Ο «πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας»ξυπόλητος έναντι της τουρκικής απειλής…

Από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Avigdor Liberman/Φώτο: Υπουργείο Άμυνας

Του Σάββα Ιακωβίδη

Να το πούμε ξανά, δυνατά και καθαρά και προς τον νέο υπουργό Άμυνας: Η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα ενός σοβαρού κράτους είναι η με κάθε μέσο και τρόπο διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους και του λαού. Η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1974 κατέχεται κατά το 37% των εδαφών της και απειλείται καθημερινά από την Τουρκία. 

Η μοναδική και πρωταρχική έγνοια ΟΛΩΝ των Προέδρων και ΟΛΩΝ των υπουργών Άμυνας ΕΠΡΕΠΕ να είναι η εν παντί εξουδετέρωση της τουρκικής απειλής και του εφιάλτη, ο οποίος ονομάζεται τουρκοποίηση και εξισλαμισμός του κυπριακού Ελληνισμού.  Πώς; Με πανίσχυρη, οπλικά και τεχνολογικά, Εθνική Φρουρά. Με φρόνημα υψηλό του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεών του. Με μαχητικότητα και πατριωτισμό. Δηλ. με ετοιμότητα όλων για ακύρωση των από το 1956 τουρκικών σχεδιασμών για επανάκτηση της Κύπρου.

Ο νυν υπουργός Άμυνας, την περ. εβδομάδα μετέβη στο Ισραήλ. Εδώ και χρόνια μονότονα επιμένουμε ότι με το Ισραήλ η Κύπρος όφειλε να συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την έννοια της προστασίας της από οποιαδήποτε τουρκική απειλή. Τα τελευταία χρόνια, ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας επιδόθηκε σε συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, οι οποίες αφορούσαν ασύμμετρες απειλές, μετανάστευση, κτλ.

Επίσης η κυβέρνηση Αναστασιάδη διοργάνωσε ή συμμετείχε σε τριμερείς ή και τετραμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Καλά και θετικά όλα αυτά αλλά…

Ποια είναι η φράση-κλισέ, την οποία για χρόνια ψαλμωδούν η κυβέρνηση, ο πρώην και ο νυν υπουργός Άμυνας; «Η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην πλέον ασταθή περιοχή του κόσμου». Ποια σταθερότητα, όταν το 37% της πατρίδας μας κατέχεται από τον Αττίλα; Ποια ασφάλεια, όταν η Τουρκία βροντοφωνάζει καθημερινά ότι απαιτεί έλεγχο της νήσου στο πλαίσιο των νέο-Οθωμανικών επεκτατικών μεθοδεύσεών της; Στο μυαλό του απλού πατριώτη πολίτη, ασφάλεια και σταθερότητα καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή: Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Δεν έχουμε! Αντίθετα έχουμε μια υπό συνεχή συρρίκνωση και διάλυση Ε.Φ. παρά τις μεγαλόστομες, φλύαρες και γελοίες δηλώσεις του Προέδρου και του υπουργού Άμυνας.

Δεν το λέμε εμείς. Το υποστηρίζουν ειδικοί και πρώτοι απ’ όλους οι αξιωματικοί της δύναμης. Στις 19/1/2018 Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ), με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Άμυνας, Χρ. Φωκαϊδη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η μείωση της θητείας εν αγνοία του ΓΕΕΦ, η απόσυρση οπλικών συστημάτων χωρίς την αντικατάστασή τους, το κλείσιμο στρατοπέδων και οι εκπτώσεις των σχεδίων ενόσω η εχθρική απειλή παραμένει αμετάβλητη, στη στρατιωτική ορολογία αποκαλείται ‘σταδιακή άνευ όρων παράδοση’». Στις 18/5/2018 μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΑΚΣ, ο πρόεδρός του κατάγγειλε την «ανεξήγητη απουσία Αξκών  από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εν αντιθέσει με την άλλη πλευρά, τον εχθρό».

Επίσης, κατάγγειλε ως σοβαρό μειονέκτημα την κατάργηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου ενώ «η μη διάθεση της εισφοράς για την άμυνα, σε βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφήνει ανεκπλήρωτα κενά και την άμυνα εκτεθειμένη». Πιο έντονος και ξεκάθαρος είναι ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α. πρώην υπουργός Άμυνας. Σε δεκάδες αναλύσεις του υπογραμμίζει επίμονα και ακούραστα πως «οι θέσεις μας στο Κυπριακό  πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη στρατηγική της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, που ακολουθείται σταθερά από τη δεκαετία του 1950 (Νιχάτ Ερίμ)». Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο Φ. Κλόκκαρης ερωτά:

«Γιατί, μετά από 44 χρόνια κατοχής, η ΚΔ δεν έχει θεσμοθετήσει στρατηγική εθνικής ασφάλειας ούτε έχει συγκροτήσει συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για την σύνταξη της, την παρακολούθηση υλοποίησης της, την πρόληψη και τον χειρισμό κρίσεων; Γιατί αδρανοποιήθηκε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Κύπρου – Ελλάδας; Γιατί το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) δεν διατίθεται ολόκληρο για τους εξοπλισμούς της ΕΦ, η οποία θα μπορούσε σήμερα να έχει εκσυγχρονισμένα και συμπληρωμένα τα μέσα και οπλικά συστήματα της καθώς και αξιόλογο πολεμικό ναυτικό και αεροπορία; Γιατί δεν υποβλήθηκε ακόμα αίτηση ένταξης της ΚΔ στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη; Γιατί δεν έχουμε υποβάλει ακόμα στα ΗΕ τις συντεταγμένες των ορίων της ΑΟΖ μας στο Δυτικό, Βόρειο και Ανατολικό τμήμα της;».

Φωνές βοώντων εν τη Αναστασιαδική αμυντική ερήμω… Πρόεδρος και υπουργός Άμυνας φλυαρούν ασύστολα περί του δήθεν «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» όταν απέναντι ο Τούρκος εχθρός και κατακτητής ετοιμάζεται για το τελικό ρεσάλτο κατά της Κύπρου, η οποία περπατά ξυπόλητη στα τουρκικά αγκάθια. Για τα πανηγύρια της γιουροβίζιον θα άνοιγαν τα ταμεία. Όμως, τα δισεκατομμύρια που προορίζονται για την άμυνα και την ασφάλεια του τόπου, τα ρίχνουν στους πίθους της άσωτης διακυβέρνησής τους.

*δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *