Ο Τατάρ απέρριψε τα ΜΟΕ Αναστασιάδη- Κασουλίδη και τώρα θα υποβάλλει δικά του!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν φτάνει που ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, έπραξε αυτό που αναμενόταν, να απορρίψει δηλαδή το πακέτο των προτεινόμενων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά όπως έχει εξαγγείλει θα προτείνει και δικά του. Και μάλιστα έχει καθορίσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Έθεσε τις παραμέτρους και κάνει λόγο- διά της περιγραφής- για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εξίσωσης του με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η πολιτική των Τούρκων είναι γνωστή. Κανονικά θα έπρεπε να την γνωρίζουν και οι διαχειριστές του Κυπριακού στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Να έχει, η Κυπριακή Δημοκρατία,  συνολική εικόνα για τις τουρκικές προθέσεις και σχεδιασμούς. Αλλά φαίνεται πως προχωρούν χωρίς πλάνο.

Τι θα κάνει τώρα η κατοχική Τουρκία διά του Τατάρ; Η ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε για να δηλώσει πως απορρίπτει τα όσα περιέχονται στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ίδιον, αναφέρει πως «τα βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση νέες, δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος». Κι όταν η τουρκική πλευρά αναφέρεται σε «ρεαλιστικές προτάσεις» και «πραγματικότητες», παραπέμπει σε «δυο ίσες οντότητες».

Σπεύδει δε να αναφέρει πως αντ’ αυτού η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα σε κάθε τομέα «χρησιμοποιώντας το καθεστώς που καταχράται με τη διεκδίκηση του αποκαλούμενου μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους του νησιού της Κύπρου και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους κύκλους ότι προσπαθεί να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η συμπεριφορά είναι απλά ανειλικρινής».

Επαναφέρει, για μια ακόμη φορά, το αφήγημα για τους «απομονωμένους», Τουρκοκύπριους, που καταπιέζονται επειδή τους μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από διεθνείς παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμποδίζει κανένα πολίτη της, αλλά το παράνομο καθεστώς, που δημιούργησε η κατοχική δύναμη.

Στο διά ταύτα: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε ένα πακέτο ΜΟΕ με πολλές υποχωρήσεις προς τους Τούρκους. Ο Τατάρ θα παρουσιάσει το δικό του με τις γνωστές ρυθμίσεις και απαιτήσεις  και οι Εγγλέζοι θα «τραβήξουν» μια «ίση γραμμή», για να είναι «κοινά αποδεκτά» το  πακέτο. Αυτή θα είναι η τύχη μιας πρωτοβουλίας των Αναστασιάδη και Κασουλίδη επειδή στηρίχθηκε για μια ακόμη φορά σε ψευδαισθήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *