντογάν. Γνωρίζει επίσης ότι η Τουρκία είναι αυτή που στηρίζει στρατιωτικά τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Όλοι οι σοβαροί αναλυτές, μηδενός εξαιρουμένου, πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας δεν θα βελτιωθούν όσο είναι πρόεδρος ο Ερντογάν και ότι εν πάσει περιπτώσει το Εβραϊκό Κράτος έχει επιλέξει τους συμμάχους του και θα προχωρήσει με τις νέες επιλογές του. Εξέπληξε πραγματικά τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, η επιμονή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ (και την Αίγυπτο) μέχρι την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην παρατήρηση Ελλήνων και Κυπρίων αξιωματούχων για το κόστος του αγωγού, η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ ήταν η υποστήριξη της κατασκευής του East Med, με πιο ισχυρά επιχειρήματα. Και το βασικό επιχείρημα είναι ότι η άλλη επιλογή, ο αγωγός δηλαδή μέσω της Τουρκίας, θα καταστήσει τις χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης ομήρους του Ερντογάν και του κάθε αυταρχικού και διεφθαρμένου ηγέτη της ισλαμικής αυτής χώρας.

Στη Μεσόγειο, θα παιχθεί ένα πιο επικίνδυνο παιγνίδι αυτή τη φορά, διότι ο Ερντογάν έχει ανάγκη να τονώσει το ηθικό των οπαδών του και να στρέψει την προσοχή μακριά από τη δραματική κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με όχι ηττοπαθή τρόπο, γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη ψυχραιμία…

*ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MANCODE, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *