Ο «συναισθηματικός» δεσμός του Λαλά Μουσταφά και η Αμμόχωστος

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ξεναγεί δημοσιογράφους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Φωτογραφία Kibris

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΣΙΜΙΛΛΗ

Προ ημερών ένας απόγονος του Λαλά Μουσταφά Πασά και διαφαινόμενος νέος αναγιωτός του σουλτάνου της Άγκυρας, ο Οζερσάι βγήκε για βόλτα εντυπωσιασμού στην περιφραγμένη κατεχόμενη Αμμόχωστο ξεναγώντας πότε υπουργούς της Άγκυρας και πότε επιλεγμένους δημοσιογράφους για να προβάλουν σαν επική την εικονική νέα κατάκτηση του Βαρωσιού.

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις εγκάθετων «εμπειρογνωμόνων» που «μελέτησαν» τα δικά τους στοιχεία για να επιβεβαιώσουν το ζητούμενο, πως δηλ. τα εγκαταλειμμένα σπίτια στην πόλη φάντασμα ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, κληρονομικά του κατακτητή (επί της πρώτης Τουρκοκρατίας) Λαλά Μουσταφά και λοιπούς της παρέας, τον Αμπτουλάχ Πασά, τον Μπιλάλ Αγά κ.α. Ώρα είναι να μας ζητήσουν κι αποζημίωση για απώλεια χρήσης!

Είναι φανερό πως η όλη εξόρμηση στο τέλος(;) ενός ακόμα καυτού Αυγούστου στόχευε στην… υποβοήθηση του «καλού» κλίματος στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών. Όχι βέβαια από εκεί που μείναμε (αν κι αυτό είναι ασαφές), αλλά χειρότερα, με τους τουρκικούς εκβιασμούς τόσο με την τρίτη εισβολή, αυτή τη φορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και την απαίτηση για τον από τώρα διζωνισμό του φυσικού αερίου και την απειλή εποικισμού και του υπόλοιπου Βαρωσιού.

  • Η σκοπιμότητα αυτών των κινήσεων γίνεται εύκολα αντιληπτή. Είναι δηλωτική, από τη μια του διαρκούντος και εντεινόμενου κατοχικού αυταρχισμού στη βάση της ισχύος κι από την άλλη του γεγονότος πως η Τουρκία είναι έτοιμη, ακόμα και «ειρηνικά», να κατακτήσει όσα θέλει χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει «στον τρόπο που εκείνη ξέρει», όπως μας θύμισε ξανά πριν λίγες εβδομάδες ο σουλτάνος. Κι ο Οζερσάι θέλει να υποβάλει τα σέβη του σ΄αυτόν, φιλοδοξώντας να διαδεχτεί τον Ακιντζί στην ηγεσία των (εναπομείναντων) Τουρκοκυπρίων και των (αυξανόμενων) εποίκων.

Αν η όλη εκστρατεία ήταν μόνο αφελής ή αποτελούσε έναν αυθορμητισμό ενός προς επιβεβαίωση ηγετίσκου, θα ήταν κατανοητό γιατί δεν συγκινήθηκε κανείς από τους παίκτες στον περιβάλλοντα διεθνή χώρο, από αυτούς που προσφέρουν τις «καλές τους υπηρεσίες» και μεσολαβήσεις ή τους σκυταλοδρόμους και μεταφορείς μηνυμάτων ανάμεσα στους «δυο ηγέτες». Τρεις μέρες πηγαινοέρχεται η κ. Λουτ ψιθυρίζοντας στο αφτί του ενός τι της είπε και τι κατάλαβε πως είπε κι εννοεί ο άλλος από τους δυο. Όπως το «τηλέφωνο» που παίζαμε όταν είμαστε παιδιά.

Δεν βρήκε να πει κάτι γι’ αυτό το θέμα, έστω σαν εκείνα τα δήθεν διπλωματικά αλλά νερόβραστα πως δηλ. οι δυο πλευρές πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την κατάσταση (ωσάν να είναι εύκολη τώρα!). Ούτε η κα Σπέχαρ ούτε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπρόσωποι του οποίου είδαν οι ίδιοι κι επί τόπου, κατά την προ μηνών επίσκεψή τους στην Αμμόχωστο, το πώς το κατοχικό καθεστώς βλέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Έτσι αφέθηκαν οι δυο πλευρές να συνεχίζουν τέτοιες επικίνδυνες ενέργειες, το ψευδοκράτος να απειλεί εποικισμό και της υπόλοιπης Αμμοχώστου και η Κυπριακή Δημοκρατία – Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς, επικίνδυνοι κι αυτοί, να διαμαρτύρονται. Τελικά είναι οι (όποιες) διαμαρτυρίες μας που χαλούν το καλό κλίμα και τις προοπτικές για την ειρήνη! Αυτό τώρα πια το υποστηρίζουν και μερικοί (ετερο)φωτισμένοι στις ελεύθερες περιοχές…

Για την αφέλεια της βαρωσιώτικης εξόρμησης Οζερσάι, ο σχολιασμός είναι εύκολος κι άμεσος. Δεν χρειάζεται καν η επίκληση όσων τεκμηριώνουν το ανυπόστατο των ισχυρισμών του. Αν οι ιδιοκτησίες στο Βαρώσι δεν ανήκουν στους μέχρι το 1974 νόμιμους κατοίκους τους αλλά στο ΕΒΚΑΦ σε προέκταση κατοχής τους από τους πρώτους κατακτητές και τους απογόνους τους, μπαίνει το ερώτημα αν όλοι αυτοί είχαν αποκτήσει… συναισθηματικό δεσμό. Δεν μπορεί, κάποιοι θα στερούνταν βασικού προσόντος σε όλα αυτά τα 450 χρόνια, πολύ πιο σοβαρού από το ηλικιακό ελάχιστο όριο δεκαετίας που επινοήθηκε πρόσφατα κι έγινε δεκτό από την ηγεσία «μας».

Κι αν τελικά ο Λαλά Μουσταφάς ακόμα «ρίζει» στο Βαρώσι, πώς και δεν κατάφερε να έχει δικά του και τα ξενοδοχεία που οι σημερινοί απόγονοί του προσπαθούν να αγοράσουν από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους, δελεάζοντάς τους με τολμηρές προσφορές; Πάντως, ο «συναισθηματικός» δεσμός των κατακτητών με τα κατεχόμενα εδάφη φτάνει, λέει, μέχρι τον Ερντογάν που ενδιαφέρεται οικογενειακώς και με τους φίλους τους να επενδύσουν κι εκεί…

Η εξόρμηση Οζερσάι στο κατεχόμενο Βαρώσι αποτελεί μέτρο αποικοδόμησης εμπιστοσύνης, με συνένοχους όσους δεν διαχωρίζουν τη θέση τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.